Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
SCENA
Iva Bittová u Zagrebu: Šuštanje lišća i nedostatak piva

Iva Bittová u Zagrebu:
Šuštanje lišća i nedostatak piva

Češka violinistica sinoć je u klubu Močvara četvrti put nastupila pred zagrebačkom publikom.

Iva Bittova (Foto: Zoran Stajčić/ravnododna.com)

Iva Bittova u Močvari (Foto: Zoran Stajčić/ravnododna.com)

Da je koncert avangardne jazz i folk glazbenice prečudan i za alternativno nastrojenu Močvaru, shvatili smo već na vanjskom, dvorišnom ulazu, gdje nas je redar upozorio da utišamo glasove. Unutra šank nije radio prema želji menadžmenta, a svu ulazi u dvoranu bili su strogo zatvoreni. Sterilna atmosfera, odvojena od bilo kakvog vanjskog utjecaja, nije bila rezultat mušičavog ili iščašenog karaktera world-etno zvijezde. Njenom nastupu, doslovno, svaki zvuk smeta; kašalj, šapat ili, nedajbože, zvonjava mobitela.
– Izgleda da su Močvara i Lisinski zamijenili uloge – komentirao nam je na praznom šanku novinar Rolling Stonea kazališnu atmosferu i aktualni zagrebački kulturni trenutak. Bizarno točno.
Iva Bittová ne drži do forme. Nimalo. Pjeva glasom koliko i violinom, jezik kojim nam se obraćala bio je, po slobodnoj procjeni, mješavina češkog, jidiša i vilinskog. S obzirom na nepodnošljivu lakoću kojom komunicira s publikom, jedna je od onih rijetkih glazbenih zvjerki koje u potpunosti potvrđuju frazu o muzici kao univerzalnom jeziku. Sve smo je razumjeli, a da je ništa razumjeli nismo.
Šuštanje lišća, zujanje pčela, njihanje travki, pištanje vjetra i glasanje čudnih šumskih bića – to je dobar dio onoga što smo prepoznali u sinoćnjem repertoaru Ive Bittove, dok je hodala i svirala među redovima stolica i opčinjenom publikom. Glavu i rep koncert je na trenutak dobio kada je na scenu izašla sakupljačica narodnog blaga Dunja Knebl, koja je udarila po međimurskim napjevima, a Bittová ju je pokušavala „uhvatiti“ violinom.
Potpuno neopterećena žanrovskim definicijama, dubokim porukama i melodijskim strukturama, Iva Bittová je kroz Močvaru šamanski proplesala poput Zvončice, ublaživši na trenutak, svojim naturalnim pristupom glazbi, svu buku svakodnevnog svijeta nakupljenu u ušima slušatelja. Za hitni povratak u realnost morali smo otići u Vintage club, na Pantera tribute band, Strength. No to je već druga priča…
Inače, jedina osoba koja je tijekom koncerta Ive Bittove uspjela doći do piva, bio je Dušan Kojić – Koja, čija Disciplina kičme večeras nastupa u Močvari. Čestitamo!

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI