Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
POLITIKA
Florence Hartman (Foto Hina)

HND:
Pustite Florence Hartmann na slobodu

Florence Hartman (Foto Hina)
Florence Hartman (Foto Hina)

Florence Hartmann (Foto Hina)

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje jučerašnje uhićenje francuske novinarke i bivše glasnogovornice tužiteljstva Haškog tribunala Florence Hartmann i traži da ona odmah bude puštena na slobodu.

Uhićena je ispred zgrade Haškog tribunala tijekom izricanju presude Radovanu Karadžiću za ratne zločine, među kojima je i masakr u Srebrenici, a o kojima je Florence Hartmann izvještavala kao novinarka.

HND podsjeća kako je ona u knjizi „Mir i kazna“ objavljenoj  2006. godine, nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte, između ostaloga, pisala i o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra.

Haški tribunal je zbog toga podigao optužnicu protiv Hartmann za nepoštivanje suda te joj je uz novčanu kaznu određena i zabrana prilaska zgradi Haškog tribunala koju je ona jučer prekršila zbog čega je uhićena.

– HND smatra da je nedopustivo skrivanje činjenica o važnim temama poput ratnih zločina kao i zabranjivanje objave takvih činjenica. One koji razotkrivaju važne činjenice ne bi se smjelo kažnjavati i stoga HND podržava borbu Florence Hartmann protiv cenzure – ističe u svom današnjem priopćenju Saša Leković, predsjednik HND-a

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI