Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
POLITIKA
Propao ilegalni prosvjed  protiv ilegalnog prosvjeda: Policija obranila branitelje

Propao ilegalni prosvjed protiv ilegalnog prosvjeda:
Policija obranila branitelje

Ocupy Croatia - antišatoraški prosvjed (Foto FB OC) (3)

Na poziv pokreta Occupy Croatia na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održan je prosvjedni marš ”Stop teroru šatoraša”. Petstotinjak prosvjednika krenulo je do Savske 66, gdje već četiri mjeseca u šatoru ispred Ministarstva branitelja prosvjeduju hrvatski ratni vojni invalidi i veterani Domovinskog rata. Proboj nije uspio, jer je prolaz zapriječila policija koja je i u postaju privela one koji su inzistirali na slobodi kretanja.

Kako javlja HRT, prosvjed je pokret Ocupy Croatia organizirao protiv domaće ultradesnice (manjeg dijela braniteljske populacije) koja, kako ističu u Pokretu, u strahu drži i politiku i institucije i iznad svega ljude ove zemlje.

‘Ispostavilo se da ekscesni nacionalizam i netolerancija prema drugima i drugačijima nisu samo prolazne slabosti, nego postaju temeljne “vrijednosti” društvene zajednice – trenutačno se naočigled kompletne javnosti manifestiraju u Savskoj 66. Vlast prešutno dopušta širenje nacionalističke “ideologije” i jednako je odgovorna za eventualne posljedice kao i oporba. Svim političkim strukturama ovakvi derneci odgovaraju – miču se iz fokusa pozornosti javnosti bitni ekonomski problemi’, piše u priopćenju Pokreta.

Prosvjednici su u 14 sati krenuli s Trga bana Jelačića, a neuspješni marš završen je oko 16.30 povratkom manje grupe na Trg Bana Jelačića. Sudionike je policija zaustavila nakon što su ulicama Zagreba od Jelaćićeva trga stigli do križanja Savske i Vukovarske. Došlo je do manjeg sukoba. Na trenutke je bilo napeto, zbog čega je policija privela tri osobe za koje se još ne zna kojoj skupini pripadaju. Promet Savskom i Vukovarskom neko je vrijeme bio blokiran, a ponovno je otvoren iza 16 sati. Na mjestu prosvjeda branitelja u Savskoj 66 je bilo oko 600-tinjak branitelja koji su čekali sudionike marša.
Policija je stvorila tampon zonu između njih kako ne bi došlo do sukoba u izravnom kontaktu s braniteljima koji su se mahom u vojnim odorama okupili u Savskoj, gdje su prije skoro četiri mjeseca ilegalno utaborili i prosvjedom pokušavaju preuzeti vlast koja, za sada, u Hrvatskoj pripada narodu koji na izborima, barem formalno,  sam postavlja i smjenjuje premijere i ministre.  Ocupy Croatia - antišatoraški prosvjed (Foto FB OC) (2)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI