Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
IZDVOJENO / UKRATKO
Prosvjed +zu Zagrebz povodom oslobađajuće presude V. Šešelju -  foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Platforma 112:
Oslobađajućom presudom Šešelju ponovno nanesena nepravda žrtvama rata

Prosvjed +zu Zagrebz povodom oslobađajuće presude V. Šešelju - foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
 Prosvjed +zu Zagrebz povodom oslobađajuće presude V. Šešelju -  foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Prosvjed u Zagrebu povodom oslobađajuće presude V. Šešelju – foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

ZAGREB, 31. ožujka 2016. (Hina) – Četrdesetak pripadnika nevladinih udruga prosvjedovalo je u četvrtak na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića izražavajući nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Haaškog suda Vojislavu Šešelju za zločine nad civilima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini te je upozorilo da je tako ponovno nanesena nepravda žrtvama rata i njihova dodatna viktimizacija.

Uz natpise “Sramota za sud”, “Solidarnost sa žrtvama rata”, “Poraz za pravdu”, “Nepravda za žrtve”, “Hrtkovci”, “Vukovar”, “Sarajevo”, “Brčko” i druge, članovi Platforme 112 i Centra za žene žrtve rata, uz potporu Žena u crnom iz Beograda, poslijepodne su prosvjedujući stajali na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića te upozorili da je presuda Haaškog suda izrečena Vojislavu Šešelju razočarala velik dio javnosti u regiji, a posebice žrtve zločina za koje je Šešelj optužen.
Izražavajući solidarnost sa svim žrtvama rata, Martina Horvat rekla je u ime Platforme 112 kako je oslobađajućom presudom Šešelju ponovno nanesena nepravda žrtvama rata i njihova dodatna viktimizacija. Izrazila je nadu da će u žalbenom postupku ta presuda na kraju biti promijenjena te da će nepravda prema žrtvama rata biti ispravljena.
“Tužni samo što se danas pokazalo da pravo i pravda nisu istoznačnice te da sustav katkad zna iznevjeriti žrtve koje su i predugo čekale barem osnovnu moralnu satisfakciju koju ovom presudom nisu dobile, nego su dobile poniženje”, istaknula je Horvat.
Izrazila je i zabrinutost da bi se ta presuda mogla negativno iskoristiti jer se u njoj, kako je rekla, relativizira govor mržnje i sva zla koja je prouzročila ta retorika.
 “Ovakva relativizacija govora mržnje i nacionalističkog govora može potaknuti nastavak takvog govora i u Hrvatskoj i u regiji, što nikako ne bismo željeli”, rekla je.
Pozvala je građane na otpor takvom načinu razmišljanja te da kao društvo pokažemo da želimo izgrađivati mir u Hrvatskoj i regiji. Ističući da im potporu daju i nevladine organizacije iz BiH i Srbije, Horvat je rekla kako ne žele da retorika mržnje prođe, nego žele izgraditi društvo mira.
Platforma 112 posebno podsjeća predstavnike institucija i političare na odgovornost koju imaju prema svim građanima i građankama. Poziva ih i da reagiraju na govor mržnje, da se od njega ograde i da ne pridonose podizanju tenzija.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI