Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Clinton opet bolja u debati, Trump se uspio “održati na površini”

Clinton opet bolja u debati, Trump se uspio “održati na površini”

Second Presidential debate

Donald Trump i Hillary Clinton/Foto: EPA/GARY HE

Republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump u nedjeljnoj je debati vjerojatno učinio dovoljno da svoju kampanju koja je zapala u goleme probleme održi na površini, iako je po anketama Hillary Clinton ponovo bila bolja.

Trump je ovaj vikend izazvao zgražanje i u javnosti i u svojoj stranci vulgarnim i ponižavajućim izjavama o ženama na deset godina staroj video snimci. Zbog toga su ga se deseci uglednih republikanca javno odrekli mjesec dana uoči izbora.
Da je Trump implodirao na debati, piše Reuters, stranačko odricanje od vlastitog kandidata pretvorilo bi se u nezaustavljivu rijeku jer Amerikanci osim predsjednika 8. studenoga imaju parcijalne izbore za Kongres i nekoliko guvernerskih izbora.
Ali to se nije dogodilo. Stoga su republikanci suočeni sa starom dilemom: javno napustiti lošeg kandidata koji im ugrožava izborne utrke na drugim poljima ili stati uz njega zbog još tinjajuće nade da može osvojiti Bijelu kuću.
Trump je u nedjelju navečer bio žešći i discipliniraniji nego u prvoj debati. Svoju demokratsku protukandidatkinju žestoko je napao zbog upotrebe privatnog e-maila za slanje državnih dokumenata i ponovo iznio desetljećima stare optužbe da je njezin suprug Bill Clinton seksualno zlostavljao žene.
Bivši američki predsjednik te je optužbe u prošlosti više puta demantirao, a protiv njega nikad nije pokrenuta nikakva istraga ili podignuta optužnica s tim u svezi.
Trumpov napad na Hillary Clinton vjerojatno je oduševio njegove najgorljivije pristaše. “Nastup bez rukavica kakav smo vidjeli večeras, konzervativci protiv demokratskog kandidata žele vidjeti još od vremena kad je Bill Clinton bio u Bijeloj kući”, rekao je bivši politički direktor Republikanske stranke Craig Robinson. “Republikanska baza će biti jako zadovoljna”.
Ali to mu nimalo neće pomoći u privlačenju neovisnih birača, dodaju analitičari. Po posljednjoj anketi Reutersa i Ipsosa, neodlučnih birača je oko 20 posto, a među njima su većinom žene.
U anketi CNN-a provedenoj među gledateljima odmah po završetku debate Clinton je dobila Trumpa u drugoj debati s 57 naprema 34 posto. U anketi YouGova razlika je bila nešto manja, 47-42 za Clinton.
Tako se ne rezagovara niti u svlačionici
Na početku druge debate Clinton i Trump se nisu rukovali. Atmosfera je bila napeta, kandidati su izmijenjivali verbalne napade, optužbe i udarce, a dvoje moderatora, činilo se u pojedinim trenucima, bilo je jedino što je stajalo na putu frontalnom sudaru dvaju vlakova.
Debata je gotovo odmah na svom početku ušla u raspravu o Trumpovoj seksualnoj agresiji prema ženama. Trumpu je, kako je rekao, neugodno zbog tih izjava, ali one su ipak samo “razgovori iz muške svlačionice”.
Na to su odmah reagirali američki sportaši. “Cijeli svoj život sam u svlačionicama i ne, to nije razgovor iz svlačionice”, rekao je Sean Doolittle, bejzbolaš Oakland Athletica.
“Nisam takvo što čuo ni u jednoj svlačionici”, napisao je na Twitteru košarkaš Portland Trail Blazersa CJ McCollum.
“Razgovori iz svlačionice? Nema šanse, to je bio Trump kakav stvarno jest. Oduran”, poručila je legendarna tenisačica Martina Navratilova.
“Prestanite koristiti termin ‘razgovori iz svlačionice’. To nije normalno”, poručio je Trumpu član napadačke formacije Atlanta Falconsa (NFL) Jacob Tamme.
Druga Trumpova izjava koja je izazvala ‘repove’ bila je optužba da bi Hillary Clinton bila u zatvoru da je on na vlasti.
Bivši državni odvjetnik Eric Holder u Obaminom mandatu poveo je široku osudu Trumpove prijetnje. “Ovdje u SAD-u mi ne prijetimo političkim protivnicima zatvorom”, napisao je na Twitteru.
Tome su su pridružili i neki republikanci. “Kandidati ne prijete protivnicima da će ih baciti u zatvor”, rekao je Ari Fleischer, glasnogovornik Bijele kuće u mandatu Georgea W. Busha.
Treća i posljednja debata održat će se 19. listopada (rano ujutro 20. listopada po srednjoeuropskom vremenu) na sveučilištu u Las Vegasu.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI