Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
POLITIKA
Vlada objavila: Predsjednički izbori održat će se 28. prosinca

Vlada objavila:
Predsjednički izbori održat će se 28. prosinca

Vlada je konačno potvrdila da će se izbori za predsjednika RH održati 28. prosinca, a ukoliko bude potreban, drugi krug bi bio 11. siječnja iduće godine.

Copy of 8414384558_0a37316870_h_760x304_scaled_cropp

Time su sve spekulacije i polemike oko možebitnog neustavnog datuma drugog kruga izbora postale deplasirane. Govorilo se, naime, da bi se izbori trebali održati tek 11. siječnja iduće godine, što znači da bi eventualni drugi krug ušao u “crveno”, s obzirom da je Zakonom i Ustavom propisano da se izbori moraju održati najmanje 30 dana prije isteka mandata aktualnog predsjednika, a to znači najkasnije do 18. siječnja.

Tako se dogodilo da će se nakon pet godina, predsjednički izbori održati baš na isti datum kao i prethodni.

Da bi kandidatura bila valjana, svaki potencijalni kandidat mora prikupiti deset tisuća potpisa građana koji ga podupiru, ali smiju podržati samo jednog kandidata. Zasad su ulazak u izbornu utakmicu uz aktualnog šefa države Ivu Josipovića, najavili i HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, nezavisni don Ivan Grubišić, kandidat Hrvatske zore Milan Kujundžić i šibenski odvjetnik Ivan Rude kojeg podupire grupa građana.

Zanimljivo je da datum izbora odgovara i SDP-ovom i HDZ-ovom kandidatu. Oba tvrde da im je potpuno svejedno kad će se izbori održati jer su uvjereni, svatko u svoju pobjedu.

– Veselim se nadmetanju, izborima i nadam se da će ovi izbori proteći u ozračju demokratske borbe, sučeljavanja i nuđenja dobrih ideja- optimistično je najavio sadašnji predsjednik Josipović. A zadovoljstvo je izrazio i HDZ jer će njihova kandidatkinja, uvjereni su, pobijediti.

grbPredsjednik Republike Hrvatske bira se neposredno, tajnim glasovanjem, na mandat od pet godina, a ograničen je na maksimalno dva mandatna razdoblja, tj. ukupno deset godina. Predsjednik se bira apsolutnom većinom glasova birača koji su izašli na izbore, a pritom nije propisan minimalni kvorum birača koji moraju glasovati da bi izbori bili valjani. Ako nijedan od kandidata u prvome krugu ne osvoji potreban broj glasova, nakon 14 dana održava se drugi krug izbora u kojem sudjeluju dva kandidata s najviše osvojenih glasova u prvome krugu. Dužnost Predsjednika Republike Hrvatske dosad su obnašali: Franjo Tuđman 1990. – 1999. Vlatko Pavletić, privremeno na dužnosti Predsjednika Republike Hrvatske (26. 11. 1999. – 2. 2. 2000.) Zlatko Tomčić, privremeno na dužnosti Predsjednika Republike Hrvatske (2. 2. 2000. – 18. 2. 2000.) Stjepan Mesić 18. 2. 2000. – 18. 2. 2010. Ivo Josipović od 19. 2. 2010. – ?.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI