Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
POLITIKA
Sukob interesa: Zbog nepotpunih imovinskih kartica, pokrenut postupak protiv Rimac i Lovrić Merzel

Sukob interesa:
Zbog nepotpunih imovinskih kartica, pokrenut postupak protiv Rimac i Lovrić Merzel

Marina Lovrić Merzel (Foto Facebook)Tako je to. Kad vas ne ide, ne ide. Nikad jedno zlo ne dolazi samo. Uvijek u paketu. Dokaz tomu su i dvije domaće političke perjanice, svojedobno obe u prvom stranačkom ešalonu,  jedna u HDZ-ovom, druga u SDP-ovom, a danas… Povjerenstvo za sukob interesa u srijedu je pokrenulo postupak protiv obje: bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac, direktorice nedavne HDZ-ove izborne kampanje, i bivše sisačko-moslavačke SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel. A sve zbog nepotpune imovinske kartice. Ma što li su krile, a obe su se odavno razotkrile…

Krimen Josipe Rimac je propuštanje zakonskog roka u kojemu je bila dužna podnijeti izvješće o svome imovinskom stanju prilikom prelaska s dužnosti gradonačelnice na dužnost saborske zastupnice. E da bi sutra znali s čim je Josipa u Sabor ušla, a s čime izlazi… Naknadno, kad je Povjerenstvo na propust upozorilo, grešku je ispravila, izvješće dostavila, ali , tko zna zašto, nepotpuno i nepravilno, pa je morala još jednom na „popravni“. Izgleda da su joj packe Povjerenstva dojadile, pa se oglušila, i o svom imovinskom stanju još uvijek Daliju Orešković i suradnike nije cjelovito informirala.
E da joj je to trenutno jedina briga. Ali, bivša kninska gradonačelnica i omiljena HDZ-ova uzdanica, predisponirana za najviše funkcije, nakon izbora, u kojima je obnašala zahtjevnu dužnost direktorice  kampanje, naprosto je nestala iz političkog vidokruga. Popunjavaju se kadrovske, koalicijske križaljke, dijele fotelje i ine sinekure, a Josipi ni traga. Tek se njezina matična županijska organizacija HDZ-a sjetila da bi je trebalo uvrstiti u prvi vladin ešalon, pa su je stavili na listu svojih kandidata za dužnost ministrice, ili zamjenice ministra, odnosno pomoćnice. Pa što bude! A teško da će za Josipu biti osobito produktivno, jer i Tomislav Karamarko i njegov metkovski partner s talentom za „špijunske trilere“, Božo Petrov, suglasili su se kako u budućoj, reformskoj vladi nema mjesta onima koji su pod istragama ili su protiv njih podignute optužnice. A Rimčeva je pod istragom USKOK-a već godinu dana, navodno zbog nezakonitog proširenja na veću stambenu kvadraturu od pripadajuće. Luksuznu kuću u centru Knina dijeli sa sestrom i njezinom obitelji, što i jedna i druga mogu zahvaliti svojim supruzima – braniteljima koji su do viška stambenih kvadrata došli temeljem zakonom propisanih darovnica (?!) Procjenjuje se da je državni proračun, ova probitačna Kninjanka na taj način oštetila za nešto više od pola milijuna kuna.
A to je, priznat ćete, sitnica u odnosu na teret koji USKOK stavlja na dušu sisačko-moslavačke SDP-ovke, bivše županice Marine Lovrić Merzel,  koja je optužena za malverzacije teške oko dvadesetak milijuna kuna. Navodno nije štedila javni novac nego ga, naprotiv, trošila šakom i kapom, baš kao da je njezin privatni, organizirajući skupe zabave i vesele terevenke sve na trošak svoje siromašne županije. No, to će tek trebati dokazati u sudskom postupku koji se protiv nje vodi… Puno brže će Lovrić Merzel moći riješiti manjkavosti iz svoje imovinske kartice zbog kojih se našla „na udaru“ Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa jer je propustila u izvješću o imovinskom stanju navesti bitne podatke, poput tržišnih vrijednosti nekretnina u kunskim iznosima, udjela u obrtu njezina supruga, Merzel film d.o.o., a zatajila je i visinu godišnjih primanja svoga „bračnog druga“.
U ovom setu prijava, okrznuta je i HDZ-ova bivša ministrica financija i zastupnica Martina Dalić, kao i predsjednik Uprave Croatia banke Josip Lozančić, jer o svome imovinskom stanju nisu dostavili izvješća na vrijeme, a što se tiče Dalić, to vrijeme čini se još nije došlo…

Josipa Rimac (Foto H. Pavić) (4)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI