Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
UKRATKO
CRO Demoskop: SDP 31,8%, HDZ 22,7%

CRO Demoskop:
SDP 31,8%, HDZ 22,7%

man voting on elections in croatia

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno između 1. i 3. srpnja, pokazuje kako su pad Vlade i prijevremeni izbori povećali nezadovoljstvo HDZ-om. U porastu potpora SDP-u ali i Mostu, javlja HRT.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom srpnja (prema principu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica, uz izlaznost 52-58 posto), SDP bi bio relativni pobjednik.
Vrh ljestvice rejtinga političkih stranaka pripada SDP-u s 31,8 posto, što predstavlja rast od 1,3 postotna boda u odnosu na lipanj. Taj je rast još izraženiji u odnosu na srpanj prošle godine kada je SDP imao 25,5 posto.
HDZ je drugi mjesec zaredom na drugome mjestu, sada s 22,7 posto, odnosno 3,6 postotnih bodova manje od lipanjskih 26,3 posto (ali i 6,8 postotnih bodova manje nego u svibnju).
Most se u ovomjesečnom istraživanju učvrstio na trećem mjestu s izborom od 9,8 posto, što je porast od 3,4 postotna boda u odnosu na rezultate iz lipnja.
Živi zid sada je na četvrtome mjestu s 5,3 posto ( 7,4 posto u lipnju).
U skupini s potporom između 2 i 4 posto tri su stranke: HNS (3,1 posto), HSS (2,8 posto) i BM 365 – Stranka rada i solidarnosti (2,0 posto).

Kolinda Grabar-Kitarović na vrhu ljestvice najpozitivnijih

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 17,1 posto. Nitko, odnosno ni jedan političar kao zasebna kategorija odgovora ne bilježi izbor od 15,9 posto, što je najveći rezultat ovog odgovora od početka mjerenja. Čelnik SDP-a Zoran Milanović na trećem je mjestu s 12,4 posto. Na četvrtom je mjestu tehnički premijer Tihomir Orešković s potporom od 7,7 posto. Andrej Plenković, izgledni kandidat za predsjednika HDZ-a, na petom je mjestu s izborom od 7,5 posto, a slijedi Božo Petrov s 6,8 posto.

Karamarko najnegativniji hrvatski političar

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara uvjerljivo i već poprilično dugo drži Tomislav Karamarko. U ovomjesečnom istraživanju povećan je izbor nekadašnjem prvom potpredsjedniku Vlade i bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku koji bilježi izbor od 39,5 posto. Čelnik SDP-a Zoran Milanović je na drugom mjestu s izborom od 19,7 posto. Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (11,6%), dok je Zlatko Hasanbegović na četvrtom mjestu s izborom od 5 posto. Božo Petrov je peti s izborom od 4,8 posto.Pad Vlade i raspuštanje Sabora najvažnija tema proteklog mjeseca
U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca uvjerljivo najčešći odabir su pad Vlade i raspuštanje Sabora, što je najvažnija tema za 48,5 posto hrvatskih građana.
Smjer u kojem ide zemlja podupire samo 6,8 posto građana (u odnosu 9,1 posto u lipnju, odnosno najvećih 29,4 posto iz siječanja), dok ih 84,5 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (u odnosu na 83,2 posto iz lipnja, odnosno 49,4 posto iz siječnja).
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI