Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
POLITIKA
Zastupnik Stipe Petrina u sabornici  foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Stipe Petrina traži opoziv Oreškovića zbog najave prodaje zemlje u Slavoniji

Zastupnik Stipe Petrina u sabornici foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Nastavak treæe sjednice Hrvatskog sabora

Stipe Petrina u Saboru/Foto:HINA/Lana Slivar Dominić

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina, najavio je u srijedu u Saboru, kako želi pokrenuti opoziv premijera Tihomira Oreškovića, zbog izjava da Vlada namjerava prodati 10 tisuća hektara zemljišta u Slavoniji.

– Na pitanje kome, i iz kojih razloga, tajanstveni odgovor glasio je bogatom Arapu. No mi još znamo kako se sprema da se u Hrvatsku dovede Monsanto, da se u Hrvatsku uvedu GMO proizvodi – poručio je Petrina nakon saborske stanke.
Predsjednik Sabora Željko Reiner uputio ga je da opoziv može pokrenuti ako prikupi petinu ukupnog broja zastupnika, dakle 31.
– U protivnom su to, naravno, prazne riječi i deklaratorna forma koju ste izrekli -rekao mu je Reiner.

Prodaja zemljišta zbog GMO kompanija

Petrina tvrdi da je politika koju su vodile hrvatske Vlade “uperena samo na osiromašenje građana” te da se Slavonija, Banija i Lika iseljavaju da bi se što jeftinije kupovala zemlja.
– Dakle, jasno je da će tih 10 tisuća hektara biti uvod u dovođenje multinacionalnih kompanija koje se bave GMO proizvodnjom – ustvrdio je Petrina.
Petrina je kazao i kako još nije jasno zbog čega je premijer došao u Hrvatsku, odnosno je li to zbog instaliranja novih GMO proizvoda, prodaje vode, uvođenja poreza na nekretnine.
Nezadovoljan je i što zastupnici ne znaju što se krije u ugovorima o Transatlanskom trgovinsko investicijskom partnerstvu (TTIP). Petrina je prozvao političare u Hrvatskoj i Europi da to kriju od građana.

Monsanto zna kako izbjeći zakon i patentirati sjeme

Pitanje je kakav je stav hrvatske Vlade o TTIP-u, zašto za te ugovore lobiraju oni koji su plaćeni od kompanija, pita se Petrina koji zastupnike uvjerava da je multinacionalna kompanija Monsanto već pronašla modele kako izbjeći europski zakon i patentirati sjeme autohtonih sorti.
Pozivajući se na slučaj Kanade, Petrina tumači da, ako bilo koje patentirano sjeme u posjedu i vlasništvu Monsanta padne na bilo čiju zemlju temeljem presude Vrhovnog suda Kanade, ta zemlja postaje posjed Monsanta.
Petrina tvrdi i da je dio Sjedinjenih Američkih Država već uveo zabranu skupljanja kišnice, njemački Bundestag donio je zakon da voda više nije javno dobro, “dakle spustio nas je ispod razina životinja”.
– To će se desiti i nama. I nemojmo zaboraviti da će uzgajanje pomidora, krumpira, kupusa u vrtovima biti tretirano jednako kao uzgajanje danas nekih halucinogenih biljaka – poručio je Petrina u Saboru.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI