Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
IZDVOJENO
(ilustracija)-  virus gripe

Prof. Smoljanović:
“Cjepivo protiv gripe nije učinkovito, a najbolji cjepitelj je sama – gripa!

(ilustracija)- virus gripe

„Ova sezona gripe spada u prosječne srednje jake sezone gripe. Jača je nego prethodne godine iz jednostavnog razloga jer je prošlogodišnja sezona bila izrazito slaba. Kada se ova sezona usporedi sa pretprošlom sezonom 2012/13 onda se vidi da nema nikakve bitne razlike. Gripa je hirovita i nepredvidiva bolest“- Ovu ocjenu aktualne i ranijih sezona gripe za portal Tris izniso je epidemiolog Mladen Smoljanović sa Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu dodajući kako gripa različitom snagom pogađa različita područja. Kojom će snagom “udariti” ovisi o brojnim čimbenicima od kojih je najvažniji onaj koji se odnosi na dominantni tip virusa, važnu ulogu ima kolektivna otpornost stanovništva,kao  i prevladavajući okolišni uvjeti.

U dosadašnjem tijeku sezone gripe, prema podacima HZJZ, oboljelo je oko 36 tisuća osoba, mahom djece i radnika koji se, inače najčešće nalaze u grupama pa su samim tim i najizloženiji virusima. Ovu je godinu, ističe se, obilježio nešto veći broj slučajeva oboljelih od upale pluća, te respiratornih infekcija. U Europi je prevladavajući pod tip virusa A H3N2 s mutacijama u genskom sustavu, dok u Hrvatskoj, navodi se u službenim priopćenjima, prevladava H1N1 virusa A.
Kakva su njegova saznanja o poboljevanju i o kojim se virusima i njegovim podtipovima radi, pitali smo epidemiologa Smoljanovića.
Epidemiolog, prof. dr. sc. Mladen Smoljanović

Epidemiolog, prof. dr. sc. Mladen Smoljanović

-Uvijek su u cirkulaciji sva tri tipa virusa (A, B i C) samo što različiti virusi dominiraju u pojedinim godinama u različitim područjima svijeta pa i u jednoj zemlji (odnosi se na površinom velike zemlje). Iz meni dostupnih podataka i saznanja najviše obolijevaju mlađe dobne skupine (dječja i radnička dob), koje se ranije nisu susrele s mutiranim tipom virusa gripe A H3. Starije dobne skupine obolijevaju značajno manje. Razlog njihovom manjem pobolu nije u cijepljenju protiv gripe, već u prethodno aktivno stečenom imunitetu preboljele gripe u mladosti– pojašnjava dr. Smoljanović koji ovu tvrdnju zasniva na činjenici da je u cjepivu za ovu sezonu bila komponenta za virus A H3 koja ne odgovara virusu koji je sada u cirkulaciji što znači da ih cjepivo nije moglo zaštiti sve da je i htjelo. Inače, gripa je dosegnula svoj vrhunac i ide prema kraju koji se može očekivati sredinom ožujka. Epidemija u pravilu traje 12- 14 tjedana, a sada je prošao sedmi tjedan od početka epidemije.

 

Komentirajući aktualne brojke o gripi epidemiolog Smoljanović zaključuje kako se na grafikonu vidi kako pad broja cijepljenih osoba protiv gripe ne prati porast oboljelih od gripe i upala pluća. Naprotiv, uočljiv je pad oboljelih od gripe i upala pluća.

-U 2015. godina ima više oboljelih nego 2014. godine, međutim konačni broj bit će značajno manji nego u razdoblju 2010.- 2012., a pogotovo u odnosu na 2004., 2005., 2007. i 2009. kada su se nabavljale i trošile doze cjepiva protiv gripe trostruko veće nego sada. U nekim godinama cijepilo se preko 750. 000 osoba jer su se nabavljale dodatne doze cjepiva.To znači samo jedno- cjepivo nije učinkovito! Ako štiti, tada štiti tek svakog drugog cjepljenika, a kad je riječ o osobama starijim od 65 godina štiti u najboljem slučaju tek svakog četvrtog cjepljenika.
Smoljanović podsjeća na slučaj iz 2009. godine kada je tip-specifičnim cjepivom cijepljeno tek 15. 000 stanovnika. Je li pobol od gripe tada bio veći od prethodnih godina, zapitao se. Treba imati na  umu da su u 2009. godini bile dvije epidemije gripe: jedna epidemija sezonske gripe zimsko-proljetna i druga jesenja tzv. pandemijska gripa i da su ovo zbirni podaci za dvije sezone gripe, a ne za jednu kao ostalih kalendarskih godina. Istina je da je veći broj oboljelih u 2015. godini, međutim on nije i neće biti veći od prosjeka posljednjih dvanaest godina koji iznosi 70. 000 za razdoblje od 2004.- 2015. godine.
Najbolji cjepitelj protiv gripe je- gripa!
Prof. Smoljanović smatra kako bi objektivna, istinita informacija bila korisnija od one koju je nedavno objavila jedna agencija u kojoj se gripa usporedila samo sa prošlom sezonom koja je je, inače bila najslabija sezona gripe u zadnjih 12 godina, a možda i više. Gotovo da bi se moglo reći da 2014. godine gripe i nije bilo. Da se tada cijepilo 600. 000 i više stanovnika, a ne samo 295. 000, tada bi se te zasluge pripisale cjepivu. Siguran sam da će sada biti izjava kako je broj bolesnika veći jer ih se manje cijepilo. Da ih se više cijepilo bilo bi to uzaludno cijepljenje jer dominantni virus u Europi H3 uopće nije obuhvaćen ovim cjepivom. Zato ostajem pri svom stavu: Najbolji cjepitelj protiv gripe je gripa! Opće mjere prevencije bolje su od sadašnje učinkovitosti tip-specfičnih cjepiva naročito za dobod  65 i više godina.
Reserved.ReportViewerWebControl.axd
Kakva je situacija u svijetu, zanimalo nas je. Komentirajući gornji grafikon prof. Smoljanović kaže: “Svijetom su stalno u cirkulaciji različiti tipovi virusa. Najčešće prevladavaju tipovi A virusa (plavo) ispred B virusa (žuto). Tamnije plavo su netipizirani virusi skupine A. Vidi se da prevladavaju A (H3) virusi, dok su pandemijski virusi skupine A (H1N1) pdm09 (svijetlo plavo) veoma malo zastupljeni u prvim tjednima 2015. godine.  Ovaj posljednji grafikon lijepo ilustrira da je ova sezona s izraženom politipijom virusa gripe. Ne možemo tvrditi koji virus dominira kada je znatan broj netipiziranih virusa iz skupine A (tamno plavo).
Stoga se ne može se tvrditi da dominira virus A H1N1 kada u većini zemalja Europe i Sjeverne Amerike dominira virus gripe A. Iz ove tablice prijava zaraznih bolesti Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 2013. godine lijepo se vidi koje su godine epidemije gripe bile najveće od 2001. godine, na kraju će prof. Smoljanović.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI