Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
UKRATKO
Priopćenje HND-a : Ravnatelj HRT-a Goran Radman i “zlatni padobrani”

Priopćenje HND-a :
Ravnatelj HRT-a Goran Radman i “zlatni padobrani”

hnd_logoHRT , kao javni servis građana, umjesto da informira javnost o onomu što se događa u društvu, sve više sam postaje vijest. Bilo da se za to pobrine vladajuća nomenklatura ( HDZ, Most ) prijeteći smjenama ravnatelja i urednika na HRT-u, ili sam ravnatelj ovog javnog servisa, koji je, navodno, za odabrane urednike i rukovoditelje pripremio takozvane „zlatne padobrane“. Radi se o specijalnim ugovorima kojima se mimo kriterija, iako su već na dobrim plaćama i aneksima, i dalje za pojedince osigurava povlašten status, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva koje je zaprepašteno ovom viješću.

– Ukoliko je vijest istinita, a jasan i nedvosmislen demanti nije stigao (sa HRT-a su poručili kako objavljeni iznosi nisu točni ali ne i da navedeni ugovori nisu ponuđeni), u vrijeme gospodarske krize u kući koja se financira teško zarađenim novcem svojih pretplatnika sama pomisao na ovakvo „zbrinjavanje„ je ne samo skandalozna već duboko nemoralna- ocjenjuje se u priopćenju koje potpisuju Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u i Saša Leković, predsjednik HND- a. Hrvatska radiotelevizija, ističu, nije leno trenutačnog glavnog ravnatelja,već javni servis kojeg zakon obvezuje na zakonito i transparentno poslovanje.
Ogranak HND-a na HTV-u protiv ovakvog modela rada najavljuje, osim javnog prosvjeda, poduzimanje svih raspoloživih zakonskih mjera da se takvo ponašanje zaustavi i sankcionira. Istodobno se poziva i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Sabora Republike Hrvatske da sazove hitnu sjednicu i od glavnog ravnatelja HRT-a zatraži očitovanje.

S druge strane, pozivaju se kolege koje su po kriterijima ravnatelja Gorana Radmana dobili „ zlatni padobran“ , da takve ugovore ne potpisuju jer je jedino takav potez moralan i etičan čin ne samo prema kolegama, nego i prema javnosti.
– Posebni ugovori za odabrane urednike i rukovoditelje na HRT-u, bez objave ikakvih kriterija i prije nego je na snagu stupila najavljivana sistematizacija radnih mjesta, nedopustivi su. Takvo ponašanje šteti poslovanju i ugledu HRT-a te ne doprinosi stvaranju atmosfere povjerenja i vjerodostojnosti u nacionalni medijski servis, već potvrđuje stereotipe o HRT-u kao mjestu za zbrinjavanje „uhljeba“- zaključuje se u priopćenju.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI