Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
MEDIJI / POLITIKA
HND: Hrvatski sabor mora raspraviti o prijetnjama novinarima

HND:
Hrvatski sabor mora raspraviti o prijetnjama novinarima

Nakon što su ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić te glavni urednik portala Forum.tm Goran Borković dobili prijeteća i jezivo uvredljiva pisma (poveznica), reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

hnd_logo

 

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravnih prijetnji novinarima posljednjih dana čak i povećao.

Posljednji primjeri su prijeteća pisma koja su primili ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić te glavni urednik portala forum.tm Goran Borković. Jedno pismo „potpisano“ je s „Jedan HOS-ovac“ a drugo s „Ustaške zmije“ a ispod oba „potpisa“ je ustaški pozdrav „Za dom spremni“.
Uz primatelje u tim prijetećim pismima anonimni su pošiljatelji ispisali i odvratne uvrede na račun još nekolicine novinara i drugih javnih osoba.
HND još jednom podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja malen korak te zahtjeva najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj za društvo krajnje opasnoj pojavi neizostavno raspravlja već na prvoj sjednici.
Očekujemo da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju i na plenarnom zasjedanju.
Saša Leković, predsjednik HND-a
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI