Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
POLITIKA
Otkaz novinarki zbog mađarske nuklearke i HDZ-ove ruske veze

Otkaz novinarki zbog mađarske nuklearke i HDZ-ove ruske veze

Sporan tekst s Tportala (Printscreen)

Sporan tekst s Tportala (Printscreen)

‘Ono što nije bilo u novinama, nije se ni dogodilo’, ponavljao je izvjesni ‘doktor novinarstva’ devedesitih na kolegijima novinarstva i na stranačim treninzima tada vladajuće stranke. Neki su u to povjerovali. Neki i dalje vjeruju, pa se na novinare stvaraju pritisci da bilježe samo ono što im ide prilog. Zato je Hrvatsko novinarsko društvo moralo reagirati zbog jednog ‘poslovno uvjetovanog otkaza’.

– Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto je zbog najave navodno poslovno uvjetovanog otkaza novinarki Tportala.hr Oriani Ivković Novokmet uz obrazloženje kako se ukida njeno radno mjesto i više nije potrebna redakciji. Ta je najava došla dan nakon što je objavljen tekst kolegice  Ivković Novokmet „Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu?“. Nova glavna urednica TPortala.hr Danijela Jozić na pitanje HND-a rekla je kako je tekst slučajno objavljen  dan prije najave najave otkaza Oriani Ivković Novokmet i nema veze sa poslovnom odlukom o otkazu. No, podsjećamo da je prije dvadesetak dana uz isto obrazloženje, ukidanje radnog mjesta, najavu otkaza u redakciji Tportala.hr  dobila dotadašnja glavna urednica Đurđica Klancir – upozorava u priopćenju za javnost predsjednik HND-a Saša Leković.

Đurđica Klancir je imala ugovor po kojem se nakon isteka glavnouredničkog mandata trebala vratiti na mjesto zamjenice glavne urednice na kojemu je radila prije nego što je izabrana za glavnu urednicu, ali je umjesto toga odstranjena iz redakcije uz zabranu dolaska na posao te najavu otkaza.

– Iako je Tportal u vrijeme dok je glavna urednica bila Đurđica Klancir bio vrlo profesionalan, za što je dobivao pohvale i od uprave vlasnika, Hrvatskog Telekoma, direktor HT-a Davor Tomašković u posljednje je vrijeme imao primjedbe na sadržaj objavljenih tekstova da bi na kraju dosadašnja glavna urednica bila otpuštena – kaže Leković u priopćenju.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da mediji moraju ispunjavati novinarske profesionalne i etičke standarde, bez obzira tko im je vlasnik, te ne smiju biti sredstvo ostvarivanja ničijih poslovnih  i političkih interesa na štetu novinarstva, a novinari ne smiju biti kažnjavani zbog toga što kvalitetno rade svoj posao.  Tportal

 

Evo i spornog teksta Oriane Ivković Novokmet s Tportala:

Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu?

Ministar poduzetništva i obrta iz redova HDZ-a Darko Horvat, bez obzira na to što u svom resoru nema energetiku, prošli je tjedan u Sarajevu izjavio, javlja Reuters, kako se Hrvatska treba uključiti u projekt nove mađarske nuklearne elektrane Paks. Ovu neobičnu izjavu ministra poduzetništva i obrta registrirao je tek Večernji list, proglasivši ga ishitrenim, jer o kupnji struje ne odlučuje država bez obzira na to što je HEP državna tvrtka. No Horvatova izjava zanimljivija je zbog činjenice da Paks gradi ruski Rosatom, koji je u Hrvatskoj po svemu sudeći imao paravan-tvrtku Migrit solarna energija za ulaganje u Finskoj. Direktorica Migrita Oksana Dvinskykh donatorica je HDZ-a, bivša poslovna suradnica i bliska prijateljica Ane Karamarko (rođene Šarić).

No vratimo se Migritu, za koji se sumnjalo da je Rosatomov paravan. Bez iskustva u nuklearnoj energiji, hrvatska tvrtka Migrit solarna energija, čija je direktorica Ukrajinka s hrvatskim državljanstvom Oksana Dvinskykh, prošlog se ljeta trebala uključiti u gradnju finske nuklearke dvostruko jače od NE Krško. Nesvakidašnja poslovna vijest: tvrtka s kapitalom od 21.000 kuna i jednim zaposlenim trebala je za 1,2 milijarde kuna kupiti udjel u finskoj tvrtki koja ondke gradi nuklearku! Time bi glavnom izvođaču i vlasniku trećine udjela u projektu, ruskom Rosatomu, pomogla zadovoljiti finske vlasti koje su zahtijevale da 60 posto suvlasnika bude iz EU-a.

Na vijest o investiciji i najavljenom preispitivanju vlasništva strogih finskih vlasti, Oksana Dvinskykh u hrvatskim je medijima demantirala finske sumnje da je Migirt zapravo paravan za ruski Rosatom tvrdeći da iza tvrtke stoje dvije obitelji židovskog porijekla iz Hrvatske i Austrije, Edel i Sološanski. No Fincima njezine riječi nisu bile dovoljne: nakon što su proučili zatraženu dokumentaciju zaključili su da nema dovoljno dokaza da je Migrit hrvatska tvrtka, pa je njihova prijava za projekt službeno odbijena u kolovozu prošle godine. ‘Čini se da iza hrvatske tvrtke stoje ruski financijeri’, objasnio je odbijanac finski ministar gospodarstva Oli Rehn u FT-u, ne precizirajući radi li se o Rosatomu.

Finski mediji od početka su namjeru hrvatskih ulagača tretirali sumnjivo, otvoreno ih povezujući s Rosatomom. Finski MTV (ne treba brkati s muzičkom televizijom, ovo je medijska kuća u vlasništvu švedskog Bonniera) objavio je kako je 3. srpnja Oksana Dvinskykh doletjela u Helsinki u društvu šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i njegove supruge Ane Šarić. Dolazak Tomislava Karamarka, šefa konzervativnog HDZ-a, povezivao se s Migritovim pregovorima s finskim vlastima zbog projekta gradnje nuklearne elektrane. Iz HDZ-a su odmah demantirali vezu svoga šefa s Migritovim poslovima, objasnivši put tek Karamarkovom željom da sudjeluje na poslovnoj konferenciji. H-alter je potom objavio zanimljivo internetsko otkriće: na starim web-stranicama Migirt energije (tvrtke osnovane prije Migrit solarne energije) pronašli su da je Ana Šarić bila njihova savjetnica za medije. Iz Migrita na to poručuju da je ta suradnja davno prekinuta i na novim stranicama nema više traga njihovoj suradnji.

Druženja Oksane Dvinskykh i bračnog para Karamarko ipak nisu prestala. U izbornoj noći Ana Šarić bodrila je Kolindu Grabar Kitarović u društvu svog prijatelja vaterpolista Dubravka Šimenca i Oksane Dvinskykh, a fotografiju objavljenu na Facebooku prenio je i tportal. I ono puno važnije, ponovo je iskočila kao financijerka HDZ-ove kampanje: preko tvrtke Titan nekretnine Oksana Dvinskykh pomogla je HDZ sa 100.000 kuna. Tu je i Zaklada Nova pokoljenja, kojom ona upravlja, i koja je s HDZ-ovom Zakladom hrvatskog državnog savjeta financirala niz projekata, pa tako čak održava i spomen-kuću Franje Tuđmana.

I za kraj još jedna zanimljivost. Šef mađarskog ureda ruskog državnog diva Rosatom Zalán Bács kao predstavnik MOL-a svojevremeno je bio član uprave Ine, baš u isto vrijeme kad i Karamarkov prijatelj i MOL-ov konzultant Josip Petrović.

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI