Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
POLITIKA / SCENA
Dubioza kolektiv (Foto: Tomislav Sporiš/Ravnododna.com)

Vodič kroz Dubiozu kolektiv:
‘Vlast i policija, mito i korupcija’

Dubioza kolektiv (Foto: Tomislav Sporiš/Ravnododna.com)

U taj se jedan stih sažela glavnina ideologije Dubioze kolektiva, stoga nije jasno je li odluka gradskih vlasti u Šibeniku da ih angažiraju na novogodišnjoj proslavi čin odvažnosti ili potpunog neznanja…

Dubioza kolektiv (Foto: Tomislav Sporiš/Ravnododna.com)

Dubioza kolektiv (Foto: Tomislav Sporiš/Ravnododna.com)

Nekako bi se čovjek uvijek iznova naivno ponadao da je ipak riječ o odvažnosti, no sve glasnija pobuna među brojnim strujama šibenskog HDZ-a, vraća nas u stvarnost. Da ubuduće ne bi bilo ovakvih nesporazuma, donosimo kratki Vodič kroz Dubiozu kolektiv u pet točaka, ne bismo li političarima dali uvid u bend koji je već tri puta nastupio za šibensku publiku i koji će, a u tome je itekako dobar, još jednom ovdašnjoj omladini pokušati usaditi animozitet prema svemu što vlada.
1. Mito i korupcija. Smisao postojanja ove sarajevsko-zeničko-mostarske dub/ska glazbene kombinacije. Izrugivanje i prokazivanje političara, u prvom redu bosanskohercegovačkih, s refleksijom na cijelu regiju, palo je na izuzetno plodno tlo. Dubiozini albumi zvuče kao soundtrack neke buduće revolucije; dovoljno buntovni da zaraze tinejdžere i dovoljno nedvosmisleni da privuku pažnju hordama nezaposlenih, obespravljenih i izgubljenih. Nova godina u Šibeniku bit će središte raspjevanog antiglobalizma i ljevičarenja na jednu večer.
2. Marihuana. Dubiozino pogonsko gorivo. Još jedan otvoreni front kojim Dubioza tjera inat konzervativizmu i primitivizmu. „Blam“ i „Kokuz“ neslužbene su himne ovog predlegalizacijskog razdoblja. Marihuana je, podsjetimo, ono što HDZ-ovci nisu probali nikad, a SDP-ovci su samo jednom, ali im se nije svidjelo.
3. Nostalgija. Ne bi oni to nikad priznali, ali matra „prije je bilo bolje“, neopipljivi je temelj svakog stiha Dubioze kolektiva. Uostalom, njihov superheroj koji se vraća da bi negativce izvukao za uši, odaziva se na ime Walter. Je li pritom napušen, nije precizirano. Ali je bijesan, frustriran i pun mu je kufer.
4. Trbuhom za kruhom. Ima Dubioza i plan B, što ih također čini bliskima velikoj većini njihovih fanova. Pod svaku cijenu žele uspjeti u inozemstvu i na Balkan se vraćati samo blagdanima. Svaki drugi album im je na engleskom, koncerata ima, ali ozbiljne karijere izvan granica još uvijek ne. Balkanske ritmove pod bubrege, umotane u moderne aranžmane, na njihovu je žalost, svijetu već prodao Bregović. A i za bijedne poslijeratne živote i podijeljenu Bosnu, Zapadnjaci i ne mare previše.
5. Rok trajanja. Dubioza, nenamjerno, dijeli nešto i s ovdašnjim političarima – puno su obećavali, s vremenom su otupili. I postali skupi. Albumi „5 do 12“ i „Firma ilegal“ bili su briljantni primjeri kako ska-riffovi, ironiziranje turbo-folka, distorzirana angažiranost i jedna dobra mikseta, mogu zvučati udarnički, pamtljivo, bijesno i plesno. Aktualni album „Apsurdistan“ dva je koraka unatrag, i glazbeno i tekstualno. No zato im je novogodišnja gaža navodnih 25 tisuća eura. Iz odvažnosti ili neznanja? Nije ni važno, publika je na dobitku, politika nek’ se kasnije snalazi…

Tags: ,

VEZANE VIJESTI