Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO
HND: Otkaz Borisu Dežuloviću – opasan trend nakladničkog odricanja od vlastitih novinara

HND:
Otkaz Borisu Dežuloviću – opasan trend nakladničkog odricanja od vlastitih novinara

Saša Leković - novi predsjednik HND-a (Foto Tris - H. Pavić) (1)

Hrvatsko novnarsko društvo i nedavno izabrani predsjednik Saša Leković izdali su danas priopćenje za javnost povodom otkaza suradnje novinaru, piscu i kolmnistu Borisu Dežuloviću. Slijedi priopćenje:

 Otkaz suradnje Borisu Dežuloviću u „Slobodnoj Dalmaciji“ nastavak je opasnog trenda nakladničkog odricanja od vlastitih novinara
Hrvatsko novinarsko društvo izražava vrlo ozbiljnu zabrinutost činjenicom da je novinar Boris Dežulović telefonom obaviješten kako mu se odlukom Uprave „Slobodne Dalmacije d.d.“ otkazuje suradnja u dnevnom listu „Slobodna Dalmacija“.
Dogodilo se to nakon što je objavljena presuda Županijskoga suda u Splitu po kojoj nakladnik toga list („Slobodna Dalmacija d.d.“, čiji je vlasnik EPH) mora isplatiti ukupno 150 tisuća kuna odštete osobama koje su ga tužile zbog Dežulovićevog teksta pod naslovom „’Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji’“ objavljenoga u „Slobodnoj Dalmaciji“ 2012. godine.
Dežulović i Lucić: Potpora makedonskom narodu uz bocu T'ge za Jug (foto print screen YouTube)

Dežulović i Lucić: Potpora makedonskom narodu uz bocu T’ge za Jug (foto print screen YouTube)

Ne ulazeći u pravni meritum tužbe i presude HND podsjeća da je taj tekst, kao i bilo koji drugi, objavljen uredničkom odlukom te da se redakcija niti nakladnik „Slobodne Dalmacije“, od objave do donošenja presude nisu niti na koji način distancirali spornoga teksta niti je itko zbog njegove objave sankcioniran.
Stoga je logičan zaključak kako je odluka o otkazu suradnje „Slobodne Dalmacije“ sa Borisom Dežulovićem (stalno zaposlenome u tvrtki EPH Mediji) zapravo posljedica činjenice da se nakladnik presudom obvezuje isplatiti odštetu tužiteljima te nema nikakve veze sa dosljednom obranom profesionalnih novinarskih standarda kao niti sa zaštitom ugleda osoba spomenutih u tekstu.
HND upozorava da nakladnici sve češće odbijaju stati iza svojih novinara u slučaju sudskih tužbi, pri tome ne sankcionirajući eventualne uredničke propuste bez kojih ne bi bilo niti objave tekstova koji su predmet tužbi.
Na taj način se pojačava dojam da urednici, umjesto prvih među jednakima u redakciji, sve višepostaju produžena ruka nakladnika/vlasnika a na novinare se stvara dodatni pritisak koji, između ostaloga, uzrokuje autocenzuru, čime ih se posredno prisiljava da ne rade svoj posao.

Za Hrvatsko novinarsko društvo

Saša Leković, predsjednik

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI