Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
UKRATKO
Tisuće Poljaka izišle na ulice u obranu javnih medija

Tisuće Poljaka izišle na ulice u obranu javnih medija

Demonstration of the Committee for the Defence of Democracy (KOD)

Prosvjedi u obranu javnih medija u Varšavi/Foto:EPA/LESZEK SZYMANSKI

Deseci tisuća Poljaka okupili su se u subotu na ulicama  gradova širom zemlje prosvjedujući protiv odluke konzervativne vlade da stavi pod kontrolu javne medije. Najveći prosvjed održan je u Varšavi gdje je ispred sjedišta javne televizije, u središtu grada, prosvjedovalo gotovo 20.000 ljudi.

Prosvjednici su mahali poljskim i europskim zastavama, izvikujući “Slobodni mediji-slobodna Poljska“,  “Ne cenzuri“, “Slobodni mediji glas su naroda, a ne vlade“.

– Došao sam ovamo braniti javne medije od vlade – rekao je jedan od prosvjednika, Jacek Kisielewski (51), dodajući da se  još sjeća komunizma, propagande i cenzure i da ne želi da njegova djeca i unuci to ponovno dožive.

– Danas žele kontrolirati javne medije, zatim će htjeti privatne, pa onda državu -kazala je Ewa Stanislawska (45).

Prosvjedi, organizirani na poziv građanske inicijative, Odbora za obranu demokracije, održani su u 20-ak gradova širom zemlje, uključujući Gdanjsk, Wroclaw, Krakov i Poznanj, uglavnom pred sjedištima regionalnih redakcija javne televizije TVP. Okupilo se između 500 i nekoliko tisuća ljudi.

Poljski predsjednik Andrzej Duda proglasio je u četvrtak kontroverzni zakon o javnim medijima unatoč upozorenjima EU-a. Zakon stavlja javnu televiziju i radio pod kontrolu konzervativne vlade, koja je vlast u Poljskoj preuzela u studenome.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI