Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
IZDVOJENO
Pravobraniteljica za djecu: Djeci nije problem ući u kladionice jer ulaze s roditeljima!

Pravobraniteljica za djecu:
Djeci nije problem ući u kladionice jer ulaze s roditeljima!

Od kockanja i klađenja nisu pošteđena ni djeca koja u kladionice ulaze zajedno s roditeljima. Broj mladih patoloških kockara je u stalnom porastu. U Hrvatskoj je 2 milijuna rekreativnih kockara i 50 tisuća patoloških.

Zabrinjavajuće su brojke koje govore da je u Hrvatskoj preko 50 000 patoloških ovisnika o kocki, odnosno o kocki je ovisno čak 2 posto od ukupne populacije starijih od 19 godina. Ove uznemirujuće brojke, međutim kao da nikoga posebno ne brinu, poglavito ne državu koja i dalje pravi drastične razlike između ove ovisnosti i one o alkoholu i drogama za čije liječenje izdvaja pozamašne svote. Ovaj zdravstveno-socijalni problem i dalje je na margini, a tek u zadnje vrijeme poduzimaju se skromni koraci u liječenju, odnosno saniranju stanja. Za pomake su zaslužni pojedini stručnjaci koji sve glasnije upozoravaju na ovaj problem koji sa sobom nosi strašne posljedice.

Kladionice i automat klubovi rastu kao „gljive poslije kiše“
Broj kladionica i kockara, po broju stanovnika u Hrvatskoj je daleko veći nego u nekim razvijenijim zemljama Europe. Računa se da je u državi oko 250 kladionica i automat klubova koji, krizi unatoč, rastu poput „gljiva poslije kiše“ za što je jednako odgovorna država ali i lokalna zajednica koja bez zadrške izdaje koncesije svima koji to zatraže, jer je to po „slovu zakona“. I ne samo da se izdaju dozvole za rad već se rad dopušta u neposrednoj blizini škola, maltene na rubu školskih dvorišta. Nije poznat slučaj da je netko od nastavnika reagirao na ovu ustaljenu praksu, a o odgovornosti „gradskih otaca“ da se i ne govori. Koncesije se izdaju olako i nepormišljeno, a posljedice su teške.
Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu RH (foto-Ured pravobraniteljice)

Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu RH (foto-Ured pravobraniteljice)

Klađenje i kockanje prepoznati su kao vrsta ovisnosti od koje nisu zaštićena ni djeca, kaže za portal Tris pravobraniteljica za djecu RH Ivana Milas Klarić uz napomenu kako ne raspolaže podacima o registriranoj ovisnosti koje, inače mogu dati jedino stručnjaci koji se bave liječenjem, odnosno odvikavanjem od takve ovisnosti.
Mnoga djeca se kockaju i klade uz podršku roditelja!
-Nažalost, poznato nam je da su kockanje i klađenje široko dostupni djeci, da su mu skloni mnogi dječaci i da u tome sudjeluju čak i uz podršku roditelja. Čini se da roditelji nisu svjesni da je riječ o štetnoj navici za koju je potvrđeno da stvara ovisnost. Roditelji trebaju biti ti koji bi prvi trebali zaštititi svoju djecu, kao što to mora činiti i država kroz odgovarajuće propise.
Prema Zakonu o igrama na sreću sudjelovanje u svim lutrijskim igrama, igrama u casinima, igrama klađenja, igrama na sreću na automatima itd., dopušteno je samo punoljetnim osobama. Propisane su kazne za pravne i fizičke osobe koje priređuju igre na sreću protivno odredbama Zakona, dakle i u slučaju kada omoguće maloljetnicima sudjelovanje u igrama na sreću.
Djeci nije problem ući u kladionice!
Pravobraniteljica ističe kako su u razgovorima s djecom i njihovim redovitim aktivnostima doznali da se mnogi njihovi vršnjaci, uglavnom dječaci, klade u kladionicama u koje, kažu ulaze bez ikakvih teškoća, ali i putem interneta što se odvija bez znanja njihovih roditelja.
U kladionice zajedno s roditeljima!
-Doznajemo i da neka djeca to čine već u osnovnoj školi. Nije rijetkost da u kladionice dolaze zajedno s roditeljima i da, zapravo, djeca oponašaju starije koji nisu svjesni neprimjerenosti takvog ponašanja nego ga čak i podržavaju kao mogućnost osvajanja dobitka u igri na sreću.
Naše stajalište o ovom pitanju je jasno: sudjelovanje u igrama na sreću za djecu je štetno i zakonom zabranjeno, te se od priređivača igara na sreću očekuje da se pridržavaju odredbi zakona. Međutim, samo zakonska zabrana nije dovoljna. Jako je važno da stručnjaci koji rade s djecom i roditeljima aktivno pridonesu tome da se u javnosti osvijesti štetnost kockanja i važnost poštovanja zabrane uključivanja djece, dakle svih maloljetnih osoba, u igre na sreću. U tome je osobito važna podrška medija koji, također mogu pridonijeti educiranju roditelja.Na proljeće i mi pripremamo jednu stručnu raspravu o raširenosti kockanja i klađenja među djecom i štetnosti takve prakse u suradnji sa stručnjacima s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu (dr. Neven Ricijaš i Dora Dodig).
Zajednica ne smije zanemarivati ni relativizirati štetnost kockanja i klađenja
Također i cijela zajednica mora pokazati dosljedan stav prema kockanju i klađenju i ne smije zanemarivati ni relativizirati njihovu štetnost. Komentirajući činjenicu da su se kladionice i kockarnice opasno približile školama pravobraniteljica ne krije svoju razočaranost.
-Razočarani smo time što su propisi ublaženi u vezi s ograničavanjem minimalne udaljenosti kockarnica i kladionica od ustanova u kojima borave djeca. Upozoravali smo na to prethodnih godina, ali naša preporuka nije prihvaćena. Ima i škola i drugih institucija i pojedinaca koji upozoravaju na to, ali se njihov glas ne čuje dovoljno i ne uvažava, ogorčeno će pravobraniteljica Milas Klarić.
snimila, J. Klisović

snimila, J. Klisović

Tko su kockari?
Kockari su u pravilu ljudi koji dolaze iz dobrostojećih, solidnih i sređenih obitelji. Zov lake i brze zarade, znatiželja, hazard, oponašanje vršnjaka…, za njih je presudan element „zavođenja“. Za vrlo kratko vrijeme postaju ovisnici o sportskom klađenju, automatima, ruletima, pokeru, internetskim igricama…
Zanimljivo, pomoć odluče potražiti kada dodirnu samo dno, a tada je za mnoge prekasno. Činjenica je da suočavanje sa samim sobom ide teško kao i prepoznavanje svojih granica, a tu je i sredina koja u brojnim slučajevima igra veliku ulogu.
Patološko kockanje među mladima u stalnom porastu- 2 milijuna rekreativnih kockara
Iako ne postoje prave brojke o broju ovisnika stručnjaci procjenjuju da je u državi oko 2 milijuna rekreativaca, a svaki drugi Hrvat povremeno igra igre na sreću. Od 1% do 3% odraslih u općoj populaciji mogu se klasificirati kao patološki kockari. Među kockarima su brojčano nadmoćniji muškarci, a omjer je 2:1. Kad je riječ o ženama za njih se navodi kako su sklonije depresiji, te da su u vrlo malom broju zastupljene u programima liječenja u kojima predstavljaju samo 2- 4 % populacije u Udruženju liječenih kockara.
Zanimljiv je podatak koji govori da čak 25 posto kockara imaju roditelje koji su, također bili patološki kockari.. Zabrinjavajući je podatak po kojemu je u porastu stopa patološkog kockanja među adolescentima i studentima, kao i onaj koji govori da je od ukupnog broja liječenih osoba, njih 20-30% prethodno pokušalo počiniti samoubojstvo.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI