Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
INTERVJUI
Andrej Plenković (Foto: Tris/Jozica Krnić)

Intervju / Andrej Plenković, kandidat za novog šefa HDZ-a :
Moja vizija HDZ-a isključuje svaki radikalizam i ekstremizam

Andrej Plenković (Foto: Tris/Jozica Krnić)

 

Andrej Plenkovic 1

Vjerojatno jedini kandidat za novog šefa HDZ-a, eurozastupnik Andrej Plenković, boravio je danas kratko u Šibeniku gdje se družio s hrvatskim iseljenicima pristiglim na Hrvatski iseljenički kongres kojemu je Šibenik domaćin od 1. – 3. srpnja. Zanimljivo je da su potencijalnog novog stranačkog lidera dočekala tek trojica šibenskih kolega ( Željko Burić, Frane Bilić i  Ivan Soža) , što bi mogao biti ili propust ili, pak, signal uoči predsjedničkih izbora u HDZ-u.  No, možda baš zato što ga nisu okupirali lokalni stranački prvaci, Plenković je našao i vremena i razumijevanja za novinarsku ljubopitljivost. Za Tris  je spremno odgovarao na sva pitanja, shvaćajući našu znatiželju , ali i svjestan činjenice da je u kampanji.

Za sada ste jedini kandidat za predsjednika HDZ-a, no koliko je to dobro s obzirom da se najavljuje potreba za promjenom u stranci i njena demokratizacija?

Vi znate da su ovi izbori sada u izvanrednim okolnostima zbog izglasavanja nepovjerenja hrvatskoj vladi i radi neuspjelog preslagivanja u Hrvatskom saboru. Ja sam izrazio svoju spremnost prošloga tjedna da se kandidiram za predsjednika HDZ-a i sada teče ova pripremna faza prikupljanja potpisa, rokovi su do sredine idućega tjedna. U tom razdoblju svi drugi kolege koji imaju ambiciju i namjeru izraziti svoju kandidaturu su dobrodošli. Međutim na svakome je da donosi svoje osobne odluke i ukoliko bude drugih kandidata meni bi to bilo drago.

– Prema izjavama Darka Milinovića, u čemu ste se očito složili, HDZ se želi transformirati u stranku koja je proeuropskog štiha  i koja se želi riješiti radikalizma. U tom kontekstu ima li tu mjesta za primjerice Zlatka Hasanbegovića i dosadašnje članove Domoljubne koalicije Tepeša, Ćorića…?

Moja vizija Hrvatske demokratske zajednice je čvrsto ukorijenjena u vrijednosti koje dijelimo s našom obitelji Europske pučke stranke. A to podrazumijeva i narodnjaštvo i demokršaćansku baštinu i poštivanje ljudskog dostojanstva, ljudskih prava, manjina, ravnopravnost spolova. Naravno to znači stavljanje u središte čovjeka, obitelji i svega onoga što su tradicionalne vrijednosti stranaka desnoga centra.To automatski isključuje svaki oblik radikalizma i ekstremizma. Prema tome,  moja vizija HDZ-a u budućnosti, sada kad smo već tri godine u Europskoj uniji, treba biti jedno jasno profiliranje, okupljanje, državotvornost, treba ponoviti pomirdbenu politiku našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana. Mislim da na taj način možemo biti vjerodostojna, najjača snaga desnoga centra i na taj način smo mi atraktivni za sve potencijalne partnere. Bilo da oni dolaze iz područja centra ili iz stranaka koje su desno od nas. Kada je riječ o suradnji s aktualnim partnerima iz Domoljubne koalicije ili nekim drugim potencijalnim partnerima, ja sam otvoren. Želim prije svega vidjeti vrlo precizne svjetonazorske elemente koji mogu biti zajednički, a nakon toga i sličnosti programa s kojima bi izašli pred hrvatske birače. U ovoj fazi sam koncentriran na unutarstranačku kampanju, a kada dobijem prigodu i ako budem izabran za predsjednika, tada ćemo zajedno s drugim kolegama u Predsjedništvu HDZ-a razgovarati o potencijalnim koalicijama.

– Ima li dovoljno vremena za transformaciju HDZ-a, do parlamentarnih izbora u rujnu i istovremeno za ponovno pridobivanje povjerenja birača? Zadnja anketa porazna je po HDZ, SDP je gotovo 10 posto ispred vas.

Nažalost ta anketa nije neko iznenađenje s obzirom da je u percepciji birača odgovornost za raspuštanje Sabora i izglasavanje nepovjerenja vladi dominantno atribuirana HDZ-u. Međutim, takva situacija je izazov. Ja dolazim kao član stranke koji je ipak imao jednu distancu prema svim tim odlukama, dapače, ja sam na Općem saboru stranke vrlo jasno upozorio da imamo jednu situaciju koja može potencijalno biti loš signalni problem. Nakon toga smo kao zastupnici u Europskom parlamentu poslali pismo našim kolegama i ispada, ako ga danas čitate, da smo predvidjeli sve što se nakon toga dogodilo. U tom pogledu imam  jednu vrstu vjerodostojnosti da dam jedan novi impuls, da dam sve ono što sam do sada radio u životu i kao pravnik, diplomat, političar i kao netko tko je dobro upućen u sve izazove s kojima se cijeli kontinent suočava. A oni su danas i globalni i regionalni, pogledajte posljedice britanskoga referenduma, migracijsko-izbjeglička kriza, sigurnosna situacija u našem istočnom susjedstvu i na Sredozemlju, gospodarsko-financijski aspekti… Mislim da imam dovoljno znanja da svojim vodstvom, poznavajući sve te politike, dam jednu novu dimenziju HDZ-u i da pokušamo u ovom kratkom periodu učiniti maksimalan napor da se vrati povjerenje birača HDZ-u.

– Milijan Brkić je jučer u Splitu, gdje ste i vi bili, izjavio, citirat ću: “HDZ više neće graditi izazivanjem nepovjerenja u druge političke opcije. Moramo se nametnuti kao izbor, a ne omalovažavati druge političke stranke”. Brkić je dodao i kako HDZ više neće raditi tako da ruši nego će graditi i time je na neki način priznao kako je HDZ imao jednu rušilačku i napadačku notu, pogotovo u predizbornim kampanjama. Slažete li se s Brkićem u takvom opisu HDZ-a i hoće li se to promijeniti u predstojećoj kampanji?

Ja sam čovjek dijaloga, okupljanja i s puno respekta prema svim ostalim strankama i drugim ljudima koji su s dobrom namjerom i željom da Hrvatskoj bude bolje uključeni u politički život. Moramo se natjecati programima i rješenjima i biti okrenuti prema budućnosti, a puno manje stavljati akcent na podjele, na pitanja koja su u ovom konkretnom slučaju ili pretjerano ideološkog karaktera ili mogu polarizirati i samo društvo i odnose među ljudima. Mislim da građani u ovom trenutku očekuju da naše zadaće budu gospodarstvo i da se posvetimo tome da  naše društvo bude konkuretnije i da koristimo sve prednosti i potencijale koje imamo. Vidimo da će ova turistička sezona, prema svim najavama, biti jedna od najboljih. Nažalost to je zbog toga što su neki drugi dijelovi Sredozemlja u podređenom položaju zbog sigurnosnih ugroza ali to je sigurno poticaj drugim industrijskim granama u Hrvatskoj da pokušamo napraviti maksimum da se standard života hrvatskih građana poveća. To su prioriteti mog dnevnog rada u Europskom parlamentu, prioriteti Europske komisije i svih koji su uključeni u one programe gdje nam dodatna vrijednost i redistribucijske snage europskog proračuna mogu pomoći za kvalitetniji regionalni razvoj. U tom pogledu jadranska dimenzija Hrvatske kroz strategije EU-a za Jadransko-jonsku regiju može biti izvrstan pokretač i dodatni mehanizam kako da stvorimo privlačno okružje za ulagače, a s druge strane da se institucionalno pomaže niz sektora od prometa, turizma, ribarstva, sveučilišne suradnje, kulture. Sve su to aspekti u kojima moramo iskoristiti činjenicu da smo jedina država u Europi koja je i jadranska i dunavska i takvu komparativnu prednost trebamo stalno stavljati u prvi plan.

– S obzirom na vaše riječi o natjecanju programima, znači li to kako u predizbornoj kampanji nećemo slušati izjave nekih članova HDZ-a i koalicijskih partnera, poput : “ili mi ili oni”, “jugonostalgičari”, “sinovi jugooficira”, “ako ne glasate za HDZ, druga opcija je propast”, “oni nisu domoljubi”? Je li vrijeme da se prestane s takvom retorikom?

Moje je stav da ćemo u kampanji, prije svega, dati analizu konkretnih problema hrvatskoga društva, a onda predlagati rješenja. To je ono što me zanima. Moderne kampanje u Europi se rade na način da svi pokušamo dati svojevrsni recept za ono što nas muči. Antagoniziranja, paušalne ocjene, ili apriori diskvalifikacija bilo kojih drugih političkih stranaka niti su moj stil niti će biti moj način rada. U prvi plan treba staviti konkretne teme poput našeg gospodarskog programa kojeg smo napravili u suradnji sa stručnjacima iz bavarskog IFO instituta ali on je i rezultat vrijednog rada brojnih odbora stranke. Čitav niz ljudi sada je uključen u ažuriranje tog programa koji je zbog ove političke krize i specifičnih rezultata prošlogodišnjih izbora bio u drugom planu. Vlada je radila samo praktički 5 mjeseci i bojim se da se sve ono dobro što se htjelo napraviti nije stiglo, a ono što se i napravilo možda se nije dovoljno niti iskomuniciralo. Vjerujem da je postignut jedan konsenzus među mojim kolegama koji sada rade i na pripremi izbornog stožera i na ažuriranju programa, da upravo takav pristup u kampanji treba biti prioritet.
Andrej Plenkovic 2

Srdačan susret Plenkovića sa Željkom Burićem i Damirom Krstičevićem/Foto:J.Krnić

 

– Vidjeli smo jučer kako vam je javnu podršku kao kandidatu za predsjednika stranke, dao splitsko-dalmatinski HDZ, danas ste se susreli i s predsjednikom šibenskog HDZ-a Željkom Burićem. Jeste li imali priliku razgovarati o svojoj kandidaturi i o tome hoće li vas podržati? Jeste li možda već razgovarali i s predsjednikom županijskog HDZ-a Nediljkom Dujićem?

Najbolje da to pitate gospodina Burića. Ja sam vrlo transparentan u onome što radim, tko mi god želi izraziti svoju podršku meni je drago i ja ću mu izraziti svoju zahvalnost. Ovo su neposredni izbori i tajni,  pa prema tome, neovisno o stavu županijske ili gradske organizacije HDZ-a, na kraju svaki član odlučuje kome želi dati svoje povjerenje. Što se tiče gradonačelnika Burića, vidjeli ste da je on nedavno dao potporu pismu nas europarlamentaraca. Mi imamo izvrsne i odlične odnose, ne samo s njim nego i sa svim kolegama ovdje u Šibensko-kninskoj županiji. Ukoliko njihova odluka bude da podrže moju kandidaturu, ja ću to sigurno cijeniti.
Andrej Plenkovic 3

Na neformalni susret Andreja Plenkovića sa sudionicima iseljeničkog kongresa došli su tek tri člana šibenskog HDZ-a, Ivan Soža, Frane Bilić i Željko Burić/Foto:J.krnić

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI