Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
INTERVJUI / KULTURA / LJUDI
Danijel Hrg i Nino Šolić (Foto: Ivana Kaponja)

Danijel Hrg i Nino Šolić:
Atomski napad na Šibenik i Beč

Danijel Hrg i Nino Šolić (Foto: Ivana Kaponja)

Razgovor s autorima jedinstvenog umjetničkog koncepta, koji uključuje stiropor, papir i dobar fotografski aparat.

Danijel Hrg i Nino Šolić (Foto: Ivana Kaponja)

Danijel Hrg i Nino Šolić (Foto: Ivana Kaponja)

Danijel Hrg. Zvani Deni. Vlasnik trgovine Deni Design. Nakit izrađuje već dvadesetak godina. Do danas imao tri samostalne izložbe. Obožava SF, a kao dokaz tome na policama njegova dućana stoji instalacija „Borg iz 19. stoljeća“.
Nino Šolić. Fotograf. Radio za Feral Tribune i Rolling Stone. Autor naslovnica za ploče „Žena dijete“ (Urban & 4), „Razdor“ (Majke), „Džinovski“ (Hladno pivo), „Pompei, ljetna ploča katastrofe“ (Jinx). Jedna od fotografija Urbana sa „Žena dijete“ seta stoji u izlogu Deni Designa.
Prvi susret. Ninova bolja polovica Ivana luda je za nakitom (tako tvrdi Deni), pa je ustvari bilo pitanje trenutka kada će svratiti u Danijelov dućan. Prvi fotosession odrađen je prije dvije godine, a radilo se o fotografijama nakita na tijelima modela, a sve je snimljeno u poznatom šibenskom dizajnerskom studiju 2FG.
Internacionalna izložba u bečkoj Galeriji Merikon trenutačni je vrhunac suradnje ove dvojice umjetnika nastanjenih u Šibeniku. Danijel je u Beč donio svoj nakit i instalacije, Nino mu je sve posložio, što bi se reklo – dizajnirao u prostoru. Na svoj prvi međunarodni put tako su krenuli i famozni „Atomi“, Danijelova umjetnička opsesija, čiju je iznimnu fotogeničnost prije dvije godine otkrio Nino.
– U mom prvom dućanu imao sam polovice kugli po zidovima, prije deset godina. I onda je nastao prvi Atom, koji je ustvario bio stalak za nakit. Zato uvijek kažem da su Atomi ustvari etuii koji su pobjegli iz dućana. Stavio sam jednog ispred vrata i ljudima se svidjelo. Tako je nastao najveći Atom koji sad stoji u izlogu. To je Mama Atom – objašnjava Deni.
Đir prvi – Šibenik. Atomi su napravljeni od stiropora, a preko kojega je korištena tehnika papier mache. I, shvatili ste, radi se o stalcima za nakit koji su se oteli kontroli.
– Kad sam preuređivao dućan stavili smo atome u vreću od smeća i napravili đir po gradu. Tako je nastao prvi „atomski napad“ po šibenskim ulicama. Sasvim spontano, bez plana, popili bismo kavu i stavljali Atome gdje nam je došlo – kaže Deni.
Šetnju Atoma po Šibeniku ovjekovječena je na Gorici, najstarijem dijelu grada, a poziralo se i pred ulazom u katedralu. Atomi su tada pokazali da se odlično snalaze u ulozi modela.
– Shvatili smo da Atomi jako dobro figuriraju kad ih se stavi u bilo koji ambijent. Fotogenični su, a kugla je, uostalom, osnova geometrije, i dobro izgleda i po ulicama starijim od petsto godina – kaže Nino. – Imamo kocke koje su sive i Atome koji su bijeli. Nešto novo u nečemu starom. U pitanju je igra.

 

      Atomi u Šibeniku (klikni fotku za uvećanje):

 

Filozofija. Naziv „Atomi“ bila je Denijeva automatska asocijacija kad je izradio prvi stalak od stiropola. – To je osnovna razina svega. Dobro, ispod toga se valjda još i bozoni, ali to bi već bilo sitničarenje. Svi smo sastavljeni od atoma i na toj smo razini svi jednaki. To je činjenica koja nas povezuje i koja je nepobitna. Tu prestaje svaka debata, koliko dok da se razlikujemo u ljudskim konceptima – tvrdi Danijel.
– Osim što su mi bili fora, nisam u početku nešto dublje ulazio u analizu. Ali iz druženja se priča počela zajednički razvijati. Pa je krenula ta šetnja s Atomima po Šibeniku – reći će Nino. – Ali ako se otkrije da bozon zbilja postoji, tada cijela ova koncepcija pada u vodu, haha! Kako bilo, nikad ne postoji plan, niti formula, a kombinacije su bezbrojne i mi se samo prepustimo. Naučili smo funkcionirati zajedno, nalazimo zajednički jezik i u idejama i u realizaciji.
Upravo to – nastavio je Deni. – Nastojimo sve održati bez plana i programa, doći u neočekivani i nepredvidljivi prostor i u njega uklopiti Atome. Nema mjerenja razmaka, nema previše mudrovanja, samo krene slaganje. Atomi jednostavno šetaju po svijetu. Atomi uključuju poruku, umjetničku intervenciju u prostoru, street art, fotografiju… Jedna teta iz vrtiću mi rekla da ih pokažem djeci da nauče što su atomi. Znači postoji i edukativni karakter.
Đir drugi – Nacionalni park Krka. Atomi su se, opet spontano, našli i usred fotosessiona u najposjećenijem dijelu Šibensko-kninske županije. – Plan opet nije postojao. Krenuo sam sa ženom i kćeri na izlet na Krku. Onda se pojavio i Deni, isto s obitelji, ali i s Atomima. Pa smo se svi malo prošetali – prisjećao se Nino Šolić, koji se iznenadio kad smo ga pitali je li imao dozvolu za fotografiranje u Nacionalnom parku, budući da postoji vizija (o tome malo niže u tekstu) i o komercijalnoj iskoristivosti tih fotografija. – A čuj, tko je ikad tražio dozvolu za atomski napad?!
– To je ustvari Mama Atom vodila male Atome da upoznaju element vode. Zanimljivo je da našu djecu nismo uključili u slaganje Atoma, ali nakon nekog vremena i ona su aktivno počela tražiti mjesta gdje bi se uklopili. A meni se, a vjerojatno i Ninu, svidjela ta kontradikcija u strukturama – kaže Danijel Hrg. – Fotografije iz Šibenika i Nacionalnog parka Krka stare su dvije godine, ali smo se stalno vraćali toj priči i svako malo zaključili da se moramo vratiti tom projektu. Jednostavno nas je vuklo.

 

      Atomi u Nacionalnom parku Krka:

 

Đir treći – Beč. Još jedna spontana priča, koja se dogodila prije nekoliko mjeseci. Danijelova prijateljica načičkana njegovim nakitom svratila je u bečku Galeriju Merikon i galeristica je ostala oduševljena. Poziv za izlaganje došao je automatski, izložba je trajala do 4. prosinca ove godine.
– Trebalo je složiti nekakvu priču oko izložbe, napraviti kataloge, preseliti dućan u Beč, pa sam se tako i ja pozvao gore – priznaje Šolić.
Na otvorenju izložbe u Beču, na kojoj su osim Danijela sudjelovale još tri europske slikarice, bilo je stotinjak ljudi. Izložba se tematski bavila utjecajem tehnologije inspirirane futurizmom.
– Sve je to bilo logistički dosta zahtjevno, mislim na prebacivanje Atoma iz Šibenika u Beč. Poklopilo se da je moja susjeda išla dva dana prije nas u Beč, tamo živi, pa je usput povela i Atome – otkriva Deni. – Načelno smo dobili i novi poziv, pa bi moglo doći i do novog atomskog napada na Beč.

 

      Atomi u Beču:

 

Vizija. Opsjednutost atomima od stiropola nedavno je rezultirala opipljivim rezultatom: suvenir-fotografijama formata 10×13 cm.
– Počeo sam fotografirati njegov nakit i ostalo u svom dnevnom boravku, a na kraju je sve završilo s realizacijom harmonika-razglednica na kojima su Atomi. Najveći mi je problem bio odlučiti koju formu napraviti. Htio sam da tisak bude što vjerniji fotografiji, što smo postigli digitalnim printom na finom papiru. Perforacije su rađene ručno, pa se može otkinuti slika po slika – objašnjava Šolić, pokazujući nam ono što on naziva „triptihom“, dakle tri spojene fotografije na svakoj strani uz pripadajuću poruku.
– Ovo su idealne razglednice. Ideja je da posjetimo neki grad i da tamo napravimo razglednice s Atomima te da se na webu mogu vidjeti svi uratci, da se može doživjeti širina cijele priče – nadovezao se Deni.
– Tek sad kad smo te fotografije stavili u primjenljivi format, vidjeli smo da to dobro izgleda. Nemamo neki veliki plan, ali lako je prenosivo i funkcionira u bilo kakvom prostoru. Pa ćemo vidjeti… – reći će Nino, tvrdeći da se od Atoma može se napraviti bilo kakva struktura, čak i veličine zgrade, ako bi to netko htio financirati.
– Već u glavama imamo viziju kako se Atomi penju uz šibensku katedralu, a sve uz pratnju orkestra ili DJ-a – govore nam umjetnici, koji su na kraju uglas imali potrebu reći i ovo: – Čekamo pozive, otvoreni smo za dogovore o atomskih napadima.
Da još jednom za kraj pojasnimo: riječ je o jedinoj vrsti atomskih napada nakon kojeg vam tijelo neće biti ozračeno, no zato će vam umjetnička duša biti obogaćenija.
Mama Atom (Foto: Nino Šolić)

Mama Atom (Foto: Nino Šolić)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI