Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
POLITIKA
Zvonimir Stojanov kraj spomenika svom idolu (Foto: Tris/H. Pavić)

Uz Mira Barešića u Dragama je “stradao” i Mile Budak

Zvonimir Stojanov kraj spomenika svom idolu (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Sreadala je i 'Ulica Mile Budaka' (Foto: Tris/H. Pavić)‘Ulica Mile Budaka’ i spomenik Miru Barešiću (Foto: Tris/H. Pavić)

Nepoznat netko u noći na nedjelju oštetio je spomenik Miru Barešiću podignut ispred njegove obiteljske kuće u Dragama kraj Pakoštana.

I samo svečano otkrivanje spomenika Miru Barešiću 31. srpnja ispred njegove obiteljske kuće u Pakoštanima, u nazočnosti brojnih HDZ-ovaca, ministara, generala i ‘dušebrižnika’  bilo je tragikomično, a u istom tonu ide i nastavak. Naime, dok policija traži ‘nepoznatog počinitelja kaznog djela uništenja i oštećenja tuđe stvari’, poznati “počinitelj” Velimir Bujanec sa svoga Facebook profila raspisao je tjeralicu i nudi nagradu od 20.000 kuna.

Za razliku od svih drugih koji pišu o crvenoj boji na lijevoj ruci kipa Mira Barešića, Tris se uputio u Drage. Zato smo otkrili da je istu sudbinu doživjela i Ulica Mile Budaka, ministra nastave i bogoštovlja NDH, čija je tabla samo nekoliko desetaka metara dalje od umrljanog spomenika išpricana istim crvenim lakom.

U selu smo razgovarali s Dragarima, koji su ogorčeni oskvrnućem spomenika njihovom najslavnijem sumještaninu te s predsjednikom Mjesnog odbora Drage Zvonimirom Stojanovom (HSP AS). Stojanov je bio i sam uključen u podizanje spomenika, zbog čega je još ogorčeniji oštećenjem.

– Svaki dan kad idem na posao na križanju okrenem glavu i pogledam prema spomeniku. Vidio sam tu crvenu boju i odmah alarmirao policiju. Policija je došla za 15-20 minuta, poslikali su, izuzeli tragove i sada očekujemo rezultate – rekao nam je Stojanov.

Mještane Draga je ovaj događaj uzbudio. – Ovo što se radi je teški kriminal. Umjesto da budu zahvalni ovom čovjeku koji je cijeli svoj život posvetio hrvatskoj državi i našem narodu, oni danas protiv njega vidiš šta rade. Igrom slučaja saznao sam tko su dečki koji to rade. To je jedna ekipa iz Šibenika, oni se zovu Antifa, ali oni su još gori nego fašisti, gori nego komunisti. Sumnja se na tu grupu. Policija ih treba što prije pronaći i kazniti – kaže Stojanov.

Zvonimir Stojanov kraj spomenika svom idolu (Foto: Tris/H. Pavić)

Zvonimir Stojanov kraj spomenika svom idolu (Foto: Tris/H. Pavić)

Spomenik Miru Barešiću, dodaje, nema stranačkog predznaka. On sam je razočarani član HSP AS-a.

–  Bio sam član HSP-a i ostajem, ali unutra je svatko frustriran na svoj način i svatko gleda svoje intrerese umjesto interesa države. Ne vidim u stranci pomaka, ne bih želio blatiti, ali neka sami razmisle što rade – kaže Stojanov.

I osobno je poznavao Mira Barešića. Time se ponosi i žao mu je što 31. srpnja 1991. godine nije bio s njim u Miranjima Donjim. Bio je tada na drugom dijelu bojišnice.

– Jesam, poznavao sam Mira Barešića. Bio sam mali, kad je on tu imao svoj restoran, konobu. Đingi Lingi se zvala. Ja san tu bio kao dijete, tu sam skakao, a nije bilo asfalta ni betona, nego makadam. A on meni kao čovjek bio uzor. Prvi mi je kupio šlape, kratke hlače i majicu. Ovakve natikače mi je kupio dok sam još bio dijete. To je za mene bilo ushićenje. On je nas dečke uvijek tu vodio u restoran i davao nam piti soka, narančade i onog soka što je bio onda, Cockta se zvao. To je za nas bilo kao da je dragi Bog došao. Ja sam mu zbog toga zahvalan, a ne samo zbog toga, već zato što ga poznam kao čovjeka i borca, hrvatskog revolucionara, koji se borio za ovaj narod –  priča Stojanov o Barešiću.

Miro Barešić i Zvonimir Stojanov (Foto: Tris/H. Pavić)

Miro Barešić i Zvonimir Stojanov (Foto: Tris/H. Pavić)

– Oni ga smatraju zločincem, a ja ga smatram vitezom, najvećim junakom i hrvatskim idolom. Ubila ga banda naša, koja je radila s Udbom. Dan danas to rade i dolaze ovdje u Drage. Gledali su i kako se otvara spomenik. Usudili su se gledati kako se otvara ovaj spomenik, gledali su ga u oči, isto kao i tog srpnja 1991. godine i onda su mu smjestili iza leđa – kaže Stojanov.

Na otvaranju spomenika 31. kolovoza, osim Dragara i Pakoštanaca, bio je i ministar Zlatko Hasanbegović, generali Ante Gotovina, Josip Lukić i Ljubo Ćesić Rojs, savjetnik predsjednice Ante Deur,  tajnik HSP AS Pero Ćorić i predsjednik Ivan Tepeš,  Vesna Balenović, Velimir Bujanec, Dražen Keleminec, saborski zastupnik Željko Glasnović, Miro Bulj i splitski psihijatar Goran Dodig, te neki lokalni političari, među kojima je bio i predsjednik zadarskog GO HDZ-a Joso Nekić. Spomenik je izradio akademski kipar Ivan Kujundžić, otvorili su ga članovi obitelji Mira Barešića, a blagoslovio ga je umirovljeni nadbiskup ličko-senjski Mile Bogović. Na spomeniku piše samo ‘Hrvatski vitez Miro Barešić 1950. – 1991. Sve za Hrvatsku. Hrvatska iznad svega. 31. srpnja 2016.’, pa je ostalo nejasno radi li se o spomeniku Berešiću kao palom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, kao žrtvi političkog ubojstva ili pak kao počinitelju političkog ubojstva.  Spomenik Miru Barešiću

Kako god, Miro Barešić će i dalje podizati tenzije, pogotovo u predizborno vrijeme. Za one koji su mu podigli spomenik, bio je  hrvatski emigrant, revolucionar i domoljub, koji je poginuo kao pripadnik Hrvatske vojske 31. srpnja 1991. godine u akciji u Miranjima Donjim pod sumnjivim okolnostima, poput desetaka drugih koji se 90-ih nisu slagali s režimom. Ili režim s njima. Za druge je bio ustaški terorista,  koji je   7. travnja 1971. godine tijekom neuspješne otmice ubio jugoslavenskoga veleposlanika u Švedskoj i narodnog heroja Vladimira Rolovića. Miro Barešić odslužio je za ubojstvo zatvorsku kaznu u trajanju od devet godina i prognan je iz Švedske u Paragvaj. I nije došao na otkrivanje spomenika Vladimiru Roloviću.

Za očekivati je da će policija vrlo brzo istražiti slučaj i otkriti onoga tko je Miru Barešiću crvenom bojom umrljao lijevu ruku, kao i da neće napraviti ništa da otkrije tko mu je 31. kolovoza 1991. godine pucao u leđa.

Kraj spomenika se slikaju turisti (Foto: Tris/H. Pavić)

Kraj spomenika se slikaju turisti (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI