Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
POLITIKA / UKRATKO
Foto Hina/ Dario GRZELJ/

Grabar Kitarović i Orešković potvrdili da se još nisu dogovorili o novom ravnatelju SOA-e

Foto Hina/ Dario GRZELJ/
Kolinda i Oreskovic

Premijer Tihomir Orešković i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović /Foto: Hina/Dario GRZELJ

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u subotu da se predsjednik Vlade Tihomir Orešković i ona nisu dogovorili oko imena novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) te ocijenila da se to pitanje previše odugovlači, kao što se, općenito i odluke donose presporo, dok je premijer Orešković najavio da će se s nekoliko kandidata za tu dužnost sastati idući tjedan.

Predsjednica Republike je još početkom veljače potpisala odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića zbog povrede Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu i tu svoju odluku uputila u Vladu. Odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e  supotpisuje i predsjednik Vlade RH Orešković.
 – Samo mogu reći da moja pozicija ostaje ista; dakle ja sam tražila povlačenje gospodina Lozančića jer je izgubio moje povjerenje. O drugim razlozima neću raspravljati javno s obzirom da je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti. Međutim, ovo je pitanje koje svakako treba riješiti jer mislim da se previše odugovlači, a iskreno govoreći, ne razumijem niti poziciju gospodina Lozančića koji dalje ustraje biti na tom mjestu, nakon što mu je jedna od osoba koja mu prema zakonu daju smjernice za rad, rekla da ne uživa povjerenje – izjavila je novinarima predsjednica Grabar Kitarović.
Kazala je kako očekuje od premijera da donese odluku, te da o tome ne želi špekulirati u njegovo ime te naglasila naglasila i da je “brine brzina, odnosno nedostak brzine prilikom donošenja odluka općenito”.

Orešković: Idući tjedan naći ću se s nekoliko kandidata 

Premijer Tihomir Orešković, na upite novinara odgovorio je kako je imenovanje ravnatelja SOA-e proces, te je, ne želeći spominjati imena mogućih kandidata, najavio da će se idući tjedan naći s nekoliko kandidata za tu dužnost.
 – Mislim da ste me dosad već upoznali, to je proces i kako smo išli s imenovanjem ministra branitelja tako će biti i s direktorom SOA-e. Naći ću se s nekoliko kandidata, neću sada spominjati koji su to, i u pravo vrijeme ću predstaviti kandidata predsjednici i onda ćemo zajedno odlučiti – izjavio je Orešković.
Premijer Orešković rekao je i kako je prošloga tjedna na dnevnom redu bio Državni proračun i izbor ministra branitelja, kao i njegov boravak u Bruxellesu, a idućeg tjedna će se ponovno fokusirati na domaće stvari koje se trebaju rješavati, a izbor predsjednika SOA-e je jedna od njih.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI