Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Premijer dr. Ivo Sanader (Foto: Vlada RH)

Vrhovni sud poništio presudu u slučaju Fimi Media:
Sanader izlazi iz Remetinca!

Premijer dr. Ivo Sanader (Foto: Vlada RH)
Premijer dr. Ivo Sanader (Foto: Vlada RH)

Premijer dr. Ivo Sanader (Foto: Vlada RH)

Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a izlazi iz zatvora! Sanader, naime, može ponovo na slobodu čim položi jamčevinu od 12,4 milijuna kuna! Vrhovni sud poništio je u cjelosti presudu u slučaju Fimi Media, te suđenje u najvećoj korupcijskoj aferi u Hrvatskoj vratio na početak. Presuda se ukida, kako je novinarima pojasnio glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, zbog bitnih povreda kaznenog postupka i povrede prava na pravično suđenje. Trenutno protiv Ive Sanadera nema nijedne jedine presude od čak šest postupaka koji se protiv njega vode.

Sanader može biti slobodan čovjek već za 24 sata, pođe li obrani za rukom prikupiti milijunsku jamčevinu koja je uvjet njegova puštanja iz Remetinca. Jamstvo može biti i u nekretninama i pokretninama, a ne samo u novcu, a kako se čini, za bivšeg premijera to neće biti poseban problem jer su se njegovi vjerni prijatelji Jerko Rošin i Luka Bebić već javili kao dragovoljci spremni stati na branik Sanaderove slobode.

Za slučaj da ne može osigurati propisano jamstvo, Sanaderu je produžen pritvor u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega.

Prema obrazloženju glasnogovornika Devčića, presudu je Vrhovni sud ukinuo u cjelosti, dakle, i u odnosu na inkriminacije koje su se stavljale na teret HDZ-u, što je najvećoj političkoj stranci u Hrvata došlo kao blagotvorni dar uoči parlamentarnih izbora koji će se održati u studenomu.

HDZ je prvostupanjski kao pravna osoba bio kažnjen s 5 milijuna kuna i oduzimanjem nezakonito stečene koristi od 24,2 milijuna kuna. Time je stranka koja pretendira preuzeti vlast nakon skorih izbora, dobila snažan vjetar u svoja predizborna jedra.

No, ovakvom odlukom Vrhovnog suda poništene su i presude Mladenu Barišiću, bivšem HDZ-ovom rizničaru i krunskom svjedoku u slučaju Fimi Media, koji je prvostupanjski dobio tri godine zatvora, te stranačkoj blagajnici Branki Pavošević, kažnjenoj s 1,5 godina zatvora i vlasnici Fimi Medie Nevenki Jurak kojoj je sud odrezao dvije godine zatvorske kazne uz oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od 2,5 milijuna kuna. U prvostupanjskom suđenju Ratko Maček, nekadašnji Sanaderov glasnogovornik, prošao je s uvjetnom kaznom na koju nije uložio žalbu.

Sanaderu je, čini se, krenulo. Nakon odluke Ustavnog suda koji je ovog ljeta ukinuo pravomoćne presude u predmetima Hypo i INA – MOL , za koje je Sanaderu dosuđeno 8,5 godina zatvora, Vrhovni sud je poništio i , kako se vjerovalo, najtežu presudu, za slučaj Fimi Media u kojem je prvostupanjski dobio devet godina zatvorske kazne. Tako je knjiga optužbi protiv „najkorumpiranijeg političara u Hrvata“ pala tek na Planinsku gdje ga se tereti za primanje mita od 17 milijuna kuna, kao svojevrsne provizije, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvitka u jednoj iracionalnoj kombinaciji kupilo zgradu u Planinskoj od bivšeg HDZ-ova zastupnika Stjepana Fiolića. Obrana Ive Sanadera u žalbi je tvrdila da osim iskaza samog Mladena Barišića nema dokaza da je on Sanaderu predao 15,27 milijuna kuna te su isticali da je na suđenju u slučaju Fimi Media došlo do „apsolutno neviđene sprege izvršne vlasti , pravosuđa i medija“ . Glavni argumenti obrane u žalbi Vrhovnom sudu odnosili su se na povredu prava njihova branjenika na pravično suđenje.

Sanaderu se sudilo za organiziranje skupine koja je preko agencije Nevenke Jurak Fimi Medie iz državnih institucija i javnih poduzeća izvlačila milijune koji su dospjeli u HDZ-ov crni fond i na privatne džepove sudionika ove koruptivne operacije. Ostat će zapamćena kvalifikacija sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Ivane Čalić koja je u ovom predmetu izrekla nepravomoćnu presudu u ožujku prošle godine, kada je uz ostalo, u obrazloženju kazala da će se korupcijske posljedice Sanaderove grupe dugo osjećati u javnim poduzećima koje su godinama služile inkriminiranoj skupini kao bankomat.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI