Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
GRAĐANI
Prosvjed na Savici Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Tisuće prosvjedovalo protiv gradnje crkve u parku na Savici:
I Isus bi htio park!

Prosvjed na Savici Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić
Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

ZAGREB, 10. rujna 2016. (Hina) – Oko dvije tisuće građana prosvjedovalo je u subotu u zagrebačkom parku Trnjanska Savica protiveći se namjeri zagrebačke Gradske uprave da se u tom parku izgradi crkva te zahtjevajući da se za crkvu pronađe druga lokacija u njihovom naselju.

Taj veliki prosvjedni skup pod nazivom “Obrani park, obrani grad”, organizirala je građanska inicijativa “Čuvamo naš park”, a pridružile su im se i nevladine udruge Zelena akcija i Pravo na grad. Riječ je o još jednom u nizu akcija stanovnika Trnjanske Savice, okupljenih u toj građanskoj Inicijativi, koji se bore za trajno očuvanje parka u njegovom sadašnjem obliku, protiv bilo kakve gradnje u njemu te za pronalaženje primjerene lokacije za gradnju crkve, kroz dijalog, u kojem će se čuti i njihov glas.

Građani Gradskoj upravi: I Isus bi htio park!

Po podacima Policijske uprave zagrebačke na prosvjedu je sudjelovalo od 1500 do 2000 građana i protekao je bez incidenta. Prosvjednici su u parku istaknuli velike transparente na kojima je pisalo: “Čuvamo naš park”, “Obrani park, obrani grad”, “Prvo su došli po Travno”, “Oteto prokleto”, “Kome zvono zvoni”, “I Isus bi htio park!!!”, “Prljava igra na dječjem igralištu”, “Jučer Travno, danas Savica, sutra Maksimir?”, “Djeca, a ne beton u park”.
Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

“Došli smo ovdje jer želimo zaštiti ovaj park i ovaj prostor našeg zajedničkog života. Zaštititi naše pravo, da nas se pita, da zajedno gradimo, ne rušimo. Da grad bude grad”, poručila je Nevenka Trumbetaš Bakić iz Inicijative “Čuvamo naš park”. Istaknula je kako je njihov park primjer kako građani Zagreba nemaju ni najmanju mogućnost odlučivati o svojem vlasništvu.
“Javno dobro, materijalno i duhovno, kao što je naš park, vlasništvo je svih građana. Mi smo oni koji financiramo i Gradska uprava bi morala biti ona koja brani i provodi naše interese. Ali ona radi baš suprotno”, naglasila je Trumbetaš Bakić i dodala kako je njihov slučaj ogledni primjer “kako se u Zagrebu izigrava demokracija”. Naglasila je kako se na Savici više od 10 godina bore da Grad ne ruši park i da pronađe prikladnu lokaciju za crkvu, a Gradska uprava je “gluha i slijepa” na njihove dopise, molbe i žalbe. Rekla je kako im je prije dva dana zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio da je njihovo demokratsko pravo protestirati, a pritom im se nikada nije priznalo demokratsko pravo da se prije svega čuje mišljenje njih – građana Savice, Mjesnog odbora i Vijeća gradske četvrti Trnje.
“Da je ikome od aktera zaista stalo do građana imali bismo i ovaj park, i onaj novi park s crkvom. Da im je stalo, ne bi bilo tajnih nagodbi, razmjena zemljišta sa Crkvom skrivenih od javnosti, skrivanja projekata. Nije ovo samo pitanje gradnje crkve; ovdje se radi o otimanju javnog prostora mimo znanja i pristajanja građana. I nije to jedini primjer”, ustvrdila je Trumbetaš Bakić.
Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Njezin kolega, Igor Kramarić iz Inicijative “Čuvamo naš park” poručio je kako se “Zagreb danas brani na Savici” jer, kako je rekao, ovo što se njima događa, može se dogoditi bilo kome i bilo kada u Zagrebu. Istaknuo je kako u zgradama oko parka ima 580 stanova – 580 obitelji koje nitko ništa nije pitao, kojima je Grad Zagreb stavio obavijest o lokacijskoj dozvoli na drvo, a nakon mjesec dana su im lokacijske dozvole poslali usred godišnjih odmora jer su se nadali da se neće stići žaliti. Rekao je da su od gradonačelnika dobili samo jedno prazno obećanje 2013. kada im je obećao da se ništa neće graditi. “Nakon toga potpisao je lokacijsku dozvolu i propisno nas izvrijeđao u medijima”, istaknuo je.

Vjernicima treba crkva, a svima treba park 

“Vjernicima treba crkva, to je očigledno. Ali, svima nama, ima nas 10.000, treba park. Nitko nije ovdje protiv gradnje crkve, ali idemo iskoristiti lokacije koje zjape prazne, koje su obrasle korovom. Postoji rješenje s kojim će svi biti zadovoljni. Međutim, gradski birokrati ne žele takvo rješenje. Oni žele rješenje koje bi izazvalo svađu. Zaboravljaju jednu stvar – mjesto gradnje crkve ne može biti nikako mjesto razdora”, istaknuo je.
Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Kramarić je podsjetio kako projekt izgradnje crkve u parku na Savici predviđa uz crkvu i gradnju stanova za župnika, vikara i domaćicu, sobe za posjetitelje, velike blagovaone, garaže, parkiralište pa i ljetnu terasu. “Zagrebačka katedrala ima 460 sjedećih mjesta. Ovdje su nam namijenili 420. Što je to? Megalomanija, demonstracija moći?”, istaknuo je.
“Na što će to ličiti, što se ovdje gradi, hotel?. S našim novcem, na gradskom zemljištu. Gradsko zemljište je naše zemljište. Ovaj park je naš. Odavde se nećemo maknuti. Stvar je tek počela, ako treba ići na duge staze – ići ćemo na duge staze”, poručio je Kramarić.
Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić istaknuo je kako je za to što se događa na Savici odgovoran Grad Zagreb. “Grad je taj koji se upleo u proces povrata zemljišta između privatne tvrtke i crkve”, istaknuo je Ivčić te upitao za koga se čuvaju druge lokacije. Poručio je kako ovaj park ne smije biti žrtva nekih tajnih dogovora i “dealova”.
“Park se treba sačuvati, a Grad Zagreb treba u dogovoru sa građanima Savice i Crkvom naći novu lokaciju na Savici na kojoj će se izgraditi crkva”, zaključio je Ivčić.
Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Foto: HINA/Zvonimir Kuhtić

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI