Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA / UKRATKO
MUP zabranio održavanje antiratnog prosvjeda

MUP zabranio održavanje antiratnog prosvjeda

Policija - ilustracije 019

Ilustracija

Mirno okupljanje pod nazivom “Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede”, najavljeno za 4. kolovoza 2016. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, zabranjeno je rješenjem Ministarstva unutarnjih poslova.

“Obzirom da organizator mirni prosvjed namjeravaju održati na središnjem gradskom trgu gdje se nalazi veliki broj građana, te reakcija kroz izraženu osudu i protivljenje takvom okupljanju, postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje ovakvog okupljanja izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana, a s obzirom na narav okupljanja, i moguće reakcije građana, a posebno branitelja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, moglo bi se poremetiti kretanja većeg broja građana te dovesti do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira”, stoji u obrazloženju MUP-a koje potpisuje ministar Vlaho Orepić.
Organizatori protesta, Centar za žene žrtve rata – Rosa, Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum, Slobodarski aktivisti i Centar za građansku hrabrost iz Zagreba kojima su se priključile i Žene u crnom iz Beograda, htjeli su se okupiti kako bi ukazali na na štetne posljedice rata.

“Rat je okrutni događaj i na njegovim obljetnicama treba tugovati, a ne slaviti. Zadnji rat ostavio je iza sebe oko 30.000 poginulih i 500.00 izbjeglih i prognanih građana Republike Hrvatske.
Smatramo da se ratovi jedino mogu spriječiti ako se neće širiti nacionalističke tenzije i međunacionalna mržnja. Srpskim i hrvatskim političkim elitama “svih boja” ne odgovara “pomirenje” jer međunacionalne tenzije uvijek koriste u dnevno političke svrhe. To stvara osnovu za bujanje nacionalizma koji u konačnici dovodi do novih ratova i žrtava”, ističu organizatori koji smatraju kako se zabranom protesta izravno krše Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, jednako kao i Ustav RH jer se člankom 10. st. 1 Konvencije jamči se sloboda izražavanja, a člankom 11.st.1. jamči se i sloboda okupljanja.

Centar za žene žrtve rata – Rosa smatra kako je odluka koju je donio MUP  “kulminacija već poznate prakse policije da onemogući javna okupljanja politički nepodobnih”.U priopćenju Centar ističe da “obrazloženje rješenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva”. Zato, navode u priopćenju, “možemo konstatirati da državna vlast ne funkcionira, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja”.

“Imajući u vidu da se i u rješenju ministra spominje svrha okupljanja i izražavanja mišljenja, a to je isticanje antiratnih i mirnodopskih stavova, nejasno je i neprihvatljivo obrazloženje iz rješenja koje spominje mogućnost uznemirenja većega broja građana”, stoji u priopćenju.

Centar za žene žrtve rata podsjeća da je pozitivna obveza države potpisnice Konvencije da osigura građanima da izraze takve svoje stavove i ocjenjuje kako je zato “rješenje ministra MUP-a izravno kršenje Europske konvencije i Ustava RH i odražava određenu vrstu straha ministarstva da osigura mirno okupljanje građana, tim više jer je dobro poznato da su se na Trgu bana Josipa Jelačića u prošlosti održavala brojna druga okupljanja građana i građanki s raznim porukama”.

Zbog zabrane održavanja antiratnog protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata – Rosa, Žene u crnom, Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum, Slobodarski aktivisti i Centar za građansku hrabrost, najavljuju održavanje mirne protestne akcije danas u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića

antiratni protest1

antiratni protest2

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI