Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
POLITIKA
Pregovori, pregovori, pregovori…/ Trebat će vremena, a i novi izbori su uvijek  mogući

Pregovori, pregovori, pregovori…/ Trebat će vremena, a i novi izbori su uvijek mogući

Opet pregovori o pregovorima koji su suština "domoljubno-mostaškog" pregovaranja o suradnji u novoj vladi. Ima li kraja pregovaranju ili se sve svodi na Most-ovo "uzmi ili ostavi"...

HDZ - Karamarko, Brkić i Rimac (Foto H. Pavić) (3)HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most Bože Petrova dogovorili su se već prvog radnog dana nove, 2016. da će se nastaviti svakodnevno – dogovarati. Dakle, sve je isto ‘ko i lani… Ritam igre i dalje određuje Most koji traži „okruglo“ šest ministarstava, a HDZ benevolentno prihvaća neugodnu poziciju „poslušnog učenika“ koji pokazuje izniman respekt spram „učitelja“, sve u strahu da ga ne naljuti. I što bi onda dobili? Nove izbore… Pa umjesto licitiranja ministarskim foteljama, HDZ reformski prezentira racionalizaciju Vlade. Kojoj će, potvrdili su, Karamarko i Petrov biti potpredsjednici. HDZ-ov čelnik možebitno u statusu zamjenika, Petrov jednog od četiri potpredsjednika. I opet Petrovu treba vrijeme, jer, nije moguće, kaže, sve implementirati u 15 dana… Hvala bogu na ustavnim rokovima, inače, tko zna dokle bi ova trakavica trajala.

„Domoljubni“ zagovaraju 17 umjesto 20 ministarstava, ali osnovali bi i jedno novo, useljeništva, obitelji i demografske obnove. Ukinuli bi brojne agencije, državne urede it. kojih je preko 200-tinjak i sveli ih na 50-ak, a javna, državna poduzeća, po uzoru na austrijski model, stavili bi pod krov zajedničkog holdinga.

MUP, “sjeme razdora”

Petrov je ovog puta rezerviran i strog spram HDZ-ovih reformskih ideja, trebaju u Most-u vremena za raspraviti ih, ali, u osnovi su namjeravali konstituirati Vladu sa sadašnjim brojem ministarstava. Od kojih ih najviše zanima Ministarstvo unutarnjih poslova, za koje, tvrde, imaju stručne i kompetentne ljude, jer žele ispuniti jedno od svojih ključnih predizbornih obećanja i razračunati s kriminalom i korupcijom. No, to ne znači da ne vjeruju u sposobnost i kadrovski potencijal kolega i partnera iz Domoljubne koalicije, ali to je njihov udarni reformski cilj i žele nadzirati njegovu provedbu.

Neke stvari iz Karamarkove reformske prezentacije Most-u jesu interesantne, ali ih žele analizirati na Nacionalnom vijeću, a pitanje je mogu li se sve one implementirati u samo 15 dana. Pa će se, mnogo toga rješavati u hodu, tijekom vremena i rada nove vlade.
Karamarko je nestrpljiv, želi da vlada počne što prije raditi u novom sastavu, o.k, s ovim brojem ministarstava, pa će se lako reducirati u hodu.

Nema ucjena, nema ultimatuma! Zar zbilja?

O konkretnim ministarskim akvizicijama nije bilo riječi, tvrde obje strane, a i činjenica da obje pretendiraju na „Ministarstvo policije“ ne znači da je na djelu međusobno nepovjerenje, neuvjerljivo će Petrov i Karamarko. Radi se samo o tome da Most ima stručne ljude za taj resor, veli Petrov, a i „poznato je tko je pokretao procese borbe protiv kriminala u ovoj državi još od 1993., i u privatizaciji, pa 2008. kada sam ja bio ministar policije“, „skromno“ će Karamarko.
I ma što tko govorio, pogotovo mislio, nema tu nikakvih ucjena, ponižavanja i ultimatuma, uvjeravaju nas koalicijski partneri nove vladajuće grupacije u državnom parlamentu, a u isti mah Petrov i glasnogovornik mu Grmoja znakovito poručuju kako su novi izbori uvijek mogući ako se dvije strane ne dogovore. Recimo, za početak oko preuzimanja MUP-a, ministarstva pravosuđa, obavještajne zajednice, resora poljoprivrede, zaštite okoliša, uprave, gospodarstva i poduzetništva… i što sve još pretenciozno ne zahtijeva Most.

Božo Petrov (Foto Tris H. Pavić) (16)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI