Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
POLITIKA / UKRATKO
HDZ i MOST: Pronađen je novac za osobne asistente

HDZ i MOST:
Pronađen je novac za osobne asistente

kolica

SDP-ovu zastupniku Bojanu Glavaševiću, koji je danas u Saboru upozorio da će krajem mjeseca oko 500 osoba s invaliditetom ostati bez osobnog asistenta, zastupnice HDZ-a i Mosta Ljubica Lukačić i Ines Strenja Linić odgovorile su da je taj problem već riješen.

“Nitko ne ostaje bez osobnih asistenata”, kazala je Ljubica Lukačić, navodeći da je Ministarstvo demografije i socijalne politike, odnosno ministrica Nada Murganić riješila problem osobnih asistenata prvi dan kad je stupila na dužnost.
“Svi korisnici, njih oko 500-tinjak koji se financiraju iz sredstava Europskog socijalnog fonda, imat će asistente i dalje”, ustvrdila je Lukačić te dodala kako su nađena i sredstva kojima će se premostiti vrijeme do okončanja natječaja kojeg će ministarstvo uskoro raspisati.
Bojan Glavašević je, naime, u Saboru upozorio da 28.listopada završava jednogodišnji projekt, kojim je lani osigurano preko 25 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za usluge osobnog asistenta za preko 500 osoba s invaliditetom, a novi natječaj još nije raspisan.
Problem je tim većim što bi, čak i kad bi natječaj bio raspisan danas, prošlo više od osam mjeseci prije nego što bi se osobni asistenti mogli vratiti radu s osobama s invaliditetom, istaknuo je Glavašević.
“Činjenica da je do ove situacije došlo predstavlja svojevrstan poraz sustava pred lošim političarima”, ocijenio je Glavašević, čudeći se što bivša ministrica Bernardica Juretić nije na vrijeme raspisala natječaj, s obzirom da su sredstva osigurana.
Pozvao je premijera Andreja Plenkovića i ministricu Murganić da se najhitnije sastanu s predstavnicima udrugama osoba s invaliditetom i zajedno nađu rješenje.
“Zar se misli da premijer Plenković neće voditi računa o osobama s invaliditetom?”, uzvratila mu je Lukačić, tvrdeći da je HDZ bio jedina stranka koja je u kampanji za izbore imala program za osobe s invaliditetom.
“Petstotinjak ljudi neće ostati bez asistenata, to je najvažnije”, poručila je Ljubica Lukačić.
I zastupnica Mosta, Ines Strenja Linić je potvrdila kako će problem biti riješen.
“531 osobni asistent i dalje će biti asistenti svojim dosadašnjim korisnicima, to ni u jednom trenutku nije bilo u pitanju, radilo se samo o pojednostavljenju metodologije”, kazala je Strenja Linić te dodala kako će natječajem koji će biti raspisan do kraja listopada biti omogućeno i 400 novih asistenata.

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI