Neovisni novinarski portal
10.12.2022.
UKRATKO

Ukazao se guverner HNB-a Boris Vujčić:
Vladina odluka o fiksiranju franka stajat će banke pola milijarde kuna!

Guverner HNB-a tvrdi da će vladina odluka o fiksiranju tečaja švicarskog franka banke oštetiti za pola milijarde kuna

Dok je drama hrvatskih građana zbog eksplozije švicarskog franka dosezala svoj vrhunac, što je natjeralo i premijera Zorana Milanovića na “akciju”, guverner Hrvatske narodne banke, navodno, je skijao. Nije ga bilo u javnosti, nije se oglašavao, kao da ni HNB ni Vujčić nisu “odavde”. Danas se napokon ukazao tek toliko da bi upozorio  kako će vladina odluka o jednogodišnjem fiksiranju švicarskog franka na tečaju od 6,39 kuna, banke stajati preko pola milijarde kuna.

Vujčić tvrdi da na galopirajućem tečaju franka koji se drastično reflektira na kredite podignute u “švicarcima”, banke zapravo ne zarađuju, ali će zato na cementiranju tečaja franka izgubiti pola milijarde. S druge strane, ako bi Hrvatska primjenila tzv. mađarski model, a Mađari su se ponudili Hrvatskoj za pomoć oko rješavanja ovog problema kojega su sami već riješili, to bi se krajnje negativno odrazilo na hrvatske međunarodne rezerve, koje bi se smanjile za čak 73 posto, odnosno za 7,8 milijardi, i svele na minimalnih tek 2,9 milijardi eura.

Manirom, “to nije moj problem”, guverner je Milanovićev, napokon, “državnički potez” proglasio populističkim, te ustvrdio kako HNB nema mandat za donošenje odluka koje bi ovaj gordisjki čvor mogle razriješiti. No, HNB nudi paket (pet) mogućih rješenja za problem sa kreditima u “švicarcima” koji je objavljen na stranicama Narodne banke. Pa tko što voli, nek’ izvoli…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI