Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Udruga Franak: Započinjemo s mobilizacijom građana; Z. Milanović: Odgovornost moraju preuzeti i banke

Udruga Franak:
Započinjemo s mobilizacijom građana; Z. Milanović:
Odgovornost moraju preuzeti i banke

udruga franakNakon skoka švicarskog franka, poskočili su i mnogi građani koji su u bankama podizali kredite u toj valuti. Dakako, skočili su i u Udruzi Franak koja okuplja trenutačno najugroženiju skupinu kreditno zaduženih građane Hrvatske.

– Dragi članovi Udruge Franak, Udruga Franak odlučila je preventivno djelovati i započeti s mobilizacijom građana. Situacija je alarmantna, moramo svi biti svjesni da ukoliko se ne usvoje naši zahtjevi velikom broju građana će biti ugrožena egzistencija i mnogi od njih će ostati bez svojih domova.Udruga Franak je odlučila da, ukoliko se sastanak u utorak 20.01.2015. ne završi usvajanjem naših zahtjeva da će započeti s mobilizacijom naših članova i iskoristiti sva sredstva koja ima na raspolaganju. U tu svrhu molimo članove da se po regijama javljaju na email adrese kako bi bili u pripravnosti – prije pola sata su objavili na svojim Facebook stranicama.

Uputili su i na e-mail adrese na koje se građani mogu javiti:
akcije.juznijadran@gmail.com
akcije.srednjijadran@gmail.com
akcije.sjevernijadran@gmail.com
akcije.sredisnjahrvatska@gmail.com
akcije.sjeverozapadnahrvatska@gmail.com
akcije.slavonija@gmail.com
– Udruga Franak će u slučaju da dođe do realizacije ove akcije organizirati i financirati prijevoz za sve građane Hrvatske. Molimo sve koji niste regulirali svoju obavezu plaćanja godišnje članarine da to učinite što prije te da platite bar tih minimalnih 30 kuna, a oni koji su u mogućnosti mogu donirati i više jer će financijski izdaci biti sigurno veliki. Uplate se vrše na broj žiro računa HR4823900011100427244, s pozivom na broj OIB člana.
Zahvaljujemo se svima na strpljenju i potpori. Vaša Udruga Franak – kažu u toj obavijeti.

Milanović: Odgovornost moraju preuzeti i banke

Inače, predsjednik Vlade Zoran Milanović najavio je prije par sati kako će Vlada u najkraćem roku Saboru predložiti zakonsko rješenje prema kojem će se popraviti položaj građana koji imaju kredite u švicarskim francima, podsjetivši da je Vlada prije nekog vremena donijela zakon kojim je smanjila kamatne stope, što je u prvi mah pomoglo ljudima koji su zaduženi kod banaka.
Hrvatska-Švicarska
– Stvar se, kao što smo vidjeli, dodatno zakomplicirala. Radi se o višoj sili i o izvanrednoj situaciji, u kojoj država, dakle Vlada i Sabor prije svega, moraju djelovati. Teret odgovornosti moraju preuzeti i banke, koje su i prošle godine imale dobit veću nego u prethodnom razdoblju, što pokazuje da prostora za prilagodbu i dalje ima. U najkraćem mogućem razdoblju, tijekom ovog tjedna, Vlada će predložiti Saboru zakonsko rješenje prema kojem će se položaj građana koji imaju kredite u švicarskim francima popraviti i neće biti lošiji nego što je bio.To je ono što možemo napraviti, to je ono što prethodna Vlada nije činila, a mi činimo. Ovo je situacija u kojoj država mora djelovati – ustvrdio je Z. Milanović.
Inače, to je rečeno nakon što je u Banskim dvorima danas potpisan tzv. Sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima. Potpisali su ga premijer Zoran Milanović s predstavnicima gradova Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, te predsjednicima uprava javnih tvrtki HP – Hrvatske pošte d.d. i Hrvatske elektroprivrede d.d., Alenom Premužakom i Pericom Jukićem, te ravnateljem Poslovanja Hrvatske Radiotelevizije Borisom Srukom.
Rečeno je kako ‘Vlada radi sve što je moguće kako bi u vremenu krize građanima olakšala život’.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI