Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
POLITIKA
Sabor: Odluku Vlade o prodaji državnih tvrtki na telefonskoj sjednici zastupnici nazvali neozbiljnim i mutnim poslovima

Sabor:
Odluku Vlade o prodaji državnih tvrtki na telefonskoj sjednici zastupnici nazvali neozbiljnim i mutnim poslovima

Sjednica Hrvatskog sabora

Sjednica Hrvatskog sabora/Foto:HINA/Lana Slivar Dominić

Hrvatski sabor je i današnje zasjedanje počeo stankom. Zbog jučerašnje odluke Vlade da se sa popisa trgovačkih društava od strateškog interesa ‘skine’ osam tvrtki, za koje se predviđa privatizacija (Podravka, ACI, Končar-elektroindustrija, Petrokemija, Croatia Airlines, Luka Rijeka, Croatia banka i Croatia osiguranje) stanku su zatražili Klub Hridi i Šandora Juhasa, Klub SDSS-a i reformista te klubovi SDP-a i HNS-a.

Vuksanović: Novi val privatizacije vodi u glib iz kojeg nema povratka

Irena Petrijevčanin Vuksanović (Hrid) kazala je kako su sve hrvatske Vlade bolovale od zloćudne bolesti koja se zove privatizacija na štetu države.
-Telefonski odlučiti o prodaji dobrostojećih državnih tvrtki- to je potpuno neprimjereno i neozbiljno. Pa je li sljedeći korak objava prodaje na eBay-u – kazala je Vuksanović te dodala kako traži izvanrednu sjednicu Sabora o prodaji državnih tvrtki.
Istaknula je i kao još uvijek nema odgovora na pitanja koja su postavili: Što će se prodati i po kojim kriterijima? Za koga se u tajnosti traže zemljišta i što će se ondje posijati? Zašto je Vlada tražila hitnu proceduru za izmjene zakona o GMO-u?
-Ako radite u interesu naroda zašto onda tom narodu ne dajete konkretne odgovore. Tko se od koga skriva? Da li se premijer skriva od potpredsjednika Vlade ili se Vlada skriva od javnosti? Kako se preko noći državne tvrtke brišu s popisa strateških? Hoćemo li ovim novim valom privatizacije, ovaj put potonuti u glib iz kojeg nam više nema povratka- pitala je Vuksanović.

 Čačić: Svaki bedak se može sjetiti prodaje ACI-ja

Radimir Čačić (HNS-reformisti) je kazao kako se odluka o privatizaciji državnih tvrtki ne može donijeti telefonski bez javne rasprave i analize.
– Ovdje moramo razgovarati o ACI- ju jer se radi o lokacijskom monopolu i jednoj potencijalno snažnoj poluzi za razvoj nautičkog turizma, a turizam je 18 posto hrvatskog BDP-a. Preozbiljna je to stvar da bi je samo tako dali na tržište jer smo se toga danas sjetili. Pa svaki bedak se toga može sjetiti – kazao je Čačić.
Čačić smatra kako se treba analizirati budućnost Podravke, koja bi mogla biti poluga za razvoj poljoprivrede te Luke Rijeka koja, po njemu, ima veliku perspektivu ulaskom u projekt nizinske pruge.

Opačić: Državne tvrtke već su prodane!

Milanka Opačić (SDP) kazala je kako je činjenica da se ovakva odluka donosi na telefonskoj sjednici – dokaz da se radi o ‘mutnim’ poslovima. Protiv je privatizacije tvrtki koje su stale na svoje noge – Podravke i Croatia airlinesa.
-Pitanje na koje treba odgovoriti građanima je hoće li budući vlasnici Podravke kupovati od naših prozvođača sve ono što danas Podravka kupuje. Sasvim sigurno da neće, dovlačiti će ovdje svoje proizvode. Naši proizvođači će ostati bez mogućnosti da bilo kome nešto prodaju i da žive od svoga rada -kazala je Opačić.
Ono što je najveći problem je to što su te tvrtke već prodane, ustvrdila je Opačić.
-Te tvrtke su već prodane u zadnjih 15-20 dana kada je predsjednica prodavala ACI. Neću reći kojim zemljama. Predsjednica je prodavala i neke druge tvrtke, a premijer Orešković je prodao 10 tisuća hektara, samo traži gdje će naći tih 10 tisuća hektara u Slavoniji. Očito su ove tvrtke na političkoj razini već prodane. Možda je neke prodala i supruga gospodina Karamarka putem svoje agencije – kazala je Opačić te poručila Vladi da bi građanima trebala odgovoriti kome su tvrtke prodane.
– Ili će to ostati vaša mala tajna do daljnjega, ali ne još dugo jer će se brzo saznati kome su prodane- zaključila je Opačić.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI