Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Željka Markić donoseći u Sabor potpise za referendum: ‘Bandić je samo jedan u nizu gradonačelnika koji su pomogli inicijativu’

Željka Markić donoseći u Sabor potpise za referendum:
‘Bandić je samo jedan u nizu gradonačelnika koji su pomogli inicijativu’

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' danas je Hrvatskom saboru predala potpise 380.649 građana koji traže promjenu izbornog sustava.

Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ danas je Hrvatskom saboru predala potpise 380.649 građana koji traže promjenu izbornog sustava. Inicijativa je istovremeno i Ustavnom sudu predala zahtjev da konačno odredi broj birača u RH.

Milan Bandić podupirao je Građansku inicijativu 'U ime obitelji' i  promjene izbornog sustava (Foto Facebook GIUIO)

Milan Bandić podupirao je Građansku inicijativu ‘U ime obitelji’ i promjene izbornog sustava (Foto Facebook GIUIO)

Traženjem očitovanja Ustavnog suda Građanska inicijativa nastoji osporiti tvrdnje Ministarstva uprave, po kojima im je za raspisivanje referenduma potrebno čak 450.000 potpisa, smatrajući da je deset posto od ukupno 3,5 milijuna punoljetnih građana RH svega 350.000. Okupljanje članova, koordinatora, volontera i podupiratelja Građanske inicijative ‘U ime obitelji počelo’ je oko 13 sati kod Kule Lotrščak na Gornjem gradu u Zagrebu, odakle je povorka s potpisima krenula prema Hrvatskom saboru. Potpise i zahtjev za raspisivanje referenduma predali su predsjedniku Sabora Josipu Leki, koji im nije odgovorio na pitanje hoće zahtjev inicijative doći na dnevni red sjednice Sabora još ove godine. Leko je rekao tek da se nada da će u skladu s ovlastima svako tijelo donijeti odluku na vrijeme.

Prema pisanju portala Narod.hr, glasila  Građanske inicijative ‘U ime obitelji’, čelnica Inicijative Željka Markić komentirala je to tvrdnjom da će SDP-ova vlast učiniti sve da spriječi referendum o promjenama izbornog sustava.
– Promjene koje je ponudio Josipović zajedno sa SDP-om zavaravaju birače, jer stvaraju dojam da će veća moć biti u rukama birača, no ona će i dalje ostati u rukama stranaka – rekla je Željka Markić.
Novinari su je pitali je li ju iznenadilo uhićenje gradonačelnika Milana Bandića, koji je podupirao referendumsku inicijativu GI UIO. – Bandić jedan od niza gradnoačelnika koji su pomogli inicijativu. Pokazao je da poštuje građanske inicijative, bio je komunikativan i dostupan, sve drugo ne znamo – rekla je Markić.

Milan Bandić inicijativi ‘U ime obitelji’ dodijelio je 120.000 kuna,  za rad njihova portala narod.hr, dodijelio im je na korištenje prostor u Ulici kralja Zvonimira 17, ukupne površine 68,88 četvornih metara za potrebe pripreme i organizacije referenduma, te im osigurao novac za režije.  Grad Zagreb ne podupire rad samo ove udruge, opravdao se tada Bandić, već je u ovoj godini za ukupno 400 udruga izdvojio devet milijuna kuna.  

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI