Neovisni novinarski portal
20.10.2021.
KULTURA
Scena iz nagrađenog filma

Nagrada u Veneciji:
‘Delta – obilje umjetnosti’ – najbolji film na Danima autora čuvene Mostre

Scena iz nagrađenog filma
Scena iz nagrađenog filma

Scena iz nagrađenog filma

Venecija tone, ali u međuvremenu iz nje izranjaju izvrsne vijesti za hrvatski film. Iz Hrvatskog audiovizualnog centra se upravo doznaje kako je film Delta – obilje umjetnosti nagrađen – na venecijanskoj Mostri.

– Film redatelja Marina Lukanovića, snimljen u produkciji Filmaktiva, osvojio je nagradu ArTVision za najbolji dokumentarni film u sklopu paralelnog programa ‘Giornate degli autori‘ (‘Dani autora’). Žiri u sastavu Maria Giuseppina Troccoli iz Uprave za film talijanskog Ministarstva kulture i turizma, kustos Fabio Sargentini, filmski kritičar Giuseppe Ghigi, direktor televizije Sky Arte Roberto Pisoni te kustos i povjesničar umjetnosti Antonello Tolve svoju je odluku obrazložio riječima: ‘Nagrada se dodjeljuje za precizno i dobro istraženo dokumentiranje života i rada skupine mladih hrvatskih umjetnika, predstavljanje njihove pozicije u zemlji i njihove uloge kao intelektualaca u društvu. Pokušaj skupine umjetnika da se izmaknu iz okvira zapadnjačkog kapitalizma dijeleći prostor i hranu i darujući život praznim zgradama izuzetima iz proizvodnog ciklusa (što je ontološka osnova za bilo kakvo umjetničko djelovanje) čini film Delta – obilje umjetnosti neizostavnim svjedokom konteksta hrvatske kulturne današnjice. Naposlijetku, sa stručne strane, film krasi odlična režija podržana znalačkim odabirom u fotografskom i scenografskom polju, što je dodana vrijednost oštrom i preciznom scenariju’ – prenose u HAVC-u laskave riječi venecijanskog žirija.
https://vimeo.com/filmaktiv/delta-trailer

‘Svi smo potpuno osupnuti’

Nagradu je primio redatelj filma Marin Lukanović, uz kojeg su bili montažerka Marta Batinić, snimateljica zvuka i predsjednica Filmaktiva Ana Jurčić te Igor Crnković koji je bio zadužen za postprodukciju slike, a Filmsku ekipu još čine snimatelj Kristijan Vučković, skladatelj Josip Maršić te dizajner zvuka Zoran Medved.
– Iznimno sam počašćen ovom nagradom. Dobiti nagradu na Mostri divan je osjećaj i svi smo potpuno osupnuti. Drago nam je da je žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz polja filma i vizualnih umjetnosti, prepoznao ‘Deltu’ kao zanimljivu i slojevitu priču. Vjerujem da će ovaj film pomoći promociji vizualnih umjetnosti i daljnjem razvoju ideje dijeljenja kulturnih prostora i razvijanja inovativnih modela upravljanja. Zahvaljujem se svojim suradnicima iz Filmaktiva, protagonistima filma na strpljenju i Primorsko-goranskoj županiji – rekao je redatelj Marin Lukanović.
Scena iz fima Delta - obilje umjetnosti

Scena iz fima Delta – obilje umjetnosti

Naime, razlog za zahvalnost Primorsko-goranskoj županiji je taj što je, uz Kanal RI hrvatski partner u projektu, provela natječaj za snimanje triju dokumentarnih filmova te financirala njihovu izradu ukupnim iznosom od 606.000 kuna.

Još dobrih vijesti o Belladonni i Tremi?

A ovakvih bi dobrih vijesti do kraja Mostre vrlo lako moglo biti još.
Naime, venecijanska Mostra najstariji je i najprestižniji filmski festival na svijetu, ove godine se održava od 2. do 12. rujna, a u natjecateljski program Horizonti uvršten je kratkometražni igrani film Belladonna čiju režiju, scenarij i montažu potpisuje Dubravka Turić, a produkciju Zdenka Gold, te manjinska hrvatska koprodukcija Trema grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa i producenta Siniše Juričića.
Službena projekcija filma Belladonna zakazana je za 11. rujna u 14 sati, a Trema će se prikazati 8. rujna u 14 i 30. Oba filma svoju će svjetsku premijeru doživjeti upravo na Mostri. Inače, Horizonti su jedan od dva natjecateljska programa Venecije, u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje i filmove već etabliranih autora. Žirijem ove godine predsjeda ugledni redatelj kultnog filma Kad jaganjci utihnu, Jonathan Demme.
U očekivanju još venecijanskih nagrada više o ova filma pročitajte na TRIS-u.
Belladonna, scena...

Belladonna, scena…

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI