Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Zlatko Komadina i Davor Bernardić (Foto: Tris/H. Pavić)

Traži povjerenje – Komadina najavljuje da će Hrvatskom hodati ‘kao ovaj što je imao apostole’

Zlatko Komadina i Davor Bernardić (Foto: Tris/H. Pavić)
Zlatko Komadina i Davor Bernardić (Foto: Tris/H. Pavić)

Zlatko Komadina i Davor Bernardić (Foto: Tris/H. Pavić)

Današnju izvještajno-tematsku konvenciju Gradske organizacije SDP-a u Šibeniku iskoristio je kandidat za predsjednika stranke Zlatko Komadina, kako bi među stranačkim kolegama promovirao svoje ideje i pokušao pridobiti njihove glasove za unutarstranačke izbore koji se održavaju 2. travnja.

– Da smatram da je sve u redu u SDP-u nebi se ni kandidirao za predsjednika.  SDP može biti bolja stranka nego je danas, a za to su potrebne promjene – obratio se Komadina stranačkim kolegama, obećavajući da će, kad ga izaberu za predsjednika stranke, SDP demokratizirati, decentralizirati, te vratiti socijaldemokraciju u njega.

Uključit će, kaže, članstvo u kreiranje stranačkih politika, što znači novi statut SDP-a. Njime će uvesti princip izbora ‘jedan član – jedan glas’, ne samo za predsjednika, već i za sva tijela i organe stranke, te preferencijalno glasovanje i predizbore.

– Smatram da su stranke pred izbore građanima dužne ponuditi ne samo svoje politike, već i nositelje tih politika, da se prije izbora zna tko će biti ministar u kojem resoru, da može prije izbora birati svoje suradnike i predstavljati se građanima, ići na izbore kao tim. Uzmite samo primjer Mosta i HDZ-a u ovoj vladi. Za koga se znalo, osim za Karamarka i Petrova, da će biti u vladi. Možda samo za Kovača. Ovi svi ostali kao da su pali s Marsa. Nisu nigdje bili iskomincirani. Niti su građani očekivali ovu neku plejadu ljudi – rekao je Komadina. SDP, Konvencija, Komadina, Šibenik 120316 (Foto H. Pavić Tris) (7)

Obećao je i da će inzistirati na rodnoj, dobnoj i svakoj drugoj ravnopravnosti u stranci. – Kolegice su nam poslužile kao ukras na listama, na žalost. Mi smo stranka koja se kune da će imati 40 posto žena na listama, 20 posto mladih, 10 posto seniora. Na žalost, mi nismo to poštivali. Danas je osam kolegica u Saboru a trebalo ih je biti 17 – rekao je Komadina, pitajući se je li to u redu od stranke koja je prva proklamirala rodnu ravnopravnost.

Požalio se da je Zoran Milanović rastjerao ljude iz SDP-a, kao i koalicijske partnere. Na novom SDP-u je sada, kaže, zadatak da osvoji ili vrati izgubljeno povjerenje.

– Prirodno biračko tijelo SDP-a je zaposlen čovjek, radni čovjek. Bez njega ne možemo dobiti većinu, nadvladati HDZ. HDZ ima 230.000 članova, čim se probude i s obiteljima izađu na birališta imaju pobjedu. Imaju 700.000 glasova. Koliko imamo mi? Imamo 37.500 članova. Sa svim HNS-ovima i ostalima ne možemo navući sto tisuća, s obiteljima 300.000. Za dobiti HDZ fali pola milijuna glasova još. Čijih? Građana RH koji nisu u strankama i koji nemaju povjerenja u SDP. Moramo stvoriti i vratiti to povjerenje – rekao jeKomadina SDP-ovcima.

Oni su pak zamjerili da ni on ni Zoran Milanović građanima jasno ne komuniciraju tko je zapravo odgovoran za lošu situaciju u zemlji. Zlatko Komadina (Foto Tris H. Pavić) (2)

– Zemlju u ovu sitiaciju nije doveo ni Račan ni Zoran Milanović. Sudbina nam je takva da nakon nekoliko HDZ-ovih mandata dođe jedan SDP-ov. Zapadne nas zbog neodgovorne politike HDZ-a da moramo kuću pospremati. I onda ispade da socijaldemokrati režu i smanjuju, umjesto da to rade konzervativci.  A konzervativci kad dođu bave se populizmom. Evo sad su došli s ovom demografskom mjerom, tisuću eura za svako rođeno dijete. Bave se populizmom, troše državni novac, zadužuju se dodatno za potrošnju… Činjenica da HDZ neodgovorno vodi hrvatske vlade, ali džaba da to govorimo mi, moramo to komunicirati s našim građanima. Nije naše da lupetamo o outsourcingu… – kaže Komadina.

Požalio se i što je ljevica razjedinjena, što je po njemu također Milanovićeva krivica. – A HDZ je okupio sve što ide u desno. I ove redikule iz HSP-a. Vidite koji su to lukavci u HDZ-u. Kod njih su za najveće gluposti zaduženi ovi iz HSP-a. I onda HDZ-ovci ispadaju fini i kulturni, a HSP-ovci lupaju na sve strane, marširaju crne legije po Zagrebu, jedan najavljuje lustraciju, drugi tamo pritiske na medije, Orešković traži kapital i investicije, a dotle u Hrvatskoj imamo tri premijera. Kad smo imali tri premijera? Jedan radi ludosti, drugi se brani od ludosti, a treći hoda po novce. Ovakvu Hrvatsku još nismo imali. Ali to je tako.  Zbog toga mi moramo povećati povjerenje građana u nas. Moramo znati komunicirati – rekao je Komadina.

– Trebaju nam rezultati i komunikacija. Treba nam PR, odnosi s javnošću. Ali i rad u stranci, pješadija. Vi, mi, ja. Moramo hodati po Hrvatskoj. Kako i ovaj što je imao apostole pa su hodali. Evo, ima već dvije hiljade godina da je napravio crkvu.  Neko mora pronositi glas, a to je naš član, koji mora biti motiviran, a ne razočaran – rekao je Komadina.SDP, Konvencija, Komadina, Šibenik 120316 (Foto H. Pavić Tris) (8)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI