Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
KOMENTARI / SCENA
Nina Kraljić u finalu Eurosonga: Zaslužen uspjeh nacionalne ‘izdajnice’

Nina Kraljić u finalu Eurosonga:
Zaslužen uspjeh nacionalne ‘izdajnice’

Odličnom izvedbom pjesme ‘Lighthouse’, Nina Kraljić je sinoć u Stockholmu izborila finale Eurosonga. U inat svim ‘uvrijeđenima’…

First Semi-Final - 61st Eurovision Song Contest

Nina Kraljić na jučerašnjem polufinalu (Foto: HINA)

Sve je palo u vodu. I domaća glazbena industrija, i evrovizijska tradicija, i domoljublje, i ekonomski značaj, i nacionalni resursi, i kvalitetni autori, i hrvatski identitet, i sve ono na što se, sa suzama u očima, Hrvatsko društvo skladatelja pozivalo u svom dramatičnom proglasu kad se saznalo da će Nina Kraljić na Eurosongu u Švedskoj izvesti pjesmu austrijskih autora.
No, Nina Kraljić i njezin tim znali su bolje: hrvatski su skladatelji, uz rijetke izuzetke, u zadnjih dvadeset i kusur godina poslali na Eurosong hrpu glazbenog smeća. Bez ikakvog osjećaja za narav ovog natjecanja, bez pojma o europskim pop-trendovima i s ukrućenim zastarjelim glazbenim promišljanjima, hrvatski su skladatelji u proteklih sedam godina glatko ispadali u polufinalima, a euroblamaža je bila tolika da je HTV u jednom trenu odustao od prijenosa i slanja izvođača. Poraz je bio priznat; od slanja klape na Eurosong niže se ipak nije moglo.
I onda je Nina Kraljić od HDS-a gotovo pa proglašena izdajnicom jer je odlučila u širokom luku zaobići skladatelje iz države u kojoj je Ivan Zak dobitnik Porina. I svojim ulaskom u finale Eurosonga zalijepila šamarčinu onima koju su u svom proglasu napisali čak i ovo: „Hrvatska je skupo platila svoju državnost i nacionalnu opstojnost. Danas se ona, na sreću, ne čuva puškom, nego njegovanjem hrvatskog jezika, glazbenih i ostalih kulturnih izričaja, te angažiranjem nacionalnih resursa i ljudi koji u Hrvatskoj žive i rade. Tko to ignorira, prodaje u bescjenje dio hrvatskog identiteta.“
Nina Kraljić „prodala“ je, dakle, „dio hrvatskog identiteta“, a Hrvatska je dobila pjesmu koje se konačno nije morala sramiti. „Lighthouse“ je moderan europski power-pop; pamtljiv, kičast, snažan i vizualno atraktivan. Nina je imala odličan nastup, jedino što nije mogla odoljeti prastaroj hrvatskoj recepturi – dramatičnom skidanju hajine. Sasvim objektivno, Nina Kraljić je, uz predstavnicu Islanda, bila za klasu bolja od ostalih polufinalista, na svim razinama. Island iz nekog razloga nije prošao, za razliku od očajne Mađarske.
Koliko će Ninin uspjeh donijeti „štete nacionalnoj ekonomiji“, kako su to zloguko predvidjeli članovi HDS-a, ne znamo. U subotu je finale, ako nam nakon toga država financijski kolabira, barem imamo koga za okriviti – curu koja je o svom trošku angažirala austrijske skladatelje i konačno proslavila Hrvatsku na europskoj sceni. Baš izdajnički.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI