Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
KULTURA / UKRATKO
Sa službenog puta u Londonu (foto Ministartsvo kulture RH)

Ministarstvo kulture:
Dr. Zlatko Hasanbegović posjetio Imperial War Museum u Londonu

Sa službenog puta u Londonu (foto Ministartsvo kulture RH)

 Na stranicama Ministarstva kulture Republike Hrvatske objavljena je vijest o posjetu ministra kulture dr. sc. Zlatka Hasanbegovića Londonu 29. i 30. ožujka 2016. godine, a ‘na poziv Imperial War Museuma i Nacionalne galerije u Londonu’, kako stoji u objavi (POVEZNICA) koju prenosimo u cijelosti.

Sa službenog puta u Londonu (foto Ministartsvo kulture RH)

Sa službenog puta u Londonu (foto: Ministartsvo kulture RH)

– Ministar kulture RH dr. sc. Zlatko Hasanbegović boravio je na službenome putu u Londonu 29. i 30. ožujka 2016. godine, a na poziv Imperial War Museuma i Nacionalne galerije u Londonu. U pratnji ministra bile su dr. sc. Ana Lederer, zamjenica ministra, doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministra, i Nataša Jovičić, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac.

     Nacionalna galerija u Londonu povodom službenoga posjeta ministra kulture RH upriličila je ceremoniju prezentiranja multisenzorske izložbe hrvatske povjesničarke umjetnosti Nataše Jovičić kojom za slijepe i slabovidne osobe predstavlja Caravaggiovo djelo Večera u Emausu. Ovo didaktičko pomagalo bit će sastavnim dijelom fundusa Nacionalne galerije i služit će edukativnoj svrsi. To je treća izložba Nataše Jovičić u Velikoj Britaniji (Westminsterska palača 2013., Nacionalna galerija 2015. i 30. ožujka 2016. godine), što je vrhunac njezina stručnoga rada.
     U svome obraćanju nazočnima ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović uputio je čestitke autorici kao i zahvale dr. Susan Foister, zamjenici ravnatelja Nacionalne galerije, a posebice je zahvalio sir Davidu Blunkettu, članu Doma lordova, nekadašnjem ministru obrazovanja i zapošljavanja Velike Britanije i članu Parlamenta, koji je mentorirao razvoj ovoga jedinstvenog projekta. Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom što je Velika Britanija u svojim ustanovama prepoznala ovaj hrvatski kulturni proizvod koji je namijenjen galerijama i muzejima u edukaciji slijepih i slabovidnih, ali i osvješćivanju ove problematike kod videćih osoba. Dr. Susan Foister u obraćanju nazočnima naglasila je da se radi o edukativnome pomagalu koje je jedinstveno u svijetu te zahvalila ministru kulture na podršci autorici Jovičić.
 
     Ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović posjetio je i Imperial War Museum, na poziv dr. Suzanne Bardgett, voditeljice Odjela za istraživanje. Obišao je stalni postav Muzeja s posebnim vodstvom kroz izložbu o Prvome svjetskom ratu, a potom i izložbu o Holokaustu koja se nalazi u sklopu Muzeja.
london2

Sa službenog puta u Londonu (foto Ministartsvo kulture RH)

 

Tijekom radnoga sastanka ministar je izrazio želju za intenziviranjem suradnje između hrvatskih i britanskih muzejskih ustanova, a posebice Hrvatskoga povijesnog muzeja i Spomen-područja Jasenovac s Imperial War Museumom. Suradnja bi se konkretizirala putem rezidencijalnih boravaka stručnjaka, osmišljavanjem stalnih postava i izložaba, obrazovnim programima, istraživanjem razvoja publike te diversifikacijom načina financiranja kao i suradnjom u obrađivanju povijesnih tema. Dr. Bardgett prihvatila je poziv za suradnju s obzirom na to da je na sličan način već surađivala sa stručnjacima iz Spomen-područja Jasenovac i Potočari-Srebrenica.
 
     Ministar je tijekom posjeta londonskim kulturnim ustanovama naglasio kako će Ministarstvo kulture RH ustrajati na jačanju međunarodne kulturne suradnje, a posebice na osmišljavanju inovativnih projekata koji će oživiti muzejsko-galerijske ustanove izlagačkom, istraživačkom i edukativnom djelatnošću u cilju povećanja njihove relevantnosti u nacionalnome i međunarodnome okruženju. 
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI