Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
KULTURA
Počinje jubilarni 10. DORF – festival dokumentarnog rock filma

Počinje jubilarni 10. DORF – festival dokumentarnog rock filma

dorf1

Deseti festival dokumentarnog rock filma – DORF 2016 održat će se tijekom ljeta na više lokacija – u Cresu, Puli, Ozlju i u Vinkovcima. Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje čekaju projekcije glazbenih dokumentaraca raspoređenih u tri programa – Regionalni, Međunarodni, Tajna povijest rocka, uz bogat popratni program.

Na jubilarnom festivalskom izdanju bit će prikazano 18 filmova, uz gostovanja na prijateljskim festivalima u Hrvatskoj i Sloveniji. Sve počinje u Ljetnom kinu na Cresu, gdje je od 7. do 9. srpnja osim projekcija organiziran i popratni program. Na samom otvaranju, u četvrtak, premijerno će se prikazati film Oslobođeni Daft Punk (Daft Punk Unchained) autora Herve Martin Delpierrea (Francuska). Riječ je o prvom dokumentarnom filmu koji prati tajanstveni duo, pop-kulturni fenomen Daft Punk.
Poslastica za sve ljubitelje pustinjskog bluesa je nagrađivani film Kiša plave boje s malo crvene (Akounak Teggdalit Taha Tazouhai), autora Christophera Kirkleya. Od ukupno šest regionalnih filmova u programu ovogodišnjegg DORFa, na Cresu će biti prikazana dva: Ne padam na koljeno (Ne grem na koleno) autora Dušana Moraveca i Mihe Šalehara, i Sav taj jazz redatelja Roberta Lisjaka. O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučivat će Robert Bubalo, redatelj prošlogodišnjeg pobjednika Izgubljeno dugme, Hana Jušić, redateljica i Vedran Šuvak, redatelj i glazbenik.
U okviru OFF DORF programa, u tri dana posjetitelji će nakon projekcija moći uživati u glazbi (NT Wave, DJ Smeđi Šećer i DJ Vuk), a organizirana je i promocija ‘Enciklopedije o domaćim duo bandovima’ Dragana Vukovića, novinara i promotora. Također, za vrijeme trajanja festivala posjetitelji će moći vidjeti izložbu naslovnica fanzina iz cijelog svijeta. U okviru projekta EDIT-Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova organizirane su besplatne filmske radionice za učenike lokalnih osnovnih škola i izložbe plakata i ilustracija Krešimira Zimonića i Dubravka Matakovića.
Plakat za jubilarno festivalsko izdanje djelo je Mirona Milića, mladog akademskog slikara, grafičara, ilustratora i street artista iz Vinkovaca.

dorf2

Nakon Cresa, DORF od 21. do 24. srpnja seli na tvrđavu Fort Punta Christo u Pulu gdje će ekskluzivno biti prikazana četiri filma u okviru Filmsplash programa ‘R znači reggae’. Tamo će DORF nagradu za životno djelo primiti kultni britanski autor Don Letts koji je se sredinom 70-tih s kamerom našao na pravom mjestu. Zahvaljujući njemu danas imamo arhivu snimaka iz Roxy Cluba, kultnih londonskih punk dana i noći.
Don Letts je snimio sve spotove grupe The Clash. Bio je manager The Slits i svirao u Basement Five i Big Audio Dynamite. Inače, njegov bogati filmski opus broji 400 video spotova za eklektičan izbor umjetnika poput Boba Marleya, The Pogues, Black Uhuru, Georgea Clintona, The Pretenders, Elvisa Costella… Snimio je jako puno glazbenih dokumentaraca i igranih filmova, a za The Clash: Westway to the World je 2003. osvojio prestižnu nagradu Grammy. Sve je detaljno opisano u autobiografiji Culture Clash: Dread Meets Punk Rockers još 2006.godine.
Program DORF-a u Ozlju će se sredinom kolovoza (12. do 13.) odvijati na Gradskom kupalištu Ozalj. Na samom kraju, u Vinkovcima je krajem istog mjeseca (26. do 27. 8.) organiziran završni program u crkvi Meraja i drugim lokacijama.Već četvrtu godinu, u suradnji s Klasik TV iz Zagreba, festival dodjeljuje nagradu u iznosu 10.000 kn za razvoj scenarija glazbenog dokumentarca.
10.Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2016 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma ‘Rare’ iz Vinkovaca. Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Cres, Grad Ozalj, Grad Vinkovci, a program EDIT Zaklada Kultura nova.
Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama Festivala.
Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI