Neovisni novinarski portal
20.9.2021.
KULTURA / UKRATKO
Hulahop za 10. rođendan poklanja 10 dana dobrih filmova

Hulahop za 10. rođendan poklanja 10 dana dobrih filmova

film1

Iz filma Slučajno,Tanje Golić/Foto:HAVC

Povodom obilježavanja desete godišnjice rada, zagrebačka produkcijska kuća Hulahop, na svom Vimeo kanalu, idućih deset dana gledateljima besplatno nudi izbor iz svoje filmske produkcije. Od 18. do 28. travnja za gledanje su dostupni igrani  filmovi Slučajno, Tanje Golić i Onda vidim TanjuJurja Lerotića, a od dokumentaraca Nije ti život pjesma Havaja, Dane BudisavljevićHtjeli smo radnike, a došli su nam ljudi, Đure Gavrana.

Produkcijsku kuću Hulahop su 2006. godine osnovale Dana Budisavljević i Olinka Vištica, sa željom da filmovi i umjetnost koju će stvarati budu osobni, promišljeni, kvalitetni i razumljivi publici. Od tada su Hulahopovi filmovi i autori dobili gotovo sve najvažnije domaće nagrade i velik broj inozemnih priznanja. Pored autorskih filmova, specijalnost Hulahopa su i dokumentarni serijali, poput serijala za mlade Mijenjam svijet, serijal o najljepšim tržnicama Europe Food Markets – In the Belly of the City ili četverodijelni dokumentarni serijal Betonski spavači o napuštenim hotelima i usnuloj turističkoj arhitekturi na Jadranu.
film2

Iz filma Nije ti život pjesma Havaja, Dane Budisavljević/Foto:HAVC

 

Drama SlučajnoTanje Golić dirljiva je posveta rastancima i propuštenim prilikama smještena na dokove riječke luke. U glavnim ulogama su Lana Barić Krešimir Mikić, a film je dobio nagradu Oktavijan za najbolji igrani film na Danima hrvatskog filma 2014. godine te posebno priznanje žirija za najbolji scenarij na PriFilmFestu iste godine.
Onda vidim Tanju Jurja Lerotića prati šesnaestogodišnjeg Željka i njegova mlađeg brata koji žive sami otkako im se majka liječi u bolnici. Nakon premijernog prikazivanja i nagrade za najbolji hrvatski film na Zagreb Film Festivalu 2010., film je osvojio Grand Prix i nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara na Danima hrvatskog filma 2011. te posebno priznanje za najbolji kratkometražni film na 22. Međunarodnom filmskom festivalu u Ljubljani (LIFFe). Za prikazivanje ga je otkupila i francusko-njemačka televizija ARTE.
Nije ti život pjesma Havaja  kroz ritual objeda šarmantne i pomalo neobične obitelji redateljice Dane Budisavljević s nježnošću i humorom govori o potrebi za prihvaćanjem različitosti među najbližima. Film je osvojio brojne nagrade: nagradu Docu Rough Cut Boutique na Sarajevo Film Festivalu 2011., Nagradu publike i Posebno priznanje žirija na ZagrebDox -u 2012., nagradu Best Balkan Newcomer na DokuFest Prizren 2012., a imao je i zapaženu distribuciju u Hrvatskoj.
Dokumentarni film Đure Gavrana, Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi, nastao u suradnji s Centrom za mirovne studije, govori o vrlo aktualnoj temi migrantskih radnika. Film istražuje slučaj iskorištavanja bosanskih građevinskih radnika u Sloveniji. Film je nagrađen za najbolji kratki film na festivalu “Cine Migrante” u Buenos Airesu 2013. godine.
Filmovi se mogu pogledati na ovoj poveznici.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI