Neovisni novinarski portal
10.5.2021.
KULTURA / UKRATKO
Berlinale: Posebno priznanje žirija Europa Cinemas filmu Zrinka Ogreste

Berlinale:
Posebno priznanje žirija Europa Cinemas filmu Zrinka Ogreste

Zrinko Ogresta

Zrinko Ogresta, Ksenija Marinković,Tihana Lazović i Lazar Ristovski/Foto:HAVC

Nakon sjajnih reakcija berlinske publike i inozemne kritike, film S one strane u režiji Zrinka Ogreste nagrađen je posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label koji ocjenjuje filmove u službenom programu ‘Panorama’ Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

– Nagrade su varljive. Dobio sam ih puno, bez mnogih i ostao. Služe za ukrašavanje biografije, ali jednu važnost im ne mogu poreći – kad ponajveći festivali nagrade film onda je to jamstvo da će taj film obići svijet, biti široko vidljiv, a to ni jednom redatelju nije nevažno – izjavio je tim povodom Zrinko Ogresta.
Film S one strane svoju je svjetsku premijeru doživio 14. veljače u Berlinu, a 4. ožujka bit će prikazan na 44. izdanju FEST-a, Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu. Hrvatska premijera očekuje se 6. ožujka u splitskom kinu Karaman, u sklopu ‘Ženijalnog vikenda’, a dva dana kasnije film će u kinu Europa premijerno moći vidjeti i zagrebačka publika.
Napeta je to psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se  s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi.
Okosnicu filmske ekipe čine direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, ravnateljica filma Maja Vukić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a za zvuk su bili odgovorni Mladen Pervan, Martin Semenčić i Ivan Zelić. Producent filma je Ivan Maloča, a produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i HRT-om.
Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije.
Inače Europa Cinemas Label pokrenut je u sklopu Berlinalea 2005. godine  kako bi europskim filmovima pomogao da povećaju distribuciju i podignu razinu vlastite prepoznatljivosti kod publike i kod medija.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI