Neovisni novinarski portal
24.9.2023.
EKOLOGIJA
Zagreb, 23.2.2016. - Na Fakultetu elektrotehnike i raèunarstva (FER) održana je javna rasprava o Strateškoj studiji za Nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, dok je u isto vrijeme ispred Fakulteta trajao prosvjed graðana.foto HINA / Zvonimir KUHTIć

Prosvjed:
“Una, nema tih kuna!”, “Stavite ga u Sabor!!”, “Okupatori! “, “Djeca hoće cvijeće, ne nuklearno smeće!”

Zagreb, 23.2.2016. - Na Fakultetu elektrotehnike i raèunarstva (FER) održana je javna rasprava o Strateškoj studiji za Nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, dok je u isto vrijeme ispred Fakulteta trajao prosvjed graðana.foto HINA / Zvonimir KUHTIć
Zagreb, 23.2.2016. - Na Fakultetu elektrotehnike i raèunarstva (FER) održana je javna rasprava o Strateškoj studiji za Nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, dok je u isto vrijeme ispred Fakulteta trajao prosvjed graðana. foto HINA / Zvonimir KUHTIć

Zagreb, 23.2.2016. – Na Fakultetu elektrotehnike i raèunarstva (FER) održana je javna rasprava o Stratešškoj studiji za Nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorišštenih izvora i istroššenog nuklearnog goriva, dok je u isto vrijeme ispred Fakulteta trajao prosvjed graðana.
foto HINA / Zvonimir KUHTIć

ZAGREB, 23. veljače 2016. (Hina) –  Nezadovoljstvo mogućnošću da se na Trgovskoj gori gradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada stanovnici toga kraja i eko udruge ponovno su izrazili u utorak, na prvoj javnoj raspravi o studiji utjecaja na okoliš održanoj na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, kao i prosvjedom ispred Fakulteta.

 U punoj dvorani zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), u organizaciji Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, održana je trosatna raspravu o strateškoj studiji utjecaja na okoliš i nacrtu prijedloga nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva. Podatak iz tih dokumenata da je lokacija Čerkezovac na Trgovskoj gori prihvatljiva za skladištenje institucionalnog radioaktivnog otpada te nisko i srednje radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško, izazvao je veliko nezadovoljstvo okupljenih građana poglavito s tog područja koji su to čak nazvali “prostitucijom struke i terorizmom politike”.
 Na raspravi su se okupili nezadovoljni građani i predstavnici lokalnih vlasti iz Sisačko-moslavačke županije kao i eko-udruge i stranke. Nezadovoljstvo su iskazali i predstavnici vlasti i građani iz susjedne Bosne i Hercegovine. Tako je poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Jasmin Emrić pitao je li to u skladu s međunarodnim propisima, konvencijama i direktivama i je li o tome informirana i kontaktirana BiH kao pogođena strana.
 Svi nezadovoljni građani su sudjelovali i u prosvjedu ispred zgrade FER-a, noseći transparente na kojima je, između ostaloga pisalo: “Mi nismo slijepo crijevo – Mi smo SRCE Hrvatske”, “Una, nema tih kuna!”, “Razum, a ne novac!!”, “Stavite ga u Sabor!!”, “Okupatori!!! Otimate nam našu zemlju i naš život!”, “Dosta nam je jednakih i jednakijih!”, “Na što ste sve spremni?!”, “Djeca hoće cvijeće, ne nuklearno smeće!”, “I mi imamo pravo na čistu, pitku vodu!”, “Razvijajmo kontinentalni, a ne nuklearni turizam!”, “Ne damo: Našu zemlju! Naše bogatstvo!, Našu budućnost!”.
 Načelnik općine Dvor Nikola Arbutina rekao je novinarima kako je u to uključena politika.
“U odabiru lokacije je isključivo politika, a ne struka”, ocijenio je.
Rekao je da je jedino općina Dvor na legalan i legitiman način rekla ne. Istaknuo je kako su “ne” rekli i “građani putem mjesnih zborova građana, reklo je i Općinsko vijeće, rekla je i izvršna vlast”.

Medaković: ovo je prvi korak u dokazivanju sigurnosti

 Ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković istaknuo je kako je ovo tek prvi korak u dokazivanju sigurnosti tog skladišta.
“Studija koja je napravljena na razini države, znači, nacionalnog programa, pokazuje da se takve aktivnosti mogu provoditi uz određene mjere koje su Studijom i propisane”, istaknuo je.
Objasnio je da se također mora provesti postupak licenciranja u kojem će izvoditelj radova, Fond za financiranje razgradnje nuklearne elektrane Krško, morati dokazati regulatornom tijelu kao nadzoru da će to sve napraviti u skladu s “visokim međunarodnim standardima”, kao i domaćim propisima.
 Javna rasprava - foto HINA / Zvonimir KUHTIĆ / mm

Javna rasprava – foto HINA / Zvonimir KUHTIĆ / mm

 Na pitanje novinara koliko je moguće da građani spriječe skladištenje nuklearnog otpada na svom području, Medaković je rekao da građani imaju pravo biti uključeni u postupak donošenja odluka i izreći svoje mišljenje i argumente te predložiti mjere koje je potrebno primijeniti da bi se spriječio negativni učinak ionizirajućeg zračenje na njihovom području. Poručio je kako će se mišljenje građana u svakom slučaju uvažiti, ali da građani nisu jedini koji donose odluku.
 “Ovo je demokratski proces u kojem se nikome ništa ne nameće. Niti se nameće hrvatskoj javnosti takva rješenje primijeniti na neprimjeren način niti se nameće lokalnoj javnosti da moraju prihvatiti nešto što misle, na razumnoj razini, da za njih nikako nije prihvatljivo”, kazao je.
 Poručio je da je Vlada Republike Hrvatska ta koja donosi odluku o prihvaćanju nacionalnog programa.
“Prihvaćanje nacionalnog programa je naša obaveza prema europskim direktivama ali je isto tako tek prvi korak u procesu provedbe jedne takve ideje. To ne znači da će stvarno takav objekt i zaživjeti jer prije toga svi parametri moraju dokazati da je takav objekt siguran,” rekao je.
 Na pitanje što ako građani i nakon toga kažu da ne žele to skladište, Medaković je rekao da je to hipotetska situacija o kojoj je teško u ovom trenutku nagađati. Dodao je da je potrebno minimalno dvije godine da bi proveli Studiju utjecaja na okoliš, napravili odgovarajuće projekte, proveli postupak licenciranja i sve javne rasprave.
 Nakon Zagreba, rasprava će se održati u Općini Dvor 3. i 4. ožujka. Javna rasprava traje do 18. ožujka.
foto HINA / Zvonimir KUHTIĆ / mm

foto HINA / Zvonimir KUHTIĆ / mm

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI