Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
KRONIKA 112 / UKRATKO
Zagrebački pročistač (izvor: http://www.zov-zagreb.hr)

Istraga protiv šestorice radi štete od oko 40 milijuna kuna pri gradnji pročistača za Grad Zagreb

Zagrebački pročistač (izvor: http://www.zov-zagreb.hr)
Zagrebački pročistač (izvor: http://www.zov-zagreb.hr)

Zagrebački pročistač (izvor: http://www.zov-zagreb.hr)

ZAGREB, 23. ožujka 2016. (Hina) – Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda odredila je u srijedu jednomjesečni istražni zatvor za dvojicu osumnjičenika zbog navodnih nezakonitosti pri izgradnji zagrebačkog pročistača otpadnih voda – Hannesa Schweitzera i Darka Turopoljca.

Tijekom dana na sud bi trebao biti doveden i prvoosumnjičeni direktor Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) Ante Pavić za kojega je Uskok također zatražio istražni zatvor, no on se u utorak kada su počela uhićenja u ovom slučaju nalazio u Njemačkoj.
Uz Pavića, Schweitzera i Turopoljca istragom su obuhvaćeni Damir Vuljanko, Luka i Vinko Jurić iz tvrtke Bubanj niskogradnja, ali i njihovo trgovačko društvo kao pravna osoba.
Uskok sumnja da su nezakonitostima pri izgradnji zagrebačkog pročistača otpadnih voda oštećeni Grad Zagreb, za preko šest milijuna kuna, ali i izvođači radova – tvrtka SHW kao glavni izvođač te podizvođač Dija graditeljstvo, čiji je vlasnik pritvoreni Turopoljac.
Mito za dodjelu posla ‘pet posto’ i adaptacija stana
U priopćenju na svojoj internetskoj stranici Uskok je, ne navodeći imena osumnjičenih, objavio kako Pavića tereti da je “od početka 2005. do kraja 2009. kao direktor koncesionara na Projektu infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba te sudjelujući u vođenju poslova glavnog izvođača radova” od Turopoljca zatražio da mu, kao nagradu za posao podizvođača isplaćuje pet posto od vrijednosti ugovora i besplatno mu adaptira stan u Zagrebu.
Sukladno dogovoru Turopoljac je u više navrata Paviću u gotovini predao više od 7,15 milijuna kuna i uredio mu stan, tvrdi tužiteljstvo.
Schweitzer je osumnjičen da je kao voditelj projekta i nadzorni inženjer radova na izgradnji glavnog odvodnog kanala, od srpnja 2006. do svibnja 2008. na Turopoljčevo traženje njegovoj tvrtki odobravao plaćanje neizvršenih radova. Turopoljac je navodno tvrtki s kojim je ugovoreno izvođenje radova ispostavio tri računa od 7,68 milijuna kuna (bez PDV-a), dok je Schweitzer potpisao dokumentaciju i odobrio plaćanje, iako su, po tvrdnjama Uskoka, obojica bili svjesni da plaćeni radovi nisu obavljeni.
Turopoljac je potom kao nagradu Schweitzeru besplatno izveo radove vrijedne gotovo pola milijuna kuna na izgradnji njegove kuće. Tvrtka s kojim je ugovoreno izvođenje radova pritom je, po Uskokovim tvrdnjama, oštećena za gotovo 2,9 milijuna kuna, a Grad Zagreb, na koji je prefakturiran trošak za 4,8 milijuna kuna.
Iz samo jedne tvrtke u šest godina izvučeno preko 40 milijuna kuna
Osim toga, Turopoljac je osumnjičen da je od početka 2005. do kraja 2011. na teret svoje tvrtke odobravao niz neosnovanih isplata kako bi namakao novac za sebe i Pavića.
Kako bi prikrio izvlačenja novca zatražio je od Vuljanka, koji je vodio jednu tvrtku i bio u mogućnosti osigurati dokumentaciju na ime još dvije, da za ‘nagradu’ sačini dokumentaciju u kojoj će neistinito biti prikazana suradnja društva Dija graditeljstva s tim tvrtkama.
Uskok tvrdi da je iz Dija prometa na taj način izvučeno preko 40 milijuna kuna, od čega je Vuljanko za svoje usluge zadržao nešto više od milijun i pol kuna, dok je Turopoljac Paviću isplatio traženo mito od 7,15 milijuna i za sebe zadržao više od 31 milijun kuna.
Schweitzer je osumnjičen i da je od lipnja do rujna 2007. na traženje Luke i Vinka Jurića omogućio i plaćanje neobavljenih radova njihovoj tvrtki Bubanj niskogradnja koja se na taj način domogla više od milijun i pol kuna. Pritom je za taj iznos oštećena tvrtka SHW, u čije ime je Schweitzer odobrio plaćanje, ali je naknadnim prefakturiranjem nastala šteta prenesena na Grad Zagreb.
Moguće nezakonitosti u projektu koji je počeo u vrijeme gradonačelnice Marine Matulović Dropulić, a nastavljen za vladavine Milana Bandića godinama su na meti državnog odvjetništva.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI