Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POLITIKA
Novinar Željko Peratović na ovogodišnjoj dodjeli nagrade HND-a (Foto FB)

EFJ:
Život Željka Peratovića je ugrožen jer piše o suđenju udbašima Perkoviću i Mustaču

Novinar Željko Peratović na ovogodišnjoj dodjeli nagrade HND-a (Foto FB)
Novinar Željko Peratović na ovogodišnjoj dodjeli nagrade HND-a (Foto FB)

Novinar Željko Peratović na ovogodišnjoj dodjeli nagrade HND-a (Foto FB)

Povodom fizičkog napada na slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića Europska federacija novinara (EFJ) pismom se obratila predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Sabora Josipu Leki, premijeru Zoranu Milanoviću, ministru Ranku Ostojiću, glavnom ravnatelju policije Vladi Dominiću, glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, državnoj odvjetnici u Karlovcu Gordani Križanić, te predsjedniku Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora Mladenu Novaku.

U pismu (Letter POVEZNICA) EFJ daje snažnu potporu Hrvatskom novinarskom društvu u u zahtjevu da se fizički napad na slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića krajem svibnja okvalificira kao poticanje na ubojstvo i pokušaj ubojstva.

Donosimo prijevod pisma:

 

Poštovani/Poštovana,

javljamo vam se u ime Europske novinarske federacije (EFJ), najveće organizacije novinara u Europi, koja predstavlja više od 320.000 novinara i 61 novinarsku organizaciju iz više od 40 zemalja, da bismo izrazili svoju veliku zabrinutost za sigurnost našeg kolege Željka Peratovića te Vas potaknuli na osobnu intervenciju da dobije zaštitu.
Željko Peratović, nagrađen Nagradom za istraživačko novinarstvo Hrvatskog novinarskog društva za 2014. godinu, pretučen je 28. svibnja oko 19 sati u opakom napadu na svom imanju u Luci Pokupskoj, blizu Karlovca. Trojica napadača dovezla su se autom i brutalno ga napala. On je zatim prevezen u karlovačku bolnicu, a liječnici su utvrdili više udaraca u glavu i razbijenu arkadu.
Policija je pronašla i uhitila počinitelje, no oni su pušteni jer je sudac istrage odbio zahtjev državnog odvjetništva da se zadrže u pritvoru. Umjesto toga im je izrečena mjera opreza zabrane približavanja oštećeniku i svjedoku. Određeno im je i da se svakog tjedna javljaju policijskoj postaji. Prema riječima Željka Peratovića, jedan je od njih već prekršio te uvjete i ponovo mu prijetio.
Željko Peratović je podnio kaznenu prijavu protiv trojice napadača. U toj tužbi protiv Vladimira Čunka, njegovog sina Vladimira i Zihnija Grahovića detaljno je opisao napad te razgovor napadača (tada njemu nepoznatih), koji su rekli da su ga napali zbog pisanja i ilegalnom šljunčarenju. Peratović smatra da je napad bio zapravo pokušaj ubojstva.
Štoviše, uvjereni smo da je život kolege Peratovića i dalje ugrožen jer piše o aktualnom suđenju dvojici agenata nekadašnje Službe državne sigurnosti u Muenchenu, koji su optuženi za ubojstvo hrvatskog emigranta u Njemačkoj 80-ih.
Snažno podržavamo Hrvatsko novinarsko društvo, koje je naš član, u zahtjevu da se brutalni fizički napad na slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića okvalificira kao poticanje na ubojstvo i pokušaj ubojstva.
Stoga se EFJ pridružuje HND-u u zahtjevu da hrvatske vlasti taj napad shvate ozbiljno i da omoguće da se brzo pravdi privedu svi koji su povezani s tim napadom. Slučaj ćemo prikazati i Platformi za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara Vijeća Europe. Nadamo sa da ćete ovom slučaju pridati najveću moguću pažnju te poduzeti hitne mjere za zaštitu našeg kolege. 

Srdačno
Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik EFJ

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI