Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
KULTURA / UKRATKO
Motovun: Nagrada “50 godina” Nenadu Puhovskom

Motovun:
Nagrada “50 godina” Nenadu Puhovskom

Motovun: Nenad Puhovski nagraðen za pola stoljeæa filmske izdržl

Nenad Puhovski prima nagradu za 50 godina rada/Foto:Motovun film festival

Motovun Film Festival je nagradu za pedesetogodišnji doprinos filmskoj umjetnosti ove godine dodijelio jednom od naših najagilnijih filmaša, redatelju, producentu, profesoru na Akademiji dramske umjetnosti, direktoru popularnog ZagrebDoxa, Nenadu Puhovskom.

“Bogati autorski opus dokumentaraca u kojem se posebno ističu filmovi ‘Lora – svjedočanstva‘ i ‘Paviljon 22‘ pomicali su granice jer su progovorili o otvorenim ranama društva zbog čega su nerijetko izazivali ozbiljnu buru u javnosti. Svoju ljubav prema žanru koji ‘spaja dvije velike strasti – film i društveni angažman’, Puhovski je pretočio u najvažniji regionalni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, čiji je osnivač i direktor”, navode iz Motovun Film Festivala.
Nagradu koja se dodjeljuje “onima koji su izdržali 50 godina u hrvatskoj kinematografiji” Nenadu Puhovskom uručili su njegovi dugogodišnji suradnici i prijatelji Vjeran Zuppa, Rajko Grlić i Mike Downey.
Profesionalni rad Puhovski počinje 1973., od kada kao redatelj potpisuje više od 250 filmskih i televizijskih produkcija. Radio je i u kazalištu (najviše je traga ostavio osamdesetih u zagrebačkom Teatru &TD), a u to vrijeme počinje predavati na ADU – osnivač je TV katedre i diplomskog studija dokumentarne režije na toj ustanovi.
Premda je njegova karijera raznolika i svestrana, današnje generacije filmofila Nenada Puhovskog ponajprije povezuju upravo s dokumentarnim filmom. Pokrećući 1997. produkcijsku kuću FACTUM, počinje njegov nemjerljivi doprinos ponovnom pokretanju uspavane scene nezavisnog dokumentarnog filma. Nastavljajući na tom tragu, Nenad Puhovski realizira još jednu ideju koja će biti prijelomna na domaćoj dokumentarnoj sceni – 2005. osniva festival ZagrebDox, najveći regionalni festival dokumentarnog filma.
Uz sve ovo, Nenad Puhovski ima bogati autorski opus dokumentaraca u kojem se posebno ističu filmovi o otvorenim ranama društva, temama za čiju je obradu trebala ljudska i umjetnička hrabrost. Lora – svjedočanstva, Paviljon 22, Zajedno su naslovi koji su pomicali granice dokumentiranja naše neuralgične stvarnosti, a u godini svog “zlatnog” jubileja, Puhovski se vraća s novim filmom Generacija 68.

Nagrada Maverick Želimiru Žilniku

Pionir dokudrame i jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala, Želimir Žilnik, dobitnik je ovogodišnje nagrade Maverick koju Motovun Film Festival dodjeljuje autorima koji svojom inovativnošću šire granice filmskog izričaja.
Želimir Žilnik je  već prvim filmom Žurnal o omladini na selu, zimi iz 1967. uzburkao duhove te postavio temelj za razvoj svoje specifične estetike, uvijek se okrećući prema ljudima sa socijalnog ruba koji žive u njegovoj neposrednoj okolini.
U kratkim Lipanjskim gibanjima zabilježio je studentske prosvjede u Beogradu 1968. godine, kojima se, kao i kasnijim velikim potresom i okupacijom Čehoslovačke, pozabavio i u debitantskom igranom filmu Rani radovi koji je 1969. godine nagrađen Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu.
Njegovo kultno djelo Marble Ass u kojem danas pokojna transrodna prostitutka Merlinka sanja o luksuznom životu, istovremeno svojim uslugama umirujući mladiće koji se s ratišta vraćaju u Beograd, u vrijeme najveće mržnje prema LGBT zajednici na području bivše Jugoslavije osvojio je veliku queer nagradu Teddy na Berlinaleu.
Slom sistema vrijednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istočne Europe, te problemi izbjeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Europe glavne su teme recentnog Žilnikovog stvaralaštva, iz kojeg izdvajamo njegov najnoviji dokumentarni film Destinacija Srbistan o ljudima koji su u pokušaju dobivanja azila u nekoj od sigurnih europskih zemalja stigli u Srbiju.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI