Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
KULTURA
Teorijski dio Subversive festivala počinje u zagrebačkom kinu Europa

Teorijski dio Subversive festivala počinje u zagrebačkom kinu Europa

1052259_522946114425234_269160959_o

Teorijski dio devetog Subversive Festivala, platforme za teoriju i aktivizam koja njeguje pluralizam, dijalog i kritički pristup društvu, a ove je godine posvećena politikama prijateljstva, otvara se u ponedjeljak (2. svibnja) u zagrebačkom kinu Europa.

U fokusu ovogodišnje Međunarodne konferencije, Subversive Foruma i Mediteranskog foruma odnos je ideologije znanstveno-tehničkog napretka, ekonomije ljudskog kapitala i etike milosrđa naspram biopolitčkog stanja “ljudi bez svojstava”.
Uz pomoć više od stotinu intelektualaca, znanstvenika, umjetnika, filmaša i aktivista festival će pokušati odgovoriti na aktualno pitanje – može li teret izbjeglica i migranata iz Afrike, Afganistana i s Bliskog istoka dekonstruirati jedinstvo Europske unije ili će proizvesti suprotni efekt, smanjiti razlike u stavovima i pretvoriti EU u kozmopolitski prostor slobode i demokracije unatoč idejama nacionalne države, socijalne države i kršćanskim temeljima europskim vrijednosti, stoji u najavi.
Međunarodna konferencija otvara se panelom “Rasplet ili intermezzo? Izbjeglička kriza kao ponovljeni ispit za europski politički projekt”, te nastavlja predavanjem Heinera Flassbecka, “Kritički osvrt na ekonomsku politiku u Europskoj uniji i Europskoj monetarnoj uniji”.
Festival će biti održan do 16. svibnja u kinima Europa i Tuškanac te MM centru, a tradicionalno je podijeljen u filmski i teorijski dio.
U njegovu su fokusu interesa, među ostalim, novi ekonomski modeli, antifašističke borbe, budućnost ljevice, sindikalne politike i prostori političke borbe, problemi energetskog siromaštva i hrane, zelena ekonomija i problemi dekarbonizacije gradova u 21. stoljeću, odnosi države i Crkve.
U razgovorima će sudjelovati nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartmann, njemački ekonomist Heiner Flassbeck, profesor s Centra za bliskoistočne studije Sveučilišta Lund Spyros Sofos, europarlamentarka Ska Keller, uz domaće i regionalne “intelektualne i aktivističke snage” poput Dragana Markovine, slovenskog sociologa i političkog aktivista Rastka Močnika, političkog filozofa Gala Kirna, povjesničarke Dubravke Stojanović, Budimira Lončara…

 

Tags:

VEZANE VIJESTI