Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
UKRATKO
HRT, Prisavlje (foto HINA)

Antifašistička liga:
Preuzimanje HRT-a u najboljoj maniri državnih udara

HRT, Prisavlje (foto HINA)
HRT, Prisavlje (foto HINA)

HRT, Prisavlje (foto HINA)

ZAGREB, 3. ožujka 2016. (Hina) – Antifašistička liga RH osudila je u četvrtak najavu smjene glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, ocijenivši to kao preuzimanje nacionalnog radija i televizije “u najboljoj maniri državnih udara”, te kao početak drastičnih mjera kojima vladajući, odnosno HDZ pod krinkom demokracije počinje proces dokidanja demokracije i osobnih sloboda.

“Najoštrije osuđujemo najavljenu i, prema svemu sudeći, potpuno izvjesnu smjenu glavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije. Pri tome uopće ne vrednujemo ni na koji način dosadašnji rad g. Gorana Radmana, niti se upuštamo u obranu njegove osobe. Ono što ovom izjavom želimo, to je upozoriti da je preuzimanje HRT-a u najboljoj maniri državnih udara (osvojiti najprije institucije vlasti, s naglaskom na represivni aparat, potom medije) i s jasno artikuliranim revanšističkim ‘obrazloženjima’ tek početak drastičnih mjera kojima će vladajuća koalicija, a zapravo HDZ, pod krinkom formalne demokracije otpočeti ubrzani proces dokidanja demokracije i osobnih sloboda u Hrvatskoj”, navode iz Antifašističke lige u priopćenju.
 Upozoravaju kako time počinje razdoblje terora agresivne i bezobzirne manjine, “često bliske pozicijama što ih je nemoguće opisati drugačije nego kao neofašističke, nad šutljivom, uplašenom, rezigniranom i egzistencijalno ucijenjenom većinom”.
 Ističu kako hrvatska javnost mora biti svjesna da aktualna vlast neće prezati praktično ni od čega u ostvarivanju svojih ciljeva, odnosno čistki u medijima, policiji, obavještajnoj službi te grubog zadiranja u obrazovni proces, a kako bi se obrazovanje mladih prilagodilo krajnje konzervativnoj platformi, “a povijest onome što bi vladajući željeli da je bila, a što ona nikada nije bila”.
 U Antifašističkoj ligi kažu i da vladajući kontrolom medija kane izbaciti antifašizam i kao pojam i kao civilizacijsku vrijednost te demonizirati antifašističku borbu. “Kada će se govoriti o ljudskim pravima, bit će riječ o pravima pripadnika većinskog naroda, dok će pravo na slobodno izražavanje vlastitog mišljenja biti svedeno na pravo slaganja sa stanovištima aktualne vlasti”, navode u priopćenju.
 “Ako ćemo pasivno promatrati što se danas događa, gubimo pravo jadati se zbog onoga što će nam se dogoditi sutra.. Vrijeme je da se kaže: Ne! Sredstva demokratske borbe još su nam na raspolaganju. Budemo li čekali, demokracija u Hrvatskoj bit će svedena na šuplju frazu, a građani na podanike”, zaključuje Antifašistička liga RH.
 Postupak Radmanova razrješenja pokrenuo je Nadzorni odbor HRT-a, koji je kao razlog za razrješenja naveo nepoštivanje zaključaka o vođenju odvojenog HRT-ova računovodstva javnih i komercijalnih prihoda. Sjednica saborskog Odbora za medije, na kojoj se trebao utvrditi prijedlog razrješenja i imenovanje vršitelja dužnosti, otkazana je u četvrtak ujutro bez formalnog objašnjenja.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI