Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
IZDVOJENO / UKRATKO
Svaka treća osoba starija od 50 godina ima čvor na štitnjači

Svaka treća osoba starija od 50 godina ima čvor na štitnjači

Svjetski dan štitnjače obilježava se 25. svibnja, a dva dana ranije, u subotu (23. svibnja), Hrvatsko društva za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora i Udruga za bolesti štitnjače pozvali su građane da se okupe na Trgu Petra Preradovića , popularnom Cvjetnom trgu u Zagrebu. Između 9 i 15 sati predstavnici Društva i Udruge, odnosno liječnici specijalizirani za bolesti štitnjače odgovarju će na pitanja građana, a građanima su na raspolaganju i prospekti s važnim informacijama.

lijecnica pregledava stitn

Kako ističu organizatori, sva su velika svjetska društva za štitnjaču (Europsko i Američko društvo za štitnjaču) prihvatila obilježavanje ovog dana s ciljem promicanja spoznaja o toj maloj, ali vrlo važnoj endokrinoj žlijezdi. Na ovaj se način podiže i svijest o potrebi preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti štitnjače koje ne- štede nikoga.
Bolesti štitnjače su vrlo česte u populaciji, osobito kod starijih žena. Pogađaju milijune osoba širom svijeta i utječu na svakodnevni život i aktivnosti. Uzrokuju više poremećaja zdravstvenog stanja i smanjuju kvalitetu života. Svaka treća osoba starija od 50 godina ima čvor u štitnjači, a svaka deseta odrasla žena ima blaži oblik smanjene funkcije štitnjače.
Morana Paliković Gruden, predsjednica Udruge za bolesti štitnjače ističe kako je osobito bitno da se funkcije štitnjače prate kod trudnica, jer nedostatak hormona štitnjače u trudnoći ima nepovoljan utjecaj na razvoj ploda. Osim toga, nedostatak hormona štitnjače u ranom djetinjstvu uzrokuje razne funkcijske i razvojne poremećaje.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI