Neovisni novinarski portal
18.9.2021.
KULTURA / UKRATKO
Foto:Motovun Film festival

Filmu “Viva” Propeler Motovuna

Foto:Motovun Film festival

Foto:Motovun Film festival

Foto:Motovun Film festival

Jednoglasnom odlukom glavnog žirija u sastavu Alma Prica, Salvatore Mereu, Fridrik Thor Fridriksson i Klemen Dvornik glavna festivalska nagrada Propeler Motovuna dodijeljena je irsko-kubanskom filmu “Viva” redatelja Paddya Breathnacha.

“Nagrada ide filmu koji istražuje mogućnosti transformacije u zatvorenom okruženju, a prepun je iskrenih emocija, zalaganja, i želje za istinom. Film nudi sublimirani oblik žudnje za ljepotom. Zagovara ljudsku autentičnost i borbu u ime unutarnjeg imperativa slobode. Film ne prikazuje samo konflikte, već i put koji vodi rješenjima. Pun života, prekrasno snimljen, te režiran fokusirano i s ravnotežom”, obrazložio je žiri svoju odluku.

Glavni žiri dodijelio je i posebno priznanje ruskom filmu “(M)učenik” redatelja Kirilla Serebrennikova. “Posebno priznanje ide filmu koji prikazuje snažnu parabolu suvremenog svijeta. Film ispituje ulogu fanatičnih i ekstremističkih stavova i njihovu zavodljivu moć. Estetski izvrsno snimljen i uz intenzivnu glumačku izvedbu, ovaj film postavlja vrlo važna pitanja našeg doba, i u svijetu koji je ‘izgubio kompas’ pokušava vratiti počasno mjesto kategoriji razuma.”

Najboljim kratkim filmom u selekciji Motovunski kratki po izboru prošlogodišnje pobjedniceChintis Lundgren proglašen je francuski film “Bezolovno” redatelja Emmanuela Tenenbauma.

Međunarodni žiri kritičara u sastavu: Peter Cerovšek, Vladimir Šeput i Jesús González Notario dodijelio je nagradu FIPRESCI filmu “Dobra žena” Mirjane  Karanović “zbog iznimne glume i dobre režije koji se hrabro bavi pitanjem ratnih zločina nad nevinim ljudima i unutrašnjim borbama moralno rastrgane žene“.

Foto:Motovun Film festival

Foto:Motovun Film festival

Tags:

VEZANE VIJESTI