Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
INTERVJUI / SCENA
Krankšvester (Foto: Facebook)

Sett i 3ki Stil (Krankšvester):
S rodbinom nismo pričali od Valentinova 2010.

Krankšvester (Foto: Facebook)

Brzinski razgovor s hip-hop tandemom koji izaziva sablazan, koliko i oduševljenje…

Krankšvester (Foto: Facebook)

Krankšvester (Foto: Facebook)

Kad stvarnost iz dana u dan nudi sve suroviji jelovnik, tada se ne treba čuditi što na površinu izranjaju bendovi koji za doručak nude brutalnost, za ručak vulgarnost, a za večeru porciju seksualne eskplicitnosti. Krankšvester, odnosno osječki hip-hop dvojac Hrvoje Marjanović – Sett i Davor Miletić – 3ki Stil, na svoja tri albuma nude teško probabljivu, ali sve popularniju spizu. Večeras (subota, 20. prosinca) dolaze u šibensku Kuglanu, gdje će se dogoditi promocija njihovog zadnjeg uratka.
Već ste dva mjeseca ponosni vlasnici albuma mudrog naziva ‘Krankšvester III’. Dio medija ga je nazvao ‘najiščekivanijim albumom godine’, a po izlasku se moglo pročitati i da se radi o ‘remek-djelu’. Smatrate li sami sebe baš tolikim genijalcima?
Uglavnom angažiramo poznanike, utjecajne intimuse i ljude od povjerenja da nam pišu recenzije. Tako da izbjegnemo svaku mogućnost loše recenzije. Uglavnom, uvjet je da po recenziji barem tri puta iskoriste riječ ‘genijalci’ i na strateška mjesta ubace ‘album godine’.
Kad kažem ‘dio medija’, naravno ne mislim na one glavne, koji vas izbjegavaju u širokom luku. Za to možete kriviti isključivo sebe i svoje eksplicitne stihove. Jeste li od početka računali da ćete, što se medija tiče, tavoriti samo na neprofitnim i specijaliziranim portalima?
Krankšvester je zamišljen kao nekomercijalni projekt, pa nije posebno iznenađenje ako nas nema na mainstream portalima. Ne zamaramo se s tim.
Brutalni ste, vulgarni, iskačete iz prosjeka i samim time ste zanimljivi. Je li vaš agresivni hip-hop izričaj nastao planski, ne bi li provokacijom privukli mase?
Bila bi laž reći da uopće nismo očekivali da će ti tekstovi nekog šokirati, ali ideja nije bila ni privlačiti mase ni provocirati, nego napraviti nešto što smo sami htjeli čuti. Ali drago nam je da je to zaživjelo kod ekipe. Volimo ljude koji nas vole i volimo novac, a kombinacija navedenog je jednostavno prekrasna.

U svakom slučaju, planski ili ne, upalilo je. Kako je pojava poput Krankšvestera uopće uspjela nastati u Slavoniji, gdje su vladali ljutiti, ali glazbeno umjeren General Woo, mladenački frustriran Kandžija i bezazleni Shorty?
Krankšvester je nastao u svinjcu.
U Šibeniku ste, među ostalim, dijelili pozornicu s Wu-Tang Clanom. Kakva su vam sjećanja na pokojni Terraneo?
Sjećamo se našeg dobrog prijatelja Ghostface Killera koji nam je nakon nastupa rekao: ‘Uz Indiru iz Colonije, vi ste mi najbolji Hrvati koje osobno poznajem i cijenim. Ne samo kao prijatelje već i kao umjetnike, ljude i dobre domaćine’. Ovom prilikom pozdravljamo Shyheima i cijeli Wu Sindikat (Mylanski i Joe Mafia). A Terraneo pamtimo po tome što su ispoštovali našu želju da nas u zakulisju dočeka 10 tisuća žireva i čokoladno mlijeko visoke kakvoće.
Tko je publika Krankšvesteru? Radi li se isključivo o hip-hop plemenu?
Realno, u publici imamo najmanje repera. Isprva nas je to iznenadilo i povrijedilo, ali kasnije smo se pomirili s činjenicom da su nas oni koje smo najviše voljeli zanijekali i zaključili da ‘to uopće ne držimo stvarnim’. Uglavnom, sviđa nam se taj koncept sviranja za šaroliku publiku koja nije žanrovski ograničena. To je, primjerice, ono što smo radili planski. Dakle, da radimo glazbu koju nije lako ‘ladičiti’ i koja nam omogućuje da neprestano eksperimentiramo.
S obzirom da smo već zaključili da ste uspjeli, je li rodbina ponosna ili vas na obiteljskim okupljanjima ne spominju?
S roditeljima i rodbinom nismo pričali od Valentinova 2010. kad je izašao prvi album.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI