Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Saborski odbor protiv hitnog donošenja Zakona o genetski modificiranim organizmima

Saborski odbor protiv hitnog donošenja Zakona o genetski modificiranim organizmima

gmoSaborski Odbor za poljoprivedu suglasio se u srijedu da Zakon o genetski modificiranim organizmima (GMO) Sabor treba izmjeniti u redovitoj proceduri, ne po hitnom postupku kako traži Vlada, a dio članova Odbora pritom je izrazio bojazan da te izmjene zapravo znače liberalizaciju uzgoja i prometa GMO-a.

Vladini, odnosno predstavnici resornih ministarstava, uvjeravali su, pak, da se ne dovodi u pitanje generalni stav da Hrvatska treba biti zemlja bez GMO-a.

Direktiva EU stavila je Hrvatsku na popis zemalja u kojima je zabranjen uzgoj određnih GMO, pa i jedne vrste GMO kukuruza i sada bi to trebalo ugraditi i u nacionalno zakonodavstvo, objasnila je zahtjev za hitnošću pomoćnica ministra zdravlja Vera Katalinić.

Jakovina: Prijedlog otvara mogućnost da se dopusti GMO-u u nekim regijama

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina (SDP) drži pak kako se predloženim izmjenama Vladi otvara mogućnost da u određenim regijama dozvoli proizvodnju GMO i protivi se hitnosti jer se radi, kako je rekao, o vrlo složenoj materiji.

HDZ-ov zastupnik Josip Križanić (HDZ) traži jasan odgovor znače li ponuđene izmjene liberalizaciju ili pooštravanje uvjeta za korištenje GMO-a, zanima ga odnos spram uvoza mesa iz zemalja u kojima je dozvoljen GMO-o u hrani za životinje, poput Brazila ili Urugvaja.

Svi bi proizvodi morali biti adekvatno deklarirani, onda se takvi ne mogu uvesti, a ako se radi o lažnom deklariranju, to je stvar drugih tijela, odgovara Katalinić. U prošloj je godini, navela je, njeno Ministarstvo kontroliralo oko 2500 uzoraka, a nedopuštenena razina GMO bila je u samo njih sedam.

Hrg, Bilek: Sabor mora imati zadnju riječ o GMO u Hrvatskoj

Branko Hrg (HSS) i Vladimir Bilek (NZ) suglasni su da Hrvatski sabor mora imati glavnu ulogu kad su u pitanju GMO-i.

Nije dobro da se stavljamo u situaciju da bilo koje izvršno tijelo, pa i Vlada, bez Sabora, bez široke rasprave, može eventualno odlučiti da se nešto može raditi s GMO u Hrvatskoj, poručuje Hrg, te dodaje da ima “osjećaj” da se, ipak, otvaraju vrata mogućem, makar i eksperimentalnom uzgoju GMO-a.

Sabor, dodaje Bilek, definitvno mora biti kontolni mehanizam da nitko ne može dozvoliti niti uzgoj, niti uvoz hrane s GMO bilo za ljude ili stoku. Hrvatska mora ostati zemlja bez GMO, treba pojačati kontrolu svega što “s te strane ulazi u Hrvatsku”, naglašava Bilek.

Franjo Lucić (HDZ) naglasak pak stavlja na inspekcije, kaže da kao država ne poduzimamo ništa da zaštiti domaću proizvdonju. Naše inspekcije moraju proraditi, kad se to dogodi neće biti problema s uvozom bilo smrznutog mesa, bilo GMO-a, zaključuje Lucić.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI