Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
EKOLOGIJA
Poruke za zastupnike i dio vladajućih - foto Ivan Šejić)

Antinaftaši pred vratima Sabora:
Uskoro nacionalni dan protiv bušenja – 11. srpnja

Poruke za zastupnike i dio vladajućih - foto Ivan Šejić)
Jutros ispred Hrvatskog sabora (foto Ivan Šejić)

Jutros ispred Hrvatskog sabora (foto Ivan Šejić)

Pritisak javnosti zbog nebulozne i opasne nakane bušenja i crpljenja nafte i plina iz jadranskog podmorja sve je snažniji. Kako je stiglo ljeto i sezona godišnjih odmora, kupanja i sunčanja na hrvatskoj obali i otocima, mnogima je naglo ‘došlo do glave’, te su ubrzano shvatili nakaradnost i apsurdnost takvih zamisli, pa brojni stručnjaci, javne osobe, glazbenici, glumci i drugi stalno pristupaju akcijama kojima se to želi spriječiti.

No aktivisti iz koalicije S.O.S. za Jadran angažirano i uporno upozoravaju na štetnost naftaške invazije na Hrvatsku neprekidno, bez obzira na godišnja doba, pa tako i jutros – na prosvjedu ispred Hrvatskog sabora.
– Sabor mora odbaciti štetan projekt bušenja Jadrana zbog nafte! – upozorili su jutros ispred ulaza u Hrvatski sabor aktivisti i aktivistkinje koalicije S.O.S za Jadran, dok su saborski zastupnici pristizali na sjednicu.

Zastupnicima dijelili pločice

Od onih koji su se jutros udostojili doći na sjednicu, aktivisti su zatražili da: “isprave netočne navode” Vlade Republike Hrvatske i odbace nelegalan projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu.
Prosvjed (foto Ivan Šejić)

Prosvjed (foto Ivan Šejić)

Inače, akcija je održana povodom rasprave o interpelacijama o radu Vlade RH vezano uz istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, a koje je podnijelo 60 saborskih zastupnika i zastupnica. Stoga su predstavnici koalicije za zaštitu Jadranskog mora zastupnicima uručili prijedlog zaključka rasprave o radu Vlade u kojem se navodi da je “zbog proceduralnih i zakonskih nepravilnosti, projekt istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu nelegalan i da ga u ovom obliku treba odbaciti“. Osim toga, podijelili su im pločice s natpisima „Ispravak netočnog navoda“, „O Jadranu moraju odlučivati građani“, „Budućnost je obnovljiva“, itd.
– Sabor danas ima obvezu preispitati postupanje Vlade i ministra Vrdoljaka od samog legislativnog procesa do najavljenog potpisivanja ugovora s naftnim kompanijama. Vlada je ishitrenim, nezakonitim i netransparentnim postupcima pokazala nebrigu za naše more i priobalne zajednice, a ujedno je ugrozila i turizam kao direktni i indirektni izvor prihoda za stotine tisuća građana te kao jednu od najunosnijih grana hrvatskog gospodarstva. Pritom je Sabor u potpunosti zaobiđen, a odlučivanje o ovom prevažnom pitanju preuzeo je jedan jedini ministar – kazala je Marija Tomac, predstavnica Greenpeacea u kampanji za očuvanje Jadranskog mora.
Premijer pred vratima (foto Ivan Šejić)

Premijer pred vratima (foto Ivan Šejić)

Nadalje, koalicija, koju čini niz hrvatskih udruga, još jednom je pozvala Sabor da spriječi Vladu u potpisivanju štetnih ugovora o bušenju Jadrana zbog nafte dok se građani i građanke o tome ne izjasne na referendumu.

Profit naftašima, zagađenje narodu

– Još jednom ističemo da ovaj projekt ne jamči značajne prihode niti otvara nova radna mjesta. Samo prošle godine u turizmu je novozaposleno više od 40 000 ljudi, povrh stotinu tisuća koji već direktno i indirektno žive od Jadrana. Rizik ovog projekta je prevelik jer će posljedice snositi građani, a profitirat će strane naftne kompanije. Ovom prilikom pozivamo sve građane i građanke da nam se 11. srpnja 2015. pridruže u zaštiti Jadrana. Tog ćemo dana organizirati nacionalni dan akcije tijekom kojeg će se građani moći izjasniti protiv bušenja Jadrana zbog nafte. Više informacija o tome kako se uključiti objavit ćemo na Facebooku i internetskoj stranici S.O.S za Jadran – izjavio je Luka Tomac iz Zelene akcije, u ime koalicije S.O.S. za Jadran.
Za pretpostaviti je kako će se za deset dana mnogi priključiti najavljenoj akciji, a koja bi trebala pokazati manjini vladajućih političara koji guraju naftaške interese kako debelo griješe, te kako se građani Hrvatske tome snažno odupiru. A u međuvremenu, ako već nisu, nadležne službe bi trebale provesti ozbiljnu i temeljitu istragu o potencijalnim kriminalnim postupcima koji su počinjeni u grozničavo ubrzanom procesu u kojem se naftaškim tvrtkama na pladnju servira oko 90 posto hrvatskog Jadrana, ali i značajni dijelovi kopnene Hrvatske.
Poruke za zastupnike i dio vladajućih - foto Ivan Šejić)

Poruke za zastupnike i dio vladajućih – foto Ivan Šejić)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI