Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
KULTURA / POLITIKA
Hasanbegović i Obersnel (Foto: Ministarstvo kulture)

Hasanbegović ‘još jednom’ čestitao Rijeci na tituli Europske prijestolnice kulture 2020.

Hasanbegović i Obersnel (Foto: Ministarstvo kulture)
Hasanbegović i Obersnel (Foto: Ministarstvo kulture)

Hasanbegović i Obersnel (Foto: Ministarstvo kulture)

Ministar kulture dr.sc. Zlatka Hasanbegovića danas je na sastanku u Zagrebu želio ‘još jednom čestitati čitavom timu grada Rijeke na uspješno predstavljenoj kandidaturi za projekt Europske prijestolnice kulture kojoj je ključni nositelj grad Rijeka te je zajednički interes cijele Republike Hrvatske’.

U priopćenju koje je nakon sastanka stiglo iz Ministasrtva kulture, gdje je navedeno kako je ‘ministar naglasio kako želi „još jednom čestitati čitavom timu grada Rijeke…“’, zapravo su demantirana nagađanja o zdravstvenom stanju ministra Zlatka Hasanbegovića do kojih je u javnosti došlo nakon što se 24. ožujka 2016. godine u 17.15 sati u Muzeju Mimara nije pojavio na proglašenju hrvatskog grada koji će biti Europska prijestolnica kulture 2020. niti se do sada oglašavao o ovom postignuću riječkih kulturnjaka.

Ministar Hasanbegović se u Ministarstvu kulture odanas sastao s s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom, gdje je, stoji u priopćenju, istaknuo i kako će „grad Rijeka u Ministarstvu kulture i u meni osobno imati pouzdanog suradnika u nadolazećem razdoblju te je potrebno stvoriti pozitivno i radno ozračje“.

Kako bi se razjasnio navod iz Prijavne knjige grada Rijeke gdje se govori o potpisanom Pismu namjere kojim se Ministarstvo kulture obvezuje na direktno sufinanciranje projekta u iznosu od 10 mil eura, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu grada Rijeke g. Ivan Šarar je naglasio kako „formalno potpisanog pisma nema, nego je taj iznos proizašao iz zajedničkog dogovora svih gradova koji su sudjelovali u finalnom izboru“. Vezano uz sufinanciranje projekta, zaključeno je kako glavna polazišna točka u kvalitetnom razvoju projekta trebaju biti dobre prakse europskih gradova, a zajednički cilj je slijediti primjere poput Košica ili Guimarãesa koji su povukli značajna sredstva iz europskih fondova. U tom smislu gradonačelnik Obersnel je potvrdio kako je grad Rijeka svjesna velikih potencijala i raspoloživih sredstava u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova te je najveći dio kapitalnih troškova projekta Europska prijestolnica kulture planirano financirati iz tih izvora. Dodao je kako je „uzevši u obzir značajna sredstva koja će biti potrebno uložiti u razvoj programa potrebno osigurati nacionalni udio te će u vrlo kratkom roku grad Rijeka isporučiti detaljne troškovnike koji će biti temelj za daljnje procjene.“
Projekt Europske prijestolnice kulture donosi dobrobit užoj i široj lokalnoj zajednici, pa je tako bilo riječi i o projektima koji su vezani uz šire područje Rijeke, poput projekata u području Kvarnera te o uključenosti otoka Krka i Cresa, kao i o razvoju suradnje s gradom Opatijom. Programski koncept Luke različitosti kojim je obranjena ideja riječke kandidature za naslov EPK 2020 širi se u različitim smjerovima, pa je tako, osim geografske rasprostranjenosti, zastupljen i širok spektar suradnji izvan kulture. Uzevši u obzir činjenicu da se radi o projektu koji objedinjuje različita područja suradnje, u planu je međuresorni sastanak na kojem će sudjelovati: Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo financija.

Na kraju sastanka, stoji u priopćenju, zajednički je zaključeno kako je od velike važnosti shvatiti dugoročnost ovog projekta, kojom se ostvaruje prilika za promociju i stvaranje pozitivne slike o Hrvatskoj u globalnim okvirima.Hasanbegović u Rijecu (Foto MK) (1)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI