Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
UKRATKO
Obljetnica “Oluje”: Narodna koalicija položila vijence na Mirogoju

Obljetnica “Oluje”:
Narodna koalicija položila vijence na Mirogoju

Narodne koalicije položila vijence ispred spomenika Glas hrvatsk

Predstavnici Narodne koalicije položžili vijence ispred spomenika Glas hrvatske žžrtve – Zid boli. Na fotografiji Predtag Matić, Anka Mrak Taritšaš, Zoran Milanović, Silvano Hrelja, Kreššo Beljak/Foto HINA/ Daniel KASAP

Predstavnici Narodne koalicije u petak su na Mirogoju položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli i ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”, uz poruku da se to obilježava dostojanstveno, u miru i bez uplitanja politike.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da je na Mirogoj došao iz poštovanja, položiti vijenac i zapaliti svijeću.
“U Zagrebu, glavnom gradu svih Hrvata, važno je obilježiti ovaj, za cijelu Hrvatsku važan dan, a tako i u Kninu koji je jedan od gradova koji su oslobođeni”, poručio je Milanović.
Pojasnio je i zbog čega se nije pridružio proslavi u Kninu.
“U nekoliko zadnjih godina jednim dijelom se tamo održava ‘stranačka zabava’. Naravno da građani tamo dolaze iz patriotskih pobuda ali, nažalost, to se pretvorilo u svojevrsni stranački skup”, ustvrdio je Milanović.
Rekao je i kako je u Knin išao redovito znajući pri tome što će se dogoditi u incidentnim situacijama koje, kako tvrdi, “zakuhava druga strana”. “Ove godine neka to rade sami”, poručio je.
Upitan što misli o prijedlozima da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti slavi svake pete godine, odgovorio je da taj dan treba obilježavati svake godine na dostojanstven način te ocijenio da je to “proslava kad se treba veseliti, ali ne i likovati, kako proslava ne bi bila tuđa patnja”.
Milanović nije htio komentirati jučerašnji prosvjed nevladinih udruga na Trgu bana Jelačića.
I čelnik HSS-a Krešimir Beljak ističe kako današnji praznik  proživljava vrlo emotivno. “Ovo je dan kada su naši gradovi oslobođeni, i proslavit ću ga u miru sa svojom obitelji”, pojasnio je.
Za njega je, ističe, proslava u Kninu “u principu stranačka zabava” gdje su proteklih godina izviždavani Milanović i Josipović, a što je kaže degutantno. Napomenuo je i  kako je, unatoč tome, predložio Milanoviću odlazak u Knin, kako bi se, kaže, pokazalo da se ovaj HDZ, koji se predstavlja kao drukčiji, nije promijenio.
Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da je prije 21. godinu na današnji datum bio vodnik u Grabovcu gdje je svjedočio ‘Oluji’.
“Na ovaj dan želio bih manje politike, a više pijeteta i više poštovanja i prema žrtvama i Danu pobjede. Danas smo ovdje i dajemo počast i braniteljima i žrtvama i ovom danu”, poručio je.
Potpredsjednica HNS Anka Mrak Taritaš rekla je kako je predsjednik njezine stranke Ivan Vrdoljak u Kninu na središnjoj proslavi ‘Oluje’. “Vrdoljak je svake godine išao u Knin, a pokloniti se braniteljima i proslaviti ovaj dan treba u cijeloj Hrvatskoj. Zagreb je glavni grad i nema razloga da se ovaj dan ne proslavi i ovdje”, rekla je.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI